Hyppää sisältöön

MacGyverin tunnusmusiikki soi perinteisen häämarssin sijaan – vihkipareja houkutellaan kirkkoon erikoisilla vihkimistilaisuuksilla

Asiakaslähtöisyys kuuluu kirkonkin toimintaan. Kirkko haluaa kuunnella vihkiparien toiveita vihkitilaisuuteen liittyen ja tulla niissä myös vastaan.

Vihkihetket ja pop-up-häät ovat esimerkkejä kirkon tavoista korjata suosion laskua. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Seurakunnissa on huomattu, että yhä useampi kirkon jäsen valitsee siviilivihkimisen, vaikka kirkollinen vihkiminen olisi myös mahdollinen. Siviilivihkimisten määrä ylitti kirkollisen vihkimisen ensi kertaa jo vuonna 2014 ja on siitä lähtien jatkanut tasaista nousuaan.

Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku epäilee syyksi laajaa kirkosta eroamista sekä yleistä mielikuvaa kirkkohäiden suuruudesta ja järjestämisen vaikeudesta.

– Kirkkohäät ovat usein intiimi, kaunis ja juhlava tilaisuus, oli siellä todistajien lisäksi vaikka sata ihmistä. Meillä on kuitenkin kauniit ja juhlavat kirkot käytössä ja juhlapaikatkin ovat ilmaisia seurakunnan jäsenille. Olen ymmärtänyt, että maistraatissa tilanne voi olla hyvinkin karu.

Pohjois-Suomen maistraatin päällikkö Hannu Mäkelä muistuttaa, että myös siviilivihkimisiä suoritetaan paljon maistraatin ulkopuolella ja hääjuhlissa saattaa olla jopa satoja vieraita. Maistraatissa tapahtuvat vihkimiset ovat yleensä lyhyitä ja läsnä on muutama henkilö pariskunnan lähipiiristä.

– Joskus vihkimisen yhteydessä on musiikkiesityksiä tai luetaan hääparin valitsema teksti. Sellaiset mahdollistetaan aikataulun puitteissa. Jos maistraattivihkimiseen haluaa jotain lisäksi, kannattaa valita aika, jolloin muita vihkimisiä ei kauheasti ole.

Maistraatissa solmitulle avioliitolle on mahdollista pyytää avioliiton siunaamista. Siunaaminen muistuttaa vihkimistilaisuutta, mutta siihen ei liity velvoitteita kirkkoon kuulumisesta. Jotta kirkollinen vihkiminen onnistuu, on molempien aviopuolisoiden oltava kirkon jäseniä.

Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku harmittelee kirkkohäiden suosion laskua. Hänen mielestään kirkko sopii hyvin juhlapaikaksi myös pienempiin häihin. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Sekä Tuisku että kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja Pekka Rehumäki ovat huomanneet työssään, että usein pariskunnista vain toinen kuuluu kirkkoon, mikä voi olla yksi syy valita siviilivihkiminen kirkollisen sijaan.

Rehumäki uskoo, että maahanmuutto vaikuttaa myös osaltaan tilastoihin yhteiskunnan monikulttuuristumisen ja moniuskonnollistumisen kautta.

– Minusta se pitää nähdä tällaisena ilmiönä, megatrendinä, johon voidaan vaikuttaa pienillä asioilla. Huonosti toimiessamme voimme myös kiihdyttää nykyisenlaista kehitystä, Rehumäki korostaa.

Kirkkohäät ovat toivottu juhla

Tänä kesänä avioituneet Essi ja Matias Leinonen tiesivät alusta asti haluavansa kirkollisen vihkimisen. Maistraatissa vihkimisestä lähinnä vitsailtiin yhdessä.

– Moni vieras tuli sanomaan, että ihanaa, että joku vielä järjestää kirkkohäitä. Niin moni sukulainen on mennyt maistraatissa naimisiin pienessä piirissä eikä isoja häitä ole järjestetty.

Tyrnävän kirkko valikoitui pariskunnan vihkikirkoksi, koska Essi Leinonen on kotoisin Tyrnävältä. Papin kanssa keskusteltiin jo ennen tilaisuutta ja keskustelussa esiin nousseet asiat tuotiinkin Leinosten mielestä upeasti esille itse vihkimisessä.

On tärkeää kuunnella parien toiveita ja tulla niissä myös vastaan.

Jaakko Tuisku

Essi Leinosen mielestä kirkkohäihin kuuluu omat tapansa, mutta vieraat tekevät juhlasta omannäköiset ja unohtumattomat.

– Kirkollinen vihkiminen on mielestämme kaunis perinne, joka yhdistää sekä meidät että meidän sukumme ja ystävämme. Kirkollinen vihkiminen oli myös juhlava ja meidänlaisemme, koska meidät otettiin huomioon vihkimistä suunniteltaessa, Essi Leinonen kertoo.

Unelmahäät syntyvät yhteistyössä seurakunnan työntekijöiden kanssa

Vihkihetket ja pop-up-häät ovat esimerkkejä kirkon tavoista korjata suosion laskua. Molemmissa vihkiminen suoritetaan nopeasti tulojärjestyksessä. Tapahtumilla pyritään muistuttamaan, ettei kirkkohäiden tarvitse olla suuri ja vaativa ponnistus, vaan siitä saa helposti omannäköisen ja unohtumattoman tilaisuuden. Tämä onnistuu myös tekemällä yhteistyötä seurakunnan työntekijöiden kanssa.

– Kyllä minä korostaisin, että asiakaslähtöisyys kuuluu tähänkin. On tärkeää kuunnella parien toiveita ja tulla niissä myös vastaan. Vaikka totta kai meitä kirkkona ohjaa oma perinne ja teologinen ajatus siitä, että vihkiminenkin on omanlainen jumalanpalvelus, kirkkoherra Jaakko Tuisku pohtii.

Kirkkolain mukaan seurakuntalaisella on mahdollisuus pyytää toimitukseen toivomaansa pappia. Kirkko valitaankin usein ulkonäön lisäksi myös työntekijöiden perusteella. Kuten missä tahansa työssä, persoona vaikuttaa myös tässä asiassa.

Onhan sitä kuultu MacGyverin tunnusmusiikki lähtömarssina kirkossa.

Jaakko Tuisku

Mikä tuntuu toisesta luontevalta ja helpolta, saattaa toisesta tuntua perinteen vastaiselta ja haastavalta.

– Oulussakin on monta seurakuntaa sekä useita pappeja ja kanttoreita. Minusta tuntuu, että ihmiset osaavat vähän suunnistaa senkin mukaan, mistä saa mieleistä palvelua.

Yleensä vihkiparien toiveet ovat hyvin perinteisiä, mutta mukaan mahtuu myös yllättäviä valintoja esimerkiksi musiikin suhteen.

– Onhan sitä kuultu MacGyverin tunnusmusiikki lähtömarssina kirkossa. Eihän siinä voinut kuin hymyillä, Tuisku muistelee.

.
.