Hyppää sisältöön

Cledos räppää käsittämättömillä sanoilla ilman sanomaa: "Haluan olla päihteettömänä esimerkkinä nuorille"

Omalaatuisesta tyylistään tunnettu parikymppinen artisti ponnahti vuodessa Itä-Helsingistä räppiskenen ytimeen.

"Mä en ymmärrä, miksi mua yritetään verrata muihin räppäreihin"
"Mä en ymmärrä, miksi mua yritetään verrata muihin räppäreihin"
– Tyylini on vapaa ja spontaani. En kauheasti kysele muiden mielipiteitä. Teen mitä haluan, kuvailee musiikkiaan räppäri Cledos. Kuva: Juha Kivioja / Yle

"Made in Italy, on blehat Cledoksella

Pull up kauppaan, poistin teetä satasella

3D mun vision niinku oisin fella

Tällast saucee ei oo nähty yhtää kellää, ya"

(Cledos: Made in Italy)

Näillä sanoilla alkaa Cledoksen kappale Made in Italy. (siirryt toiseen palveluun) Sisältö ei välttämättä aukea, vaikka osaisi nuorisoslangia hyvinkin.

Parikymppinen Cledos on noussut suomalaiseen musiikkiskeneen erittäin lyhyessä ajassa. Ensimmäinen kappale Töis julkaistiin reilu vuosi sitten ja sen musiikkivideo lähti heti lentoon. Tähän mennessä se on katsottu YouTubessa (siirryt toiseen palveluun) 1,2 miljoonaa kertaa.

JVG:n luotsaama PME Records haistoi nuoressa räppärissä jotain uutta ja tarjosi levytyssopimuksen. Sen jälkeen Cledos on ollut mukana muun muassa Abreun ja Karri Koiran kappaleilla ja julkaissut kaksi EP-levyä. Cledos ehti olla jo myös ehdolla Vuoden tulokas -kategoriassa Emma Gaalassa.

Tiputus Itä-Helsingistä Suomen musiikkibisneksen ytimeen on ollut nuorelle artistille todella iso. Yli vuosi sitten hän ei tuntenut alalta ketään ja oli hädin tuskin seurannut lainkaan kotimaista räppiä.

– Kerran heitin moikat Elastiselle, tietämättä kuka hän on, Cledos kertoo.

"Teen mitä haluan"

Cledos, oikealta nimeltään Vladislav Heponen, saapuu haastatteluun mustissa. Jalassa on mustat suorat housut ja päällä musta huppari, jossa on hänen nimeään kantava kimaltava logo. Kirkkaan valkoiset tennarit rikkovat mustan linjan.

Räppärin yhtenä tavaramerkkinä on omanlainen hiustyyli. Keskellä päätä on jakaus, josta vaalennetut hiukset levittäytyvät kahdeksi päänmyötäiseksi letiksi.

– Olen ollut aivan pienestä pitäen kiinnostunut muodista ja äitini on työskennellyt muodin parissa. Otan vaikutteitan eri jutuista ja siitä muovautuu mun oma staili, Cledos kertoo.

Cledos on kuunnellut lapsesta lähtien kaikenlaista musiikkia. Eminemin ja Snoop Doggin albumit olivat ensimmäiset levyt, jotka hän sai 6-vuotiaana. Hip hopin ja räpin lisäksi hänen kuulokkeissaan ovat soineet myös rock, punk ja metalli.

Omaa musiikkiaan Cledos kuvailee suomenkieliseksi trap-musiikiksi. Se on yksi hip hopin tyylisuunta, joka syntyi 90-luvulla Yhdysvalloissa.

– Tyylini on vapaa ja spontaani. En kauheasti kysele muiden mielipiteitä. Teen mitä haluan.

