Länsi-Pohjan sote-päätöksessä käännetään yhä kiviä – hallitus ei saanut vastuuvapautta

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto ei myöntänyt vastuuvapautta siltä osin, kun päätöksenteko on koskenut Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:tä. Perusteena on meneillään oleva valitusprosessi.

yhteisyritykset
Länsi-Pohjan keskussairaalan ovissa tarrat Mehiläinen Länsi-Pohja.
Yle / Antti Heikinmatti

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin valtuusto ei ole myöntänyt yhtymähallitukselle ja tilivelvollisille viranhaltijoille vastuuvapautta viime vuodelta ulkoistamispäätöksen osalta, vaikka sairaanhoitopiirin tilintarkastuksen tehnyt tilintarkastaja totesi, että vastuuvapaus voidaan myöntää.

Vastuuvapaus jäi myöntämättä äänestyksen jälkeen vasemmiston valtuustoryhmän esityksestä.

Vasemmiston valtuustoryhmä perusteli esitystään sillä, että Länsi-Pohjan yhteisyritystä koskevasta päätöksenteosta on edelleen vireillä valitusprosessi.

Tervolalainen vasemmistoliiton valtuutettu Pertti Hemminki on valittanut yhteisyrityksen hankintapäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hemminki korostaa, että valitusta ei ole tehty hankintapäätöksestä, vaan siihen liittyvästä hallintomenettelystä sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa.

Hemmingin mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen kyseisessä kokouksessa on menetelty virheellisesti.

– Osa hallituksen jäsenistä jäävättiin aiheettomasti, pöytäkirjassa oli useita virheellisiä merkintöjä ja kokouksessa oli läsnä useita ulkopuolisia henkilöitä, vaikka heidän olisi hallintosäännön mukaan pitänyt poistua keskustelun alkaessa, Hemminki sanoo.

Kokouksessa ovat olleet läsnä asiantuntijoina Kemin kaupungin lakimies Santeri Lindholm ja Länsi-Pohjan sote-projektin projektijohtajana toiminut Seija Parviainen. He ovat olleet vastaamassa hallitusten jäsenten kysymyksiin.

Päätös KHO:sta lähiaikoina

Hemminki valitti sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksen väärästä menettelystä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen ja vaati päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi valituksen sillä perusteella, että oikea valitusosoite olisi ollut markkinaoikeus, koska valituksessa oli kyse hankintapäätöksestä