Nettivihan ydin kumpuaa sosiaalisen median ryhmädynamiikasta

Sosiaalinen media on suotuisa alusta vihamateriaalille.

Huono käytös internetissä
Mies kirjoittaa tietokoneella.
Vihan lietsojat suosivat samanmielisiä verkostoja ja samastuvat muita vahvemmin somen ryhmittymiin.Yle

Tuoreen väitöstutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan nettiviha on yhtä yleistä Suomessa kuin Yhdysvalloissa.

Sen sijaan Saksassa nettiviha on ilmiönä huomattavasti harvinaisempi. Saksassa vihapuheeseen suhtaudutaan tiukemmin kuin Yhdysvalloissa, jossa on perinteisesti painotettu sananvapautta lainsäädännössä.

Väitöstutkimus osoittaa, että sosiaalinen media sekä yhdistää ihmisiä että luo ristiriitoja. Yhteiskunnalliset jännitteet ja heikot sosiaaliset suhteet verkon ulkopuolella ovat taustavoimana vihamielisyydelle myös somessa.

Sosiaalinen media on suotuisa alusta vihamateriaalille. Nettivihan ydintä on somen ryhmädynamiikka. Vihan lietsojat suosivat samanmielisiä verkostoja ja samastuvat muita vahvemmin somen ryhmittymiin.

Nettiviha on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina. Se heijastelee ajankohtaisia jännitteitä yhteiskunnassa ja liittyy useasti etnisiin, kulttuurisiin tai uskonnollisiin ryhmiin, terrorismiin tai poliittisiin mielipiteisiin.

Netissä ilmenevään vihaan on alettu puuttua kansallisilla ja kansainvälisillä sääntelyillä sekä palveluntarjoajien omilla toimilla, sillä nettivihan pelätään vahingoittavan kohteitaan ja myös lisäävän konflikteja yhteiskunnassa.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin nuorten ja nuorten aikuisten kokemuksia nettivihasta Suomessa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Markus Kaakinen väittelee verkkovihasta Tampereen yliopistossa keskiviikkona puolilta päivin.