1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksi sotaa yritetään lopettaa yhtä aikaa Etiopiassa

Addis Abebaan saapuu delegaatio Eritreasta, joka on käynyt rajasotaa Etiopian kanssa, sekä Etelä-Sudanin sotivat osapuolet.

Etiopia
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on nousemassa afrikkalaiseksi rauhantekijäksi.

Etiopiassa on alkamassa neuvottelut kahden merkittävän konfliktin lopettamiseksi. Addis Abebassa yritetään sammuttaa sekä Etiopian oma rajakiista Eritrean kanssa että Etelä-Sudanin sisällissota.

Etiopia kävi vuosina 1998 - 2000 verisen rajasodan vain muutama vuosi aiemmin Etiopiasta itsenäistyneen, Punaisen meren rannalla sijaitsevan Eritrean kanssa.

Sodassa arvioidaan kuolleen mahdollisesti jopa 50 000 etiopialaista sotilasta ja 20 000 eritrealaista.

Sodassa oli piirteitä ensimmäisestä maailmansodasta. Etiopia lähetti joukoittain sotilaitaan hyökkäämään avoimen, miinoituksilla ansoitetun maaston yli eritrealaisten asemiin, mistä etiopialaisia tulitettiin konekivääreillä.

Vuonna 2000 kansainvälisten välittäjien avulla solmittiin Algiers'n rauhansopimus, jota Etiopia ei koskaan ole hyväksynyt. Maiden välillä on ollut rajakahakoita jatkuvasti, erityisesti Badmen rajakaupungin omistamisesta.

Kuluvan kesäkuun alussa Etiopian uusi pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti yllättäen, että maa alkaa noudattaa rauhansopimusta ja vetää joukkonsa Badmesta. Maansa parlamentissa Ahmed sanoi, että on tunnustettava rajariidan aiheuttavan valtavan taakan molempien maiden taloudelle, samoin kuin niiden asukkaille.

Eritrea antoi Etiopian odottaa vastausta rauhantarjoukseen, mutta tänään keskiviikkona eritrealaiset diplomaatit kertoivat, että maan presidentti Isaias Afwerki lähettää valtuuskunnan Addis Abebaan. Valtuuskunnan tehtäväksi on annettu "rakentava lähentyminen".

Kartta Etiopia, Eritrea ja Etelä-sudan.
Yle Uutisgrafiikka

Etelä-Sudanissa uusi yritys

Tänään keskiviikkona Addis Abebaan saapuvat myös Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet; presidentti Salva Kiir ja kapinallisjohtaja Riek Machar.

He saapuvat Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin kutsusta.

Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011 ja maan sisällissota alkoi kaksi vuotta myöhemmin. Kiir ja Machar olivat kumppaneita itsenäistymiskamppailussa ja Machar nousi maan varapresidentiksi.

Sodan aiheutti miesten välien rikkoutuminen. Kiir syytti Macharia salaliitosta, joka oli suunnattu häntä vastaan.

Vuonna 2015 solmittiin tulitauko. Se kuitenkin romahti pian, kun pääkaupungissa Jubassa puhkesi taisteluja.

Machar ja Kiir eivät ole tavanneet vuoden 2016 jälkeen, eikä uudeltakaan tapaamiselta odoteta paljoa. Etiopian mukaan tapaamisen toivotaan "rakentavan siltoja heidän välilleen".

Etelä-Sudanin sisällissodassa arvioidaan noin 300 000 ihmisen kuolleen. Jopa 3,5 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan, osa maan sisäisesti, osa ulkomaille.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi