EU haluaa käsitellä turvapaikkahakemukset unionin ulkopuolella

Ensi viikon huippukokouksessa on tarkoitus ryhtyä selvittämään turvapaikkakeskusten perustamista esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan.

turvapaikanhaku
Aquarius -alus Libyan rannikolla pelastustoimissa huhtikuussa 2018.
Aquarius -alus Libyan rannikolla pelastustoimissa huhtikuussa 2018.Christophe Petit Tesson / EPA

BrysselEU-maat haluavat ryhtyä käsittelemään turvapaikanhakijoiden hakemuksia unionin rajojen ulkopuolella. Julkisuuteen vuodetun päätösluonnoksen mukaan ensi viikolla järjestettävä huippukokous aikoo selvityttää käsittelykeskusten perustamista esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Tarkoitus on, että uusissa keskuksissa kyettäisiin nopeasti erottelemaan turvapaikanhakijat niistä, jotka ovat lähteneet matkaan taloudellisista syistä. Ratkaisun pitäisi vähentää motivaatiota lähteä liikkeelle.

Paperi on vasta luonnosvaiheessa, ja saattaa vielä muuttua kokouksessa. Ehdotus näyttäisi kuitenkin vastaavan esimerkiksi Italian toiveisiin. Tähän saakka käytännössä kaikki Libyan edustalta pelastetut Eurooppaan pyrkijät on tuotu Italiaan.

Italian uusi hallitus kielsi toissa viikolla Aquarius-aluksen saapumisen Italiaan, ja aluksen kuljettamat sadat siirtolaiset päätyivät lopulta Valencian satamaan Espanjassa.

Erimielisyyttä huippukokouksen alla

Ensi viikon huippukokouksessa on tarkoitus yrittää tehdä päätöksiä myös ns. Dublin-järjestelmän uudistuksista, mutta jäsenmaiden kannat ovat varsin etäällä toisistaan. Dublinin sopimus määrää, mikä jäsenmaa on vastuussa unionin alueelle saapuvasta turvapaikanhakijasta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi eilen, että EU:ssa pitäisi keskustella siitä, miten turvapaikkahakemuksia voitaisiin ryhtyä käsittelemään esimerkiksi Libyassa. Aiemmin EU:n ulkopuolisia käsittelykeskuksia on peräänkuuluttanut esimerkiksi Unkari.

Suomen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on sanonut, että ratkaisu EU-kiistaan turvapaikanhakijoista löytyy lopulta vain lopettamalla laittomaan rajanylitykseen perustuva turvapaikanhaku, mikä taas olisi ristiriidassa YK:n pakolaissopimuksen kanssa.

Tanska ja Itävalta pyrkivät puolestaan perustamaan unionin ulkopuolelle leirejä hakijoille, joiden turvapaikka-anomus on torjuttu mutta joita ei voida siitä huolimatta palauttaa kotimaihinsa.

Artikkelia korjattu 20.6. klo 19.48: Aquarius-aluksen kuljettamat ihmiset eivät olleet turvapaikanhakijoita, sillä he eivät olleet vielä hakeneet turvapaikkaa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset