1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Laki ei tunne kevytyrittäjää – työntekijän ja toimeksiantajan välissä hallinnon hoitaa laskutuspalveluyritys

Kevytyrittäjä on itsensä työllistäjä, joka työskentelee yrittäjämäisesti, mutta ei perusta omaa yritystä. Yrittäjä- ja työnantajavelvoitteet hoitaa erillinen laskutuspalveluyritys.

yrittäjyys
Yhä useampi toimii kevytyrittäjänä
Yhä useampi toimii kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjyyden puolesta toimiva laskutuspalveluyritysten etujärjestö toivoo lainsäätäjän tunnistavan kevytyrittäjät nykyistä selkeämmin.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Uusi työ -yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) varapuheenjohtaja Saija Hellstén kuvaa kevytyrittäjien jääneen hankalaan välitilaan.

– Verotuksellisesti heidät katsotaan palkansaajiksi. He ovat niin kutsutussa muodollisessa työsuhteessa laskutuspalveluyritykseen. Sitten taas sosiaaliturvan, työttömyysturvan ja eläkkeiden kannalta heidät katsotaan yrittäjiksi.

Hellsténin mielestä yrittäjän määritelmä harvoin sopii kevytyrittäjälle sosiaaliturvan ja työttömyysturvan kannalta. Varsinkin, jos kevytyrittäminen on sivutoimista.

– Jos kevytyrittäminen on pienimuotoista, usein työ jää vakuuttamatta eläkkeiden ja työttömyysturvan kannalta, sanoo Hellstén.

Kevytyrittäjät on yksi ilmiö työn muutoksessa. Kevytyrittäjät yhdistelevät usein eri tulonlähteitä. He saattavat olla palkkatyössä ja sen lisäksi tehdä sivutöitä kevytyrittäjänä, itsensä työllistäjänä.

– Ihmisillä pitäisi olla tasavertaiset mahdollisuudet sosiaali- ja eläketurvaan, riippumatta mistä lähteestä tuloja saa. Yhdistelmävakuutus voisi tällaisen mahdollistaa, arvioi Uusi työ -yhdistyksen puheenjohtaja Aleksi Rautavuori.

Rautavuoren mukaan kevytyrittäjiä on esimerkiksi media-alalla, taiteissa, digitaalisessa työssä, rakentamisessa ja siivoojina.

– Kevytyrittäjän ei tarvitse tehdä pitkäaikaista sitoutumista omaan yritykseen eikä tarvitse ottaa yrityksen perustamiseen liittyviä velvollisuuksia ja kustannuksia itselleen.

Kevytyrittäjyys ponnahduslauta omaan yritykseen

Kevytyrittäjä käyttää laskutuspalveluyritystä. Palkkiota vastaan laskutuspalveluyritys laskuttaa toimeksiantajalta työstä, maksaa palkan kevytyrittäjälle sekä hoitaa työnantajavelvoitteet. Itsensä työllistäjä voi aloittaa ja lopettaa kevytyrittämisen milloin haluaa.

Rautakorven mukaan kevytyrittäminen voi olla ponnahduslauta varsinaiseen yritystoimintaan. Vuonna 2017 kevytyrittäjät perustivat 1500 omaa yritystä. Se oli noin kuusi prosenttia samana vuonna perustetuista uusista yrityksistä.

Uusi työ -yhdistys edustaa viittä Suomen suurimpiin kuuluvaa laskutuspalveluyritystä.

Lue myös:

Kevytyrittäjyys muuttaa työn tekemistä – "Eri tulolähteiden yhdistely voi olla uusi normaali"

Kevytyrittäjä oli menettää kahden kuukauden päivärahat TE-toimiston virheen takia – toimisto korjasi lausuntoaan vasta mielipidekirjoituksen jälkeen

Lue seuraavaksi