Syyttäjä luki lisää syytteitä MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille: törkeä kunnianloukkaus, tekijänoikeusrikoksia ja laiton uhkaus

Käräjäoikeuden ratkaisu saataneen suureen kokonaisuuteen vasta syksyllä. Ilja Janitskin kiistää kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet.

MV-media
MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta
MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

MV-julkaisua koskevassa oikeudenkäynnissä on puitu keskiviikkona muihin asianomistajiin kuin Ylen toimittajaan Jessikka Aroon liittyviä uusia syytteitä eikä Ylen toimittaja ollut nyt oikeudenkäynnissä paikalla.

Salista ja salin ulkopuolelta puuttuivat aamupäivällä myös saliin aiempina päivinä tungeksivat Janitskinin kannattajat. Iltapäivän istuntoon yleisöä tuli lisää. Muussa juttukokonaisuudessa syytettyinä olevat dosentti Johan Bäckman sekä MV-lehdessä vaikuttanut, aiemmin syytteen saanut nainen eivät olleet paikalla.

Syyttäjä luki MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille uudet syytteet, joissa epäiltyjen rikosten uhreiksi ovat joutuneet toimittajat, kuvaaja sekä turvapaikanhakijoita vapaaehtoisesti aiemmin avustanut nainen.

Janitsinin uudet syytteet ovat muun muassa laiton uhkaus tai vaihtoehtoisesti julkinen kehottaminen rikokseen, useampi tekijänoikeusrikos ja törkeä kunnianloukkaus.

Janitskin kiistää kaikki syytteet ja korvausvaatimukset. Janitskin kiistää olleensa vastuussa MV-julkaisun jutuista päätoimittajana.

Tappouhkauksia MV-jutun jälkeen: ”Äiti, pidä ovet lukossa!”

Syyttäjä katsoo, että Janitskin on MV-julkaisusta vastaavana päätoimittajana julkaissut nettisivuilla solvauksia, joita syyttäjä ajaa törkeinä kunnianloukkauksina.

Oikeudessa kuultiin turvapaikanhakijoiden tilaisuudessa yhteyshenkilönä vapaaehtoisena mukana toiminutta naista, joka joutui kertomansa mukaan MV-lehden halventavan kuvallisen artikkelin jälkeen muun muassa huorittelun uhriksi.

– MV-lehden julkaiseman jutun jälkeen alkoi solvaus- ja uhkausryöppy, nainen kertoi.

Hän on joutunut pelkäämään ja kertomansa mukaan hän ei ole esimerkiksi voinut pitkään aikaan käydä normaalisti kaupassa tai nukkua rauhallisesti.

Nainen kertoo saaneensa kymmeniä tappouhkauksia päivässä ja kehotuksia tappaa itsensä. Pelko kosketti myös lapsia, jotka vaativat äitiä pitämään ovet lukossa.

– Mikään rahasumma ei korvaa sitä, mitä olen menettänyt. Maineeni on pilattu. En uskaltanut pitkään aikaan nukkua ollenkaan.

Usutus MV:n sivuilla päätoimittajan tappamiseen

Syyttäjä luki myös syytteen laittomasta uhkauksesta tai vaihtoehtoisesti kehottamisesta rikokseen. Syytteen mukaan MV-lehden sivuilla on julkaistu artikkeli, jossa kehotettiin tappamaan yhden sanomalehden vastaava päätoimittaja.

MV:n jutut ovat järkyttäneet päätoimittajaa ja koko hänen perhettään. MV-lehden jutun vuoksi kotiin on jouduttu hankkimaan turvajärjestelmä.

Oikeudenkäynnissä kuultiin myös toisen maakuntalehden päätoimittajaa. Syytteen mukaan lehden kuvia on käytetty luvatta.

– Meille on koitunut imagohaittaa näiden kuvien käytöstä aivan muussa yhteydessä kuin mihin ne on tarkoitettu. Emme halua tulla yhdistetyksi sellaiseen julkaisuun, joka ei noudata Journalistin ohjeita tai Suomen lakia.

Lisäksi syyttäjä esitti myös muita syytteet tekijänoikeus- rahankeräys- ja salassapitorikoksista. MV–julkaisun perustaja Janitskin kiistää kaikki syytteet.

Ilja Janitskin pyysi vapauttamistaan tutkintavankeudesta, mutta oikeus ei vapauttamiseen tässä vaiheessa suostunut.

Oikeuden puheenjohtaja sanoo, että ratkaisu koko juttukokonaisuudessa tulee syksyllä.

Yle on yksi asianomistajista, kun käsitellään Ylen toimittajaan kohdistuvia kunnianloukkaus– ja vainoamissyytteitä.

Lisää aiheesta:

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä