Hyppää sisältöön

Hyttysmäärät vaihtelevat nyt runsaasti – jopa aivan lähekkäin sijaitsevilla alueilla voi olla täysin päinvastainen tilanne

Toukokuun lämmin jakso vauhditti hyttysten kehityskaarta munasta aikuiseksi ja kuoriutuminen ajoittui monessa paikassa hyvin lyhyelle aikavälille.

Hyttystilanne vaihtelee huomattavasti ympäri Suomen. Kuva: AOP

Toukokuun lämpöjakso vaikutti hyttystilanteeseen usealla eri tavalla, kertoo Kainuun ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen.

Hyttysten määrässä on esimerkiksi huomattavia alueellisia vaihteluita, mikä johtuu alueilla kevät-kesällä vallinneesta kosteustilanteesta. Jopa aivan lähekkäin sijaitsevilla alueilla voi olla täysin päinvastainen hyttystilanne.

Lisäksi lämmin jakso vauhditti hyttysten kehityskaarta munasta aikuiseksi ja kuoriutuminen ajoittui monessa paikassa hyvin lyhyelle aikavälille.

– Se on selvää, juhannuksena on ihan reippaasti ystäviä niillä alueilla, joilla kosteutta on riittänyt tarpeeksi, koska [hyttysiä] kuoriutui yhtä aikaa niin paljon. Mutta on myös alueita, joilla niitä on todella vähän, Leinonen kertoo.

Osassa Suomea kuivuus iski niihin painanteisiin, joihin hyttysnaaraat olivat munineet.

– Hyttysiä tulee runsaasti, jos ne kosteat painanteet, johon hyttysnaaraat munivat edellisvuonna, säilyivät veden alla. Niitä on vähemmän, jos painanteet kuivuivat juuri kun ne [hyttyset] olivat lähteneet kehittymään munasta aikuiseksi.

Kyllä näitä ystäviä liikkuu, jopa polttiaisia on jo ollut liikkeessä.

Kainuun ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen

Leinosen mukaan esimerkiksi mäkärät eli mäkäräiset kasvavat virtaavissa vesissä, joten kuivuus ei vaikuttanut niihin. Lämpö puolestaan sai myös mäkäräisten kehityskaaren nopeutumaan.

– Mäkäriä voi olla nyt lennossa suuria määriä hetkellisesti, mutta se tasoittuu pikkuhiljaa. Paarmat ovat myös yksi porukka, jotka ovat toukkana matalien järvien lahdessa tai soilla. Niitä on myös lennossa jo ihan reippaasti. Kyllä näitä ystäviä liikkuu, jopa polttiaisia on jo ollut liikkeessä.

Hyttysiä riittää koko kesäksi

Leinonen huomauttaa, että hyttysiä riittää myös loppukesäksi, vaikka niitä kuoriutui nyt runsaasti yhtä aikaa.

– Näiden lentoaika on noin kolme viikkoa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että kolmen viikon päästä hyttyset olisivat tältä vuodelta loppu. Meillä on noin 40 lajia, joista osa kuoriutuu vielä myöhemmin. Siksi sitä riemua tulee piisaamaan vielä pidemmän aikaa.

Jos sää jatkuu lämpimänä ja kosteana, saadaan Leinosen mukaan tälle kesälle myös toinen hyttyssukupolvi. Toinen sukupolvi on kuitenkin ensimmäistä huomattavasti harvalukuisempi.

– Niiden jälkeen loppukesästä ovat vielä lennossa kirsi- ja horkkahyttyset, jotka ovat aikuistalvehtijoita.

Lisää aiheesta: