Yli 2300 lasta on erotettu vanhemmistaan – Nyt republikaanitkin moittivat Trumpin perheet hajottavaa siirtolaispolitiikkaa

Presidentin siirtolaispolitiikka saa kritiikkiä lähipiiristä ja omasta puolueesta. Trump antoi tukensa republikaanien maahanmuuttoa koskeville lakiesityksille.

Yhdysvaltojen politiikka
Nainen pitelee kylttiä, jossa lukee "zero tolerance Trump".
Äideistään ja isistään erotetut siirtolaislapset itkevät pidätettyjen vanhempiensa perään nauhalla, jonka sanotaan olevan säilöönottokeskuksesta. Yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon uutistoimitus ProPublica on julkaissut saamansa ääninauhan. Nauhoitteen alkuperää ei ole voitu varmistaa, mutta ProPublican mukaan se on nauhoitettu säilöönottokeskuksessa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanit esittivät tiistaina, että Yhdysvallat ottaa takapakkia siirtolaispolitiikassa, jossa laittomasti maahan tulleiden lapset erotetaan vanhemmistaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tukee edustajainhuoneen republikaanien ehdotusta, joka ratkaisisi siirtolaislasten ja heidän vanhempiensa erottamista koskevan ongelman. Esityksestä on tarkoitus äänestää myöhemmin tällä viikolla.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Trump tukee edustajainhuoneen molempia lakiehdotuksia, joissa säädetään muun muassa muurin rakentamisesta, maahanmuuttoon liittyvien porsaanreikien tukkimisesta, viisumiloton perumisesta ja maahanmuuton hillitsemisestä.

Poliittinen kriisi koskee Yhdysvaltojen maahanmuuton käytäntöä, jossa viranomaiset ottavat maahan tulevat lapset huostaansa rajalla, jos huoltajat pidätetään ja heitä syytetään rikoksista. Yhdysvaltain ja Meksikon rajan läheisyyteen Texasiin on perustettu leiri vanhemmistaan erotetuille siirtolaislapsille.

Rajan yli tulevien pidätyksiä ja syytteitä tulee nyt entistä enemmän, sillä tiukentuneiden määräysten mukaan kaikki laittomasti Yhdysvaltoihin tulevat saavat syytteen.

Tämän seurauksena yli 2 300 lasta on erotettu vanhemmistaan toukokuun alun ja kesäkuun alun välillä (siirryt toiseen palveluun).

Oma puolue kritisoi

Trumpin politiikalle on satanut kritiikkiä kansainvälisiltä järjestöiltä, poliitikoilta, lääketieteen asiantuntijoilta ja uskonnollisilta johtajilta.

Yhdysvalloissa 12 republikaanisenaattoria on lähettänyt oikeusministeri Jeff Sessionsille kirjeen, jossa vaaditaan, että luvatta rajan ylittäneiden lasten erottaminen vanhemmistaan lopetetaan.

Senaattorit sanovat kirjeessä, että he tukevat hallinnon pyrkimyksiä vahvistaa maahanmuuttolakeja, mutta että he eivät voi tukea käytäntöä, jonka myötä alaikäisiä erotetaan vanhemmistaan.

Kirjeen lähettäneiden senaattoreiden joukossa ovat muun muassa Orrin Hatch, John McCain ja Susan Collins.

Valkoisen talon mukaan myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump on keskustellut isänsä kanssa siirtolaislasten erottamisesta vanhemmistaan. Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja CNN:lle.

Tiedottajan mukaan Ivanka Trump on myös keskustellut asiasta muutaman kongressin republikaaniedustajan kanssa. Presidentti Trumpin kerrottiin aiemmin sanoneen edustajainhuoneen republikaaneille, että Ivanka Trump oli lähestynyt isäänsä asian tiimoilta.

Yhden edustajan mukaan Trump oli sanonut tyttärensä kehottaneen häntä lopettamaan perheiden erottamisen.

Lue lisää:

Meksiko tuomitsee siirtolaislasten erottamisen vanhemmistaan – "Julmaa ja epäinhimillistä"

Miksi Yhdysvallat erottaa siirtolaislapset vanhemmistaan? Keräsimme viisi kysymystä ja vastausta ihmetystä herättävästä rajapolitiikasta

Lähteet: AFP