– Pärjään hyvin ilman alkoholia, tupakkaa tai huumeita. Moni on yrittänyt tarjota, mutta olen sanonut, että jos olen pärjännyt tähän saakka näin hyvin, niin ei mun edelleenkään tarvitse kokeilla mitään, kertoo mustan vyön taekwondossa saanut Cledos. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Cledos poikeaa rap-skenestä myös sillä, että hänen musiikistaan ei erityistä sanomaa löydy.

– Jos ollaan rehellisiä, niin ei mulla ole mitään diippiä sanomaa. On vain spontaaneja biisejä, joita mä voin keksiä viidessä minuutissa kaveriporukassa. Ehkä ne kertovat siitä, mitä me tehdään frendien kanssa arjessa.

Cledosin musiikintekeminen lähtikin liikkeelle juuri hänen omasta kahdeksan hengen kaveriporukastaan, joka kulkee nimellä Töis Squad. Siinä mukana olevilla jokaisella on omat vahvuusalueensa. Porukasta löytyvät muun muassa graafinen suunnittelija, kuvaaja ja editoija. Cledosin roolina on räpätä.

– Ollaan suunniteltu musaa, vaatteita ja tehty mun musavideoita. Nyt ollaan tekemässä pop up -kauppaa jonnekin päin Helsinkiä. Meillä on paljon ideoita tulevaisuudelle. Joku päivä me tehdään elokuva.

Päihteetön vaihtoehto

Cledoksella on pakkomielle hampaiden pesemiseen. Hän harjailee legojaan jopa neljä kertaa päivässä. Sille ei löydy sen ihmeempää selitystä. Hän on tehnyt niin lapsesta lähtien. Myös musiikkivideolla hän heiluu hammasharja suussaan.

Nuori räppäri elää muutoinkin terveellistä elämää. Pienestä pitäen hän on harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Jo 6-vuotiaana hän aloitti taekwondon ja pari vuotta sitten hän sai siitä mustan vyön.

Cledos ei ole koskaan kokeillut mitään päihteitä. Hän ei ole nähnyt siihen mitään syytä.

– Pärjään hyvin ilman alkoholia, tupakkaa tai huumeita. Moni on yrittänyt tarjota, mutta olen sanonut, että jos olen pärjännyt tähän saakka näin hyvin, niin ei mun edelleenkään tarvitse kokeilla mitään.

Yhä useampi suomalaisnuori jättää päihteet väliin. Cledos uskoo, että vuoteen 2018 mennessä moni on oppinut toisten tekemistä virheistä.

– On siistiä olla malliksi nuorille ja muille, että aina ei tarvitse tehdä tuollaisia juttuja. Ei tarvitse vetää päihteitä, että olisi cool tai jotain.

– Jos ollaan rehellisiä, niin ei mulla ole mitään diippiä sanomaa. On vain spontaaneja biisejä, joita mä voin keksiä viidessä minuutissa kaveriporukassa, kertoo räppäri Cledos. Kuva: Juha Kivioja / Yle

"En ole räppäri"

Vuoden kestäneen musiikkiuransa aikana Cledos on saanut paljon positiivista palautetta freshistä tyylistään. Samalla Suomen trap-prinssiksi tituleerattua artistia ei moni ymmärrä. Varsinkin kun sanat voivat olla monelle täyttä hepreaa.

– Totta kai niissä on järkeä, mutta jengi ei vaan ymmärrä. Ne ovat sisäpiirin läppiä ja omaa slangia, mitä me itse kehitetään.

Cledos valmistelee parhaillaan ensimmäistä albumiaan ja se julkaistaan vielä tämän vuoden aikana. Muutaman vuoden päästä hän ei tiedä, tekeekö räppiä eneää ollenkaan.

– Olen sanonut, että en ole räppäri, enkä yritä olla räppäri. En ole se tyyppi, joka kertoo syvällisiä tarinoita, vaan miltä musta tuntuu ja teen sitä soundia, mitä fiilaan itse. Siksi en ymmärrä, miksi ihmiset yrittävät verrata mua muihin räppäreihin, kun mä en ole läheskään mitään sinne päinkään.

.
.