1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska kieltää syöpäriskin takia väriaineen, jolla värjätään karkkeja valkoiseksi – Suomen viranomaiset: "Ei kannata vielä olla huolissaan"

Ranska on pyytänyt muita EU-maita kiirehtimään vastaavaa kieltoa.

elintarvikkeiden lisäaineet
karkkeja kasassa
Titaanidioksidi on kirkas valkoisen pigmentti.Ismo Pekkarinen / AOP

Ranska haluaa kieltää väriaine titaanidioksidin käytön ruokatuotteissa.

– Haluamme lopettaa aineen käyttämisen elintarvikkeiden lisäaineena ennen tämän vuoden loppua, sanoo Ranskan kestävän kehityksen apulaisministeri Brune Poirson Le Parisien -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Ranskan makeis- ja leivonnaisvalmistajat ilmoittivat tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että ne vetävät titaanidioksidin pois tuotteistaan jo ennen lain voimaantuloa.

Titaanidioksidi on kirkas valkoisen pigmentti. Sitä käytetään tuotteen ulkonäön parantamiseen monissa elintarvikkeissa, kuten makeisissa, kahvileivissä ja ravintolisissä.

E171:tä käytetään yleisesti myös kosmetiikassa (siirryt toiseen palveluun), etenkin aurinkovoiteissa, sekä hammastahnoissa, maaleissa ja lääkkeissä. Se on esimerkiksi yleinen särkylääkkeiden ainesosa.

Ei vielä tutkimusta ihmisillä

Ranskalais-luxemburgilainen tutkimusryhmä totesi viime vuoden alussa julkaistussa tutkimuksessaan, että E171:n sisältämät nanopartikkelit ovat vaarallisia rottien immuunijärjestelmälle.

Ryhmä tutki titaanidioksidin nanopartikkeleita rotilla neljän vuoden ajan.

Tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) todistettiin ensimmäisen kerran, että E171:stä titaanidioksidin nanopartikkelit kykenevät läpäisemään ohutsuolen solukalvon.

Kun titaanidioksidia annettiin rotille jatkuvasti, tutkijat havaitsivat reilun kolmen kuukauden kuluttua syöpäsolujen esiasteiden muodostumista paksusuolessa 40 prosentilla rotista.

Tutkimuksesta on kertonut aiemmin Suomessa Terve.fi-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat korostavat Le Parisien -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että titaanidioksidin nanopartikkelien haittavaikutuksista ei ole tehty vielä tutkimusta ihmisillä. Ei siis tiedetä, onko niillä samanlainen vaikutus ihmisiin kuin eläimiin.

Suomessa odotetaan EU-päätöstä

Euroopan elintarviketurvallisuusvirastossa EFSA:ssa tehtiin titaanidioksidista arvio kaksi vuotta sitten.

Arvioita turvallisesta päivittäisestä enimmäissaannista ei voitu kuitenkaan tehdä, koska dataa ei ollut vielä tarpeeksi. Nyt virasto on tekemässä Ranskan pyynnöstä uutta arviota.

Ranska on pyytänyt muita EU-maita (siirryt toiseen palveluun) kiirehtimään E171:n kieltämistä ruoka-aineissa.

Elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo Ylelle, että Suomessa pitää odottaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arviota.

– Ei kannata olla huolissaan ennen kuin tietää, onko oikeasti vaaraa, Lemström toteaa.

Ranskassa ja Saksassa on käyty paljon kansalaiskeskustelua titaanidioksidista. Jotkin järjestöt kehottavat välttämään (siirryt toiseen palveluun) E171:tä sisältävien tuotteiden ostamista.

Aiheesta muualla:

Terve.fi: Ranska laittoi Suomessakin käytetyn elintarvikevärin syyniin (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi