Kalatauti siirsi Kemijoen kirjolohi-istutuksia syksyyn

BKD-munuaistaudin vuoksi Vanttauskosken viljelyslaitoksen kirjolohia ei saa istuttaa eivätkä tautivapaiden laitosten kalat riitä vastaamaan uuteen tarpeeseen.

kirjolohi
Kasvatettuja suomalaisia kirjolohia.
BKD ei ole lakisääteisesti vastustettava eläintauti eikä ihmiselle vaarallinen, mutta se voi levitä toisiin lohikaloihin.Jussi Kallioinen / Yle

Kalatalousvelvoiteistutuksia hoitava Voimalohi Oy joutuu siirtämään valtaosan Kemijoen kirjolohi-istutuksista syksyyn.

Syynä on Vanttauskosken kalanviljelyslaitoksen kaloista löytynyt BKD-munaistauti (Bacterial Kidney Disease), jonka vuoksi laitoksen kaloja ei saa istuttaa luonnonvesiin.

Voimalohi Oy:n tuotantojohtaja Mika Pylväs kertoo, että yhtiö on saanut tautivapailta laitoksilta parin tuhannen kilon erän kirjolohia, jotka istutetaan Isohaaran altaalle, Petäjäskoskelle sekä Luiro- ja Raudanjoelle lähipäivinä.

Noin 16 000 kilon velvoite jää istutettavaksi syksyyn, sillä laitoksilla ei nyt ole tarpeeksi istutuskokoista kalaa.

BKD ei ole lakisääteisesti vastustettava eläintauti eikä ihmiselle vaarallinen, mutta se voi levitä toisiin lohikaloihin.

Eviran mukaan kalat voivat olla täysin oireettomia, mutta niillä voi myös ilmetä muun muassa hidastunutta kasvua, vähäistä kuolleisuutta, aneemisuutta ja verenvuotoa lihaksistossa.

Läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen kertoo, että vapaaehtoisen terveysvalvontaohjelman perusteella tautikaloja ei saa istuttaa sisävesialueen luonnonvesiin.

Tauti paljastui rutiinitarkastuksessa

Päätöksen istutusten lopettamisesta on tehnyt aluehallintovirasto, kun kaloista otetuista näytteistä löytyi bakteeriperäistä BKD-munuaistautia. Kalat ovat olleet oireettomia.

Tautia löytyi Napapiirin Kalan Vanttauskosken kalanviljelylaitokselta, josta Voimalohi hankkii pääosan istutettavista kirjolohista. Taudin löytymisestä uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun) (juttu maksumuurin takana).

Läänineläinlääkäri Pirkko Pirisen mukaan tartunta ei estä kirjolohen käyttämistä ruokakalana.

– Tällä hetkellä Lapin aluehallintovirasto selvittää, mihin muualle kirjolohia on kyseiseltä laitokselta toimitettu. Vapaaehtoisessa terveysvalvontaohjelmassa olevien kasvatuslaitosten terveysluokitusta lasketaan, jos laitoksen kaloissa tautia ilmenee, Pirinen kertoo.

Pirisen mukaan BKD-tartuntaa on havaittu kaloissa yleisesti varsinkin merialueella.