1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siirtonurmikot

Vihreänä hohkaava MM-futisnurmi vaatii tarkkaa huolenpitoa – Ammattilaisten neuvoilla saat takapihallesi kansainvälisen tason viheriön

Nurmikko itse asiassa määrää, mihin jalkapallo pomppii. Nurmi leikataan joka ikinen päivä samaan suuntaan, ja vihreä väri kirkastuu rautalannoitteilla.

siirtonurmikot
nurmikenttä vihertää helmikuussa
Antti Haavisto / Yle

Nurmikentällä on valtava merkitys jalkapallossa. Nurmi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti pallo vierii kenttää pitkin ja siihen, mihin suuntaan peliväline pomppii.

Venäjällä pelattavien jalkapallon MM-kisojen nurmikenttiä varten on tehty jo yli vuoden ajan huolellista työtä.

Palloliiton olosuhdepäällikön Tero Auvisen työtehtäviin kuuluu nurmen tarkastaminen. Auvinen kävi tarkastamassa Pietarin stadionin nurmen viime keväänä, noin vuotta ennen MM-kisoja.

– Kentässä oli silloin valtavia haasteita, ja kenttä on sen jälkeen käytännössä uusittu.

Tarkastuksessa muun muassa mitataan kentän koko, katsotaan nurmen leikkauskorkeutta, tarkastetaan sadetusjärjestelmä ja keskustellaan kentänhoitajan kanssa.

Kun nurmea tarkistetaan jalkapalloilijan näkökulmasta, testataan muun muassa sitä, kuinka se vaimentaa iskuja ja miten pallo pomppii eri kulmista.

Jos tulossa on kansainvälisen tason peli, Auvinen pyrkii tarkastamaan nurmen kunnon vähintään kuukautta ennen ottelua.

Auvisen mukaan nurmikentistä löytyy lähes poikkeuksetta jotain korjattavaa, vaikka ne näyttäisivät kaukaa vihreiltä ja hyvinvoivilta.

Hänen mukaansa Venäjän MM-kisoissa käytössä olevien kisakenttien vertailu on mahdotonta. Eri viheriöillä on käytetty jopa eri nurmilajikkeita.

Näillä ohjeilla saat takapihallesi tasokkaan viheriön

Kulunut kesä on ollut kuiva, mutta Helsingin viheriöillä on silti voitu pallotella vihreillä nurmilla.

Miten se on mahdollista?

Helsingin kaupungin tiimiesimies Jani Kurvinen tekee päivittäin töitä jalkapallonurmien kanssa. Nurmea hoidetaan sadettamalla, lannoittamalla ja ilmastuksilla. Ilmastuksilla tarkoitetaan toimenpidettä, jossa maalle annetaan ilmaa.

Nurmenhoitoon tarvitaan myös hiekkaa – kenttään kehkeytyneet kolot ja kulumat paikataan hiekalla. Välillä kentänhoitajien täytyy myös kylvää nurmikkoa käsin.

Nurmikenttiä sadetetaan useimmiten öisin, mutta välillä kasteluvälineet pauhaavat myös päivisin.

Lisäksi nurmikkoa täytyy leikata säännöllisesti, usein päivittäin. Nurmikonleikkuuhan on tuttua puuhaa monelle, mutta Kurvisen työssä tehdään ajolinjakartta ennen koneiden käynnistämistä.

Nurmi leikataan joka ikinen päivä samaan suuntaan. Tämän jälkeen se alkaa taipua siihen suuntaan, mihin sen halutaan taipuvan. Valon heijastus nurmen pintaan saa ajolinjat näkymään.

Pallo liikkuu pitkällä nurmella hitaammin ja uppoaa siihen, lyhyellä peliväline liikkuu nopeammin. Nurmen peruspituudeksi Kurvinen mainitsee 25 millimetriä.

– Olen katsonut, että MM-kisoissa on muutamalla kentällä ollut aika pitkä nurmikko. Osa kentistä on ihan loistavassa kunnossa, mutta osaan olen itse asiassa ollut vähän pettynytkin, Kurvinen sanoo.

Kurvinen paljastaa kikkoja, joiden avulla nurmesta saa vieläkin viimeistellymmän.

– Rautalannoitteilla saa hyvän värin, typpilannoitteilla saa mahdollisesti enemmän kasvua ja idättämällä siemeniä saa nopeammin kylvöt, Kurvinen sanoo.

Milloin jalkapallokentän nurmi tulee tiensä päähän?

Nurmi poistetaan siinä vaiheessa, kun siihen kasvaa liikaa rikkaruohoja. Siinä vaiheessa kuoritaan nurmikon pinta, ja ruoho kylvetään uudestaan.

– Kuudessa viikossa paikalle pitäisi taas kasvaa uusi nurmi.

Lue seuraavaksi