1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tornio

Lukio muuttuu luksushotelliksi Torniossa – tavoite on olla "arjen yläpuolella"

Lukiona ja turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksena toiminut rakennus muuttuu hotelliksi kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen osa on valmis jo ensi vuonna.

Tornio
Tornion Yhteislyseon lukiorakennus
Kuvassa vasemmalla oleva lukiorakennuksen vanha siipi remontoidaan uudemman puolen valmistuttua. Ensimmäinen vaihe valmistunee vuoden 2019 aikana.Jari Vesa / Yle

Työt entisen Tornion yhteislyseon lukiorakennuksen muuttamisesta hotelliksi ovat alkamassa. Yrittäjä Reijo Angerian mukaan taustatyötä projektin eteen on tehty jo puoli vuotta. Nyt vuokrasopimus kiinteistöstä on allekirjoitettu ja tositoimiin päästään heti.

Kaupunki vuokraa entisen lukiokiinteistön 30 vuodeksi Angerialle. Muutostyöt tehdään kahdessa vaiheessa, kertoo Reijo Angeria.

– Ensin tulee tämä niin sanottu uusi puoli eli tämä koulun puoli. Siellä työt alkavat heti ja se on valmis jossain vaiheessa vuonna 2019. Juhlasalin ja ravintolan osalta ei tiedä, jos vaikka uutta vuotta otettaisiin siellä vastaan, Angeria pohtii.

Vanhempi, aikanaan kasarmirakennuksena toiminut osa muuttuu hotelliksi sen jälkeen.

60-neliöiset huoneet saunalla

Angerian mukaan vanhan, arvokkaan rakennuksen muuttamisessa hotelliksi suuri työ on talotekniikassa. LVI-töiden, esimerkiksi paloilmoitinlaitteiston ja hissien suunnitteluun kuluu rahaa ja aikaa. Suunnittelu on annettu paikallisille yrityksille. Ulkoisesti vanha lukio ei muutu kovinkaan paljoa, sillä rakennus on suojeltu.

– Ulkopuolella tehdään lähinnä maalaustöitä ja rappausta ja tietysti valaistusta parannetaan. Meillä ei ole mitään tarvetta mennä sinne sähläämään, se on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus ja mennään sillä, sanoo Angeria.

Sisältä muutokset ovat sitäkin näyttävämpiä. Ensi vaiheessa remontoitavaan uuteen osaan tulee peräti 60-neliöisiä huoneita, joista jokaisen varustustasoon kuuluu oma sauna. Ostoslistalla on kattokruunuja ja lasiovia, joten tyylillisesti tulevan hotellin pitäisi kelvata vaativammallekin.

– Siitä tulee todella hieno. Tavoitellaan sellaista arjen yläpuolella olevaa, että se rakennus itsessään on jo kokemisen arvoinen, Angeria luonnehtii.

Tornio haluaa siivunsa matkailun kasvusta

Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksena toiminut rakennus on ollut tyhjillään yli kaksi vuotta. Tänä aikana sen uusiokäytöstä neuvoteltiin useiden hotellialan toimijoiden kanssa, mutta puheita pidemmälle pääsi vasta Angeria.

Kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen odotukset uuden hotellin suhteen ovat todella korkealla.

– Tähän löytyi paikallinen huippuammattilainen, joka ymmärtää paikan arvon. Siihen suuntaan ollaan menossa, että paikoilla täytyy olla tarina ja haetaan yksilöllisiä ratkaisuja. Tämä vastaa siihen huutoon täydellisesti, Nousiainen kiittää.

Nousiaisen mukaan kaupungissa työstetään parhaillaan matkailun runkosuunnitelmaa. Angerian hotellihanke antaa hyvän pohjan nousevan matkailuelinkeinon kehittämiselle kaupungissa.

– Lapin matkailu on huikeassa kasvussa ja Torniolla on tässä hyvät mahdollisuudet ottaa siitä osansa, Nousiainen sanoo.

Lue seuraavaksi