Mitä huutaa saunafani Japanissa ja miten suomalaisia päätyi natsien äitiyskoteihin? Kun juhannussauna lämpenee, lue jokin näistä jutuista

Juhannusaaton kattaukseen on poimittu makupaloja Ylen sivuilla julkaistuista jutuista.

juhannus
Japanilainen Iri Kimura, 28, piipahti Takero Shintanin (vas.) teettämässä autosaunassa saunafestivaaleilla.
Japanilaisista "saunnereista" kerrotaan lisää jutussa, johon pääset tästä artikkelista.Johanna Pohjola / Yle

Keskikesän juhla on käsillä. Ota sen kunniaksi mukava asento riippumatossa, laiturilla tai sohvannurkassa!

Me kokosimme juhannukseksi lukupaketin jutuista, joita on julkaistu alkuvuonna Ylen uutisten nettisivuilla. Jutuissa tapaat japanilaiset himosaunojat, natsien äitiyskotiin päätyneen Suoman, Maltan rahapelifirmojen suomalaisnuoret ja Argentiinassa suomalaista isoäitiään etsivät sisaret. Sekä monia muita ihmisiä maailmalta.

Mukavia lukuhetkiä!

Huopahatut kuuluvat japanilaiseen saunakulttuuriin. Niitä valmistettiin saunafestivaalien työpajassa.
Huopahatut kuuluvat japanilaiseen saunakulttuuriin.Johanna Pohjola / Yle

Japanissa keksittiin hyville löylyille sana, jota ei edes suomen kielestä löydy – Löylybuumi loi Japaniin nuorten saunahullujen alakulttuurin

Totonottaaa, hihkuivat miehet Keski-Japanin saunafestivaaleilla kylpytakeissaan. Mitä se tarkoittaa, ja miksi Suomi on kovan luokan japanilaissaunojien eli saunnerien tärkein esikuva?

Kaksi naista istuu penkillä
Hanna ja hänen sisarensa Helmi tulivat Argentiinaan Pohjois-Karjalasta.Sinikka Väyrysen kotialbumi

Hanna Hietala lähti Suomesta puutetta pakoon, mutta Argentiinassa hänet tapettiin – nyt lapsenlapset etsivät Hannaa ja pyytävät Suomea apuun

Argentiinan sotilasdiktatuurin aikana katosi kaikkiaan 30 000 ihmistä. Yksi heistä oli Suomen kansalainen Hanna Hietala. Hänen pojantyttäriensä mielestä nyt on aika selvittää, mitä vuonna 1977 oikein tapahtui.

Teemu Maarela
Teemu Maarela, 27, muutti Maltalle viime kesänä.Jari Kovalainen / Yle

"Jengi vetää laput silmillä pitkin Mannerheimintietä" – Teemu kyllästyi, myi kaiken ja päätyi Maltalle, jonka nettikasinot himoitsevat suomalaista työvoimaa

Piskuinen Maltan saari myöntää toimilupia rahapelifirmoille, joiden toiminta on Suomessa kiellettyä. Työsuhde-etuina niillä on tarjota aurinko ja pulahduslämpöinen Välimeri. Lue jutusta, mitä Teemu Maarela ja muut suomalaiset Maltalla tekevät.

Grafiikka
Suoma ja hänen sulhasensa Karl Wilhelm tapasivat Lapissa vuonna 1944.Mikko Airikka | Yle

Sota vei Suoman natsien äitiyskotiin – Norjassa piti synnyttää lapsia Saksan rotueliittiin

Suomalaiset eivät olleet natsien ihailemaa "pohjoista rotua" mutta kelpasivat sodan lopulla saksalaisten äitiyskoteihin. Suoman tytär Helena kertoi äitinsä tarinan Ylelle vuosikymmeniä myöhemmin.

Gai.
Kiinassa suuri yleisö ei vielä vuosi sitten tiennyt rapista mitään.Jenny Matikainen / Yle

"Mun mökki täynnä horoja, ne heiluttaa pebaa" – Nämä sanat olivat liikaa Kiinan johdolle, ja yhtäkkiä rap katosi televisiosta

Katso tavanomaisesta poikkeava kuva- ja videojuttu kiinalaisräppäri Gaista, josta tosi-tv-ohjelma teki supertähden – kunnes kaikki muuttui.

mies ratsailla
Kokapensas kasvaa Jaime Correan maatilalla Finlandiassa, kaukana kaikesta.Heidi Lipsanen / Yle

Kolumbian takamailta löytyy Finlandia, jossa huumebisnes kukoistaa – "Aseryhmät ovat siellä, missä raha liikkuu"

Vasemmistolaisten Farc-sissien valtakausi päättyi Kolumbian maaseudulla. Nyt "lopun maassa" eletään huumeliigan komennossa. Kävimme alkuvuonna Kolumbiassa, jossa uusi presidentti haluaa nyt muuttaa historiallista rauhansopimusta.

Pohjoiskorealainen Lee peittää kasvonsa käsillään.
Loikkari Leen henkilöllisyyden paljastuminen olisi vaarallista hänen perheelleen Pohjois-Koreassa.Mika Mäkeläinen / Yle

Yle tapasi pohjoiskorealaisen loikkarin, joka katsoo kisoja Soulissa – ja pelkää, että olympiarauha onkin vain pohjoisen juoni

Koreoiden suhteissa on tapahtunut viime kuukausina paljon. Talviolympialaisten aikaan loikkari Lee antoi Ylelle haastattelun, jossa hän epäili Pohjois-Korean aikovan jopa vallata Etelä-Korean.

lehmiä
Samsøssa on tilaa sekä karjalle että tuulivoimalle.Antti Haanpää / Yle

Inge ja Jørgen laittoivat roponsa tuulivoimaan, ja nyt Tanskan ekosaari houkuttelee nuoria perheitä – "Voimala lakkaa ärsyttämästä, kun se tietää rahaa"

Tanskalainen Samsøn saari muuttui hiilineutraaliksi, ja vihreä imago vetää entiseen muuttotappiokuntaan uusia asukkaita. Mutta miksi menestysreseptiä ei ole kopioitu, vaikka siitä ollaan kiinnostuneita Ahvenanmaalla asti?