Vangittuja tiikereitä on moninkertaisesti luonnossa eläviin verrattuna – "Aina, kun villieläimen kanssa on mahdollisuus poseerata maksua vastaan, varoituskellojen pitäisi soida, oli laji mikä hyvänsä"

Tiikereitä on erilaisissa kasvattamoissa ja lemmikkeinä erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Lähi-idässäkin moni pitää kissapetoa osoittaakseen arvoaan.

tiikeri
Turisti poseerasi kameralle tiikerihäkissä yksityisessä eläintarhassa Phuketin saarella Thaimaassa vuonna 2015.
Turisti poseerasi kameralle tiikerihäkissä yksityisessä eläintarhassa Phuketin saarella Thaimaassa vuonna 2015.Rungroj Yongrit / EPA

Luonnossa elävien tiikereiden määrä on suojelutoimien ansiosta saatu kasvuun, ja nykyisin luonnonvaraisia tiikereitä on jo ainakin 3 890 tiikeriä, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF.

Luku asettuu kuitenkin outoon valoon, kun sitä vertaa lemmikkeinä tai muuten vangittuina elävien tiikereiden määrään. Eläinten oikeuksia puolustavan Born Free USA -järjestön mukaan pelkästään Yhdysvalloissa lemmikkitiikereitä on 5 000 - 7 000. Livescience.com-sivusto kummastelee asioiden jamaa tuoreessa artikkelissaan. (siirryt toiseen palveluun)

Livescience on haastatellut Born Free USA:n johtaja Prashant Khetania, jonka mukaan monissa osavaltioissa ei ole lainsäädäntöä, joka estäisi eksoottisten lemmikkien pitämisen. Ja vaikka lainsäädäntöä olisikin, ei moni osavaltio valvo sen noudattamista. Yhdysvalloissa toimii myös monia tiikerien kasvattamoita eli tiikerifarmeja.

Khetanin mukaan tiikereiden omistajilla on yleensä niin paljon maata, että sinne voidaan varata riittävän suuri suljettu alue, jossa isot kissat saavat liikkua. Osalle tästä väestä tiikeri on statussymboli, mutta joillekin elinkeino: maksukykyisiä matkailijoita houkutellaan ihailemaan isoja kissoja. Myös sirkukset ja muut kiertävät ryhmät tekevät rahaa tiikereillä.

Siperiantiikeri
Siperiantiikeri.AOP

Aasiassa jopa enemmän vangittuja tiikereitä

Tiikerifarmibisnes kukoistaa erityisesti Kaakkois-Aasiassa, jossa arvellaan olevan yli 200 tiikerifarmia ja niissä noin 7 000 - 8 000 tiikeriä.

Korkeasaaren eläintarhan tiedottajan ja Kissojen yön tuottajan Mari Lehmosen mukaan eläinten hyvinvointi ei näissä laitoksissa ole ykkösprioriteetti. Moni suomalaismatkailijakin on poikennut näillä farmeilla ymmärtämättä, että he tulevat tukeneeksi eläinten huonoa kohtelua.

– Aina, kun villieläimen kanssa on mahdollisuus poseerata maksua vastaan, varoituskellojen pitäisi soida, oli laji mikä hyvänsä, sanoo Lehmonen.

Ihmiset katselivat valkoista tiikeria Mirage-hotellin pihalla Las Vegasissa.
Ihmiset katselivat valkoista tiikeria Mirage-hotellin pihalla Las Vegasissa.AOP

Kaakkois-Aasian ja Yhdysvaltain lisäksi kissapetoja pidetään lemmikkeinä myös Lähi-idässä, esimerkiksi Saudi-Arabiassa. Kissapeto on statussymboli: mitä isompi kissapeto, sitä tärkeämpi mies, sanoo Lehmonen.

Hänen mukaansa tiikereitä kasvatetaan farmeilla, jotka saattavat kutsua itseään eläintarhoiksi tai eläinten turvapaikoiksi. Näissä paikoissa tiikerit ovat kuitenkin kauppatavaraa. Moni on valmis maksamaan siitä, että saa kännykkäkuvan muistoksi kohtaamisesta villieläimen kanssa.

– Usein tällaiset eläimet ovat huumattuja tai niiltä on voitu poistaa hampaita tai kynsiä. Kun tällaisen eläinselfien jakaa sosiaalisessa mediassa, näyttää samalla tukensa eläinten kaltoin kohtelulle. Toivoisin, että useampi ymmärtäisi tämän havitellessaan peukutuksia.

Söpöt tiikerinpennut vetonauloina

Moni tiikeriä havitteleva toivookin juuri pentua, sellaista, joka ainakin aluksi muistuttaa kotikissaa. Tiikerin kasvaessa harhaluulot karisevat: iso kissa vaatii paljon ravintoa ja tilaa sekä mahdollisuuksia metsästää ja opetella selviytymään. Se ei vaan onnistu yksityisiltä omistajilta, sanoo Prashant Khetan Born Free USA:sta.

Vangitut tiikerit jäävät fyysisesti heikoimmiksi kuin villit serkkunsa, eivätkä ne pärjäisi luonnossa. Khetanin mukaan parasta olisi, jos ne pääsisivät asumaan vastuullisesti hoidatuille suojelualueille.

Tarkkaa määrää Yhdysvaltain lemmikkitiikereistä ei ole, eivätkä eläinten kaupalliset kasvattajat paljasta myyntimääriään. Khetanin mukaan arvio noin 7 000 lemmikkitiikeristä ei ole aivan varma, mutta luultavasti lähellä totuutta.

Tiikereillä on arvoa myös kuolleina

Mari Lehmosen mukaan tiikereillä on Aasiassa arvoa myös kuolleena, sillä niiden luut ja monet muut osat ovat arvokasta kauppatavaraa. Perinteinen lääketiede valmistaa tiikereiden osista tehottomia lääkkeitä erilaisiin vaivoihin. Tältä osin tilanne tuskin tulee muuttumaan niin kauan kuin perinteet ovat voimissaan ja ihmisillä riittää uskoa tällaisten lääkkeiden tehoon.

Myös tiikerien turkeilla on kysyntää esimerkiksi Venäjällä, koska se näyttää monen mielestä hienolta. Monelle ei kumma kyllä tule mieleen miettiä sen alkuperää, Lehmonen ihmettelee.

Kadulla myynnissä olevia tiikerin tasssuja ja sarvikuonon sarvia, Shanghaissa, Kiinassa vuonna 2013.
Kadulla myynnissä olevia tiikerin tasssuja ja sarvikuonon sarvia, Shanghaissa, Kiinassa vuonna 2013.AOP

Paras suojelu tapahtuu tiikereiden elinalueilla

Lehmonen korostaa, että tiikereitä, alalajista riippumatta, suojellaan parhaiten niiden elinalueilla. Myös hyvämaineiset eläintarhat ovat tärkeässä asemassa.

Esimerkiksi Korkeasaaressa amurintiikeri kuuluu Euroopan eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan. Osana ohjelmaa tiikereitä saatetaan siirtää lisääntymään toiseen ohjelmassa mukana olevaan eläintarhaan. Hyvämaineisten eläintarhojen siirroissa ei liiku rahaa, vaan eläimet ovat ikään kuin eläintarhaverkoston yhteisomistuksessa.

Suojeluohjelman tarkoitus on ylläpitää geneettisesti terveitä kantoja ja pitää alalajit erillään, sanoo Lehmonen.

Erilaisten tiikerifarmien ja lemmikkikauppojen tiikereistä ja alalajeista ei ole samalla tavalla hyötyä edes tiikereiden geenivarastona.

Tällaiset tiikerit ovat Lehmosen mukaan suojelun kannalta arvottomia, koska niiden taustaa ja genetiikkaa ei yleensä tunneta lainkaan ja eläimet ovat alalajien risteymiä tai pahimmassa tapauksessa vaikka leijonan ja tiikerin risteymiä eli liikereitä.