1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. finanssiala

OP palaa takaisin Finanssialan jäseneksi – eroon vaikuttanut kiista OP:n ja Sammon kanssa vielä ratkaisematta

Pankkiryhmä erosi liitosta vain kaksi vuotta sitten. Eron taustalla olivat finanssialan sisäiset riidat.

finanssiala
Osuuspankin logo talon seinässä.
KuvituskuvaTiina Jutila / Yle

OP Ryhmä aikoo palata takaisin Finanssiala ry:n jäseneksi.

Pankkiryhmä tiedottaa luopuvansa Palta ry:n jäsenyydestä ja hakevansa Finanssiala ry:n jäsenyyttä ensi vuoden alusta alkaen

OP Ryhmä päätti irtautua Finanssialan keskusliittona aiemmin tunnetusta Finanssialasta vain kaksi vuotta sitten. Eron taustalla olivat finanssialan sisäiset riidat. Sampo-konsernin omistama vakuutusyhtiö If kanteli OP:n pankki- ja vakuutuspalvelujen paketoimisesta kilpailuviranomaisille, minkä jälkeen OP ei enää suostunut liitossa alan yhteistoimintaan.

Paluun syyksi OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio kertoo tiedotteessa halun huolehtia finanssialan kehityksestä digitalisaation, sääntelyn ja uudistuvan kilpailuympäristön keskellä.

– Finanssiala ry on luonteva yhteistyökumppani edunvalvonnan järjestämiseen, Ritakallio perustelee tiedotteessa.

OP:n mukaan päätös liittyä Finanssialan jäseneksi ei vaikuta ryhmän asiakkaille tarjottuihin palveluihin tai tuotteisiin.

Finassijättien nokkapokka edelleen kesken

Suomalaisessa finanssimaailmassa on ollut jäiset naapurivälit viime vuosina, kun suurimmat finanssileirit OP ja Björn Wahlroosiin vahvasti henkilöitynyt Sampo ovat olleet napit vastakkain. Olennainen muutos alan askelmerkeissä on se, että OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen siirtyi eläkkeelle ja ruorin otti Ritakallio.

Pari vuotta sitten OP ilmoitti eroavansa alan edunvalvojasta, silloiselta nimeltään Finanssialan keskusliitosta. Kiistat ottivat kierroksia jo aiemmin, vakuutusyhtiö Ifin selvityspyynnöstä kilpailija OP:n mahdollisesta markkina-aseman väärinkäyttämisestä.

Ifin selvityspyyntö kohdistui OP:n asiakasetuohjelmaan ja toimintaan vähittäispankkipalveluissa ja vahinkovakuutusmarkkinoilla. Selvityspyyntö on ollut Kilpailu- ja kuluttajaviraston ruodittavana jo vuodesta 2015 asti. Kysymys on siitä, puututaanko OP:n bonusjärjestelmään jollakin tavalla kilpailulain nojalla eli onko siinä kilpailulain vastaisia elementtejä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ruotii edelleen asiaa. Pistettä riidalle viraston ratkaisu ei välttämättä tuo, sillä ratkaisusta riippuen se saattaisi päätyä esimerkiksi markkinaoikeuteen.

OP:n ilmoitus hakea Finanssialan jäsenyyttä nyt onkin hieman yllättävä, kun prosessi Kilpailu- ja kuluttajavirastossa on kesken. Tosin tämä finanssijättien kiista voi eri vaiheineen kestää vielä pitkään.

Lue seuraavaksi