Lähes sata verkkokauppahuijaria pidätettiin Euroopassa – Suomessa osa kaupoista kieltäytyi osallistumasta operaatioon

Europolin johtama operaatio iski anastettujen maksukorttitietojen käyttäjiä vastaan. KRP:n mukaan Suomessa tehtiin kymmenen rikosilmoitusta.

maksuvälinerikokset
Luottokortteja.
Europolin operaatiossa tekivät yhteistyötä esimerkiksi maksukorttiyhtiöt, verkkokaupat ja kansalliset poliisit.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Lähes sata verkkokauppahuijaria ja rikollisryhmien jäsentä on pidätetty Euroopan laajuisessa operaatiossa kesäkuussa.

Kolmatta kertaa järjestetyssä Europolin johtamassa operaatiossa etsittiin rikollisia, jotka tekevät verkkokaupoissa petoksia anastettujen maksukorttitietojen avulla. Operaatiossa tehtiin kahden viikon aikana yli 200 kotietsintää ja ja 95 pidätystä. Petoksia paljastettiin yli 8 miljoonan euron arvosta.

Suomessa operaatiota hallinnoi Keskusrikospoliisi (KRP).

KRP:n rikosylikonstaapeli Juuso Tschokkinen kertoo, että Suomessa kirjattiin operaation yhteydessä noin 10 rikosilmoitusta. Yksi ilmoitus voi sisältää lukuisia petollisia maksutapahtumia.

Määrä on huomattavasti pienempi kuin viime vuoden operaatiossa. Tschokkinen arvioi sen johtuvan siitä, että tänä vuonna useampi verkkokauppa kieltäytyi poliisin kutsusta osallistua operaatioon. Yhteistyö verkkokauppiaiden kanssa on hänen mukaansa tärkeää operaatiolle.

– Yksityinen sektori näkee asioita, joihin poliisilla ei ole näkymää. Verkkokauppiaat saavat liiketoimintaa tehdessään todella paljon tietoa erilaisista henkilöistä ja ryhmistä, jotka käytännössä elävät petoksilla. On henkilöitä, jotka hankkivat anastettuja korttitietoja, ostavat niillä tuotteita ja myyvät sitten tuotteet eteenpäin, Tschokkinen kertoo.

Ainakin yhtä suomalaista epäillään useista kymmenistä petollisista maksutapahtumista. Kaikki Suomessa operaation aikana tehdyt rikosilmoitukset eivät liity anastettuihin maksutietoihin, vaan myös esimerkiksi verkkokauppaan liittyviin identiteettivarkauksiin. Tapausten tutkinnat ovat vielä kesken.

Eurooppalaisten valtioiden lisäksi Europolin operaatioon osallistui esimerkiksi Yhdysvallat.

Lue myös:

Espanja pidätti etsityn kyberrikollisen – hakkeriliiga varasti maailman pankeilta yli miljardi euroa

Jättiratsia: Tietokonerikollisia otettiin kiinni 30 maassa