Pyhtään kylpylähanke on elänyt säästöliekillä lähes kaksi vuotta – brittiläinen suunnittelutoimisto yhä mukana

Pyhtään kunta jatkoi brittiläisen suunnittelutoimiston kanssa solmittua yhteistyösopimusta toukokuussa.

kylpylähotellit
Verssonkangas, Munapirtti, Pyhtää, meri, ranta
Olli Törönen / Yle

Kylpylähotellin suunnittelu on pääsemässä vauhtiin Pyhtäällä.

Suunnittelua on hidastanut Verssonkankaan ranta-asemakaavasta tehdyistä valituksista johtunut epävarmuus. Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kaavan hyväksymisestä tehdyt kolme valitusta viime syksynä. Munapirtin saaren kyläyhdistys haki valituslupaa myös korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Kaava jää kuitenkin voimaan, sillä valituslupaa KHO:een ei enää myönnetty. Päätös annettiin maanantaina.

– Tämä on hyvä asia. Tilanne on ollut sen verran epäselvä, ettei hanketta ole voitu viedä eteenpäin, kunnanjohtaja Olli Nuuttila sanoo.

Kunnanjohtajan mukaan hanketta on edistetty noin kahden vuoden ajan säästöliekillä, mutta brittiläinen suunnittelutoimisto Rabih Hage Ltd on edelleen hankkeessa mukana. Sopimus brittiläiskumppanin kanssa solmittiin jo syksyllä 2016. Yhteistyösopimusta suunnittelutoimiston kanssa jatkettiin noin kuukausi sitten, ja se on nyt voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Kunnanjohtajan mukaan brittiläisellä suunnittelutoimistolla on jo aiesopimus kansainvälisen kylpyläoperaattorin kanssa. Aikataulusta voidaan toistaiseksi antaa vain arvioita, mutta rakennustyöt Munapirtin saarella voisivat näkyä aikaisintaan ensi vuonna.

Rabih Hage Ltd listaa verkkosivuillaan Pyhtään kylpylähotellin yhdeksi meneillään olevista hankkeistaan. Suunnittelutoimisto kertoo olevansa tekemässä 120 huoneen kylpylähotellia, joka keskittyy suomalaiseen hyvinvointiin sekä pohjoismaiseen ruokaan, liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin. Suunnittelutoimiston työtä on kehittää hotellin konsepti ja linkittää paikalliset toimijat sopivien kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Pyhtään kunta on jo pitkään halunnut tehdä Munapirtistä luontomatkailukohteen. Ensivaiheessa paikalle on nousemassa kylpylähotelli, mutta myöhemmin alueelle on suunniteltu rakennettavaksi myös esimeriksi lomamökkejä. Virkistysalueena Versso on jatkossakin kaikille avoin.