Uber-kuskien taustoista löytyi rikostuomioita – heinäkuun alusta kuskeille selkeämmät vaatimukset

Uber sanoo tarkistavansa kuljettajien taustat.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Taksivälityspalvelu Uberin työntekijöiden joukosta on löytynyt rikoksesta tuomittuja kuljettajia.

Yle Svenska on verrannut pääkaupunkiseudulla luvatonta taksiliikennettä harjoittaneita kuljettajia ja heidän rikostuomioita. Selvityksen 158 kuljettajasta 11 oli tuomittu rikoksesta. Vakavimmat niistä olivat petoksia, rahanpesua, huumerikollisuutta ja pahoinpitelyä.

Yksi kuljettajista käyttää nimeä Hassan. Hänet on tuomittu liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, laittomasta uhkailusta, pahoinpitelystä ja omaisuuden vahingoittamisesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen syksyllä 2013. Rikos sattui edellisenä vuonna Tuusulanväylän rampilla, jossa hänen äkkijarrutuksensa johti autojen ketjureaktioon ja pesäpallomailaväkivaltaan.

Hassan on yksi Yle Svenskan selvityksessä ennen Uber-kuskiksi ryhtymistä varmuudella rikoksen tehneitä. Muita varmoja tapauksia on kaksi. Heidän lisäkseen kahdeksan muuta kuljettajaa on joko tuomittu taksiajojen aloittamisen jälkeen tai oikeustapaus ei ole ollut vielä julkisesti tiedossa aloittamishetkellä.

Selvitetyt 158 kuljettajaa ovat todennäköisesti olleet Uberin kuskeja sinä aikana, kun yhtiö on välittänyt kyytejä pääkaupunkiseudulla. Vakavin selvitetyistä rikoksista on ollut vuoden ehdollinen tuomio useista petoksista, joista tuomio annettiin sen jälkeen kun henkilö on jo aloittanut taksiajot.

"Halusin kokeilla"

Hassan kertoo itse tehneensä rikoksen ennen Uber-ajoja.

– Ajoin jonkin verran Uberin kautta taksia 2016 kesällä. Halusin kokeilla. Minulle ei ole lupaa taksiautoon, mutta en edes ajatellut, että Uberin kaltainen suuri yhtiö voisi aloittaa Suomessa ja toimisi luvattomasti, Hassan sanoo.

Uber tarkasti miehen mukaan hänen taustansa, mutta hän sanoo, ettei kertonut syytteestä yhtiölle.

Taksiliitto teki kaksi vuotta sitten Uber-kuljettajista vastaavanlaisen selvityksen. Liiton tilaamien yli 80 kuljettajan tiedoista joka neljänneltä löytyi rikostuomioita.

Taksiautoilijalta vaaditaan nuhteettomuutta

Taksiliiton tarkoitus oli selvittää kilpailijan toimintaa. Tiedot toimitettiin poliisin käyttöön. Uber on kertonut tarkistavansa kuljettajien taustat, mutta Taksiliitto epäili, että yhtiön valvonta ei toimi.

Taksilupaa ei ole saanut eikä saa myöskään taksilain muutoksen jälkeen, jos kuljettajalla ei ole nuhteetonta taustaa, eli henkilön on oltava hyvämaineinen.

Taksi voi heinäkuun alun jälkeen olla monenlainen, kun välinevaatimukset höllentyvät. Kuva: Yle

Uber sanoo edelleen tarkistavansa kuljettajien taustat. Kuljettajilla pitää olla ajokortti sekä ote puhtaasta rikosrekisteristä tai taksilupa. Kuljettajalupaa ei saa nykyisillä ehdoilla, jos henkilön taustalta löytyy viiden vuoden sisältä esimerkiksi tuomio vakavasta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Uusi taksilaki lempeämpi luvatonta ajoa kohtaan

Taksilaki muuttuu heinäkuun alussa. Liikenneturvallisuusvirasto Trafin mukaan uusi laki on tiukempi rikostaustan suhteen.

– Luvansaajien määrä riippuu siitä, kuka alalle hakeutuu. Uudessa laissa kuljettajien taustavaatimukset ovat selkeämmät koskien sitä, mitä tulee alan vaatimuksiin ja turvallisuuteen, kehityspäällikkö Mikko Västilä Trafista taustoittaa taksilupien tulevia määriä.

Uuden lain mukaan luvan voi saada, vaikka kuljettaja on jäänyt aikaisemmin kiinni luvattomasta taksiajosta. Tämä sen takia, että luvan saannin epäämiseen vaaditaan myös kolme muuta rikosta. Kuljettajalla ei saa olla tuomiota muun muassa verorikoksesta tai kirjanpitorikoksesta.

Sen sijaan kuljettajalla ei saa olla viimeisen kahden vuoden ajalta vankeus- tai sakkorangaistuksia. Hyvämaineiselta kuljettajalta ei saa löytyä muun muassa väkivalta- tai rattijuopumusrangaistusta.

Uberin viestintäjohtaja Outi Sjömanin mukaan yhtiö kuljettajaksi ei ole päässyt, jos taustalta löytyy toisen henkeä vaarantava rikos tai vakava liikennerikkomus. Yhtiö aloittaa palvelunsa tauon jälkeen heinäkuun lakimuutoksen jälkeen.

Uudenmaan te-keskuksen tietojen mukaan viime vuonna evättiin kaksi taksilupaa kuljettajilta, joiden tausta ei ollut enää rikkeetön. Lähes sadalta taksikuljettajalta evättiin taksilupa lähinnä sen takia, että heillä oli maksamattomia velkoja.

Takseja ja taksikuskeja Rautatieaseman edustalla Helsingissä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Lue myös: