Merkel ja Macron pääsivät sopuun euroalueen yhteisestä budjetista

Yhteisen budjetin tarkoituksena on muun muassa edistää Euroopan talous- ja rahaliiton jäsenvaltioiden taloudellista lähentymistä.

EMU
Angela Merkel ja Emmanuel Macron
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat tiistaina Mesebergin linnassa Berliinin pohjoispuolella.Filip Singer / EPA-EFE

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat päässeet yhteisymmärrykseen euroalueen yhteisen budjetin luomisesta.

Merkel ja Macron tapasivat tiistaina Saksassa.

Euroalueen yhteisen budjetin tarkoituksena on edistää Euroopan talous- ja rahaliiton jäsenvaltioiden taloudellista lähentymistä. Sitä käytettäisiin myös investointien lujittamiseen euroalueella.

– Budjetti tulee olemaan oikea budjetti vuosittaisilla tuloilla ja menoilla, Macron sanoi tiedotustilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

Yksityiskohdista sovittaisiin myöhemmin

Macronin mukaan budjetti haluttaisiin käyttöön vuonna 2021. Sen yksityiskohdista, kuten koosta ja rahoituksesta, sovittaisiin jäsenmaiden ministereiden kesken ennen vuodenvaihdetta.

Merkel ehdottaa, että budjetti voitaisiin rahoittaa jäsenvaltioiden säännöllisillä maksuilla tai eurooppalaisella finanssiverolla.

Macronin mukaan Ranska ja Saksa eivät halunneet sopia budjetista liian tarkasti ennen kuin asiasta on neuvoteltu rahaliiton muiden jäsenvaltioiden kanssa.

Macron on ajanut innokkaasti läpi uudistuksia euroalueen vahvistamiseksi samalla, kun Merkel on suhtautunut uudistuksiin varovaisemmin.

Merkel toivoo yhteisvastuullisuutta

Rahaliiton uudistamisen lisäksi Merkel ja Macron keskustelivat Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikasta.

Molempien mukaan turvapaikkakysymykseen tarvitaan yhteinen eurooppalainen ratkaisu.

– Haluamme yhteisvastuullisuutta maiden välille turvapaikka-asiassa, Merkel sanoi.

Merkel sanoi myös olevansa Macronin kanssa samaa mieltä siitä, että laitonta pakolaisvirtaa on saatava hillittyä.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on antanut Merkelille kesäkuun loppuun asti aikaa löytää ratkaisu maan hallitusta repivään turvapaikkakysymykseen.

Lue lisää:

Turvapaikanhakijoiden määrä putosi Euroopassa, mutta riita heidän kohtalostaan kärjistyi ennätyspahaksi

Analyysi: Angela Merkelin kohtalonhetki on käsillä – kaatuuko Saksan hallitus?

Lähteet: Reuters, AFP