Herätys: Kiky iskee jälleen, Kela-kyydit närästävät, pohjoiseen tulee sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lomarahaleikkaus -grafiikka
Hilppa Hyrkäs / Yle uutisgrafiikka

Keittäjän tilipussista leikattiin taas lomarahoja

Kilpailukykysopimus, tuttavallisemmin kiky, leikkaa vielä tänä ja ensi kesänä kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahoista 30 prosenttia. 184 euron kipuraha on tulossa tammikuussa.

Joukko taksiautoilijoita yrittää kaataa yhtiön, joka valtasi ison siivun koko maan Kela-välityskyydeistä

Kela-kyytien kilpailutus närästää isoa joukkoa taksiyrittäjiä. Yrittäjät eivät ole tyytyväisiä sopimuksiin, koska kyydeistä ei enää jatkossa makseta niin paljon kuin ennen. Monet autoilijat ovat kieltäytyneet ajamasta jatkossa Kela-kyytejä. Autoilijoiden piirissään liikkuu sitkeä käsitys siitä, että välitysfirman kaatuessa he saisivat ajaa Kela-kyytejä entisin hinnoin.

Taksikyltti.
Toni Pitkänen / Yle

”Tytöt elävät kuin vankeina" – Tuore raportti paljastaa karun todellisuuden rohingyojen pakolaisleiriltä

Teinityttöjen olot ovat kuin vankilassa Myanmarista paenneiden rohingyojen pakolaisleirillä Bangladeshissä, sanoo lastenoikeuksien järjestö Plan International tuoreessa raportissaan. Tytöt joutuvat viettämään suurimman osan aikaa sisällä teltoissa ja useimmat eivät pääse edes kouluun. Syynä ovat sekä vanhempien asenteet että huoli tyttöjen turvallisuudesta leirioloissa, Plan kertoo.

Rohingya-pakolaisia teltassaan Bangladeshissa.
Rohingya-pakolaisia teltassaan Bangladeshissa.Tracey Nearmy / EPA

YK:n ihmisoikeusneuvoston jättävä Yhdysvallat saa pyyhkeitä

Kansainvälinen yhteisö on arvostellut laajalti Yhdysvaltain päätöstä irrottautua YK:n ihmisoikeusneuvostosta. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad Al Hussein kirjoitti Twitterissä, että vaikka Yhdysvaltain päätös onkin pettymys, ei se varsinaisesti tullut yllätyksenä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puristivat kättä Trumpin Jerusalemin vierailulla toukokuussa.Abir Sultan / EPA

Jatkaako hattutempun avausottelussa tehnyt Ronaldo maalitehtailua?

Portugalin Cristiano Ronaldon iski hattutempun avausottelussa Espanjaa vastaan. Nyt alkulohkon toisessa kohtaamisessa vastaan asettuu Marokko (ottelu klo 15). Uruguay ja Saudi-Arabia pelaavat klo 18 alkaen. Illan päättää klo 21 alkava Iran-Espanja. Kaikki ottelut ovat nähtävissä TV2:ssa. MM-kisat huipentuvat 15. heinäkuuta pelattavaan loppuotteluun.

Portugalin Cristiano Ronaldo pelaa harjoituksissa Venäjällä.
Adrian Dennis / AFP

Sateita pohjoiseen, muualla selkenevää

Maan etelä- ja keskiosassa keskiviikko on poutainen ja monin paikoin aurinkoinen, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Tuuli on edelleen puuskaista maan keskivaiheilla. Sateiden rippeet liikkuvat päivän aikana Lapissa. Yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia maan eteläosassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Kartta
Yle