Abortit vähentyneet Päijät-Hämeessä 40 prosenttia 30 vuodessa

Kondomin pettäminen tai ehkäisypillerin unohtaminen on usein vahinkoraskauden taustalla.

Lahti
raskaustesti
Kehittyneet ehkäisymenentelmät selittävät pienentyneitä raskaudenkeskeytyslukuja.AOP

Raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet viime vuosina merkittävästi, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) maanantaina julkaistusta tilastosta.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiriin alueella abortteja tehtiin viime vuonna yhteensä 352 eli miltei 40 prosenttia vähemmän kuin kolmekymmentä vuotta aikaisemmin. Viimeisten kymmenen vuoden aikana keskeytykset ovat vähentyneet lähes neljänneksellä.

Yhteensä raskauksia keskeytettiin Suomessa viime vuonna 9 360 eli 8,2 keskeytystä tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden. Vastaava luku vuodelta 1987 on 10,3.

Naistentautien ylilääkäri Marjaleena Setälä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä selittää lukuja kehittyneillä ehkäisymenetelmillä.

– Uusia ehkäisyvälineitä on tullut paljon: hormonikierukka, ja sitten ehkäisypillereiden ohella on laastari ja rengas, että on näitä erilaisia annostelumuotoja, mitkä on kehitetty sivuvaikutuksia vähentämään, kun niistä imeytyy tasaisesti ne hormonit.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät luotettavia

THL:n raportin mukaan noin kaksi kolmannesta viime vuonna raskautensa keskeyttäneistä naisista kertoi käyttäneensä jotakin ehkäisymenetelmää raskauden alkaessa. Lähes puolet heistä, 47 prosenttia, oli käyttänyt kondomia.

Setälän mukaan kondomiin ei ehkä kannattaisikaan luottaa, mikäli haluaa minimoida raskauden mahdollisuuden. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät sen sijaan ovat hänen mukaansa erittäin luotettavia, mikäli niitä käyttää oikein.

– Suurin ongelma on ehkä se, että unohtaa ottaa sen ehkäisypillerin. Varsinkin nuorilla on yllättävän hankalaa sopeutua siihen ajatukseen, että on joka päivä otettava se lääke, Setälä arvelee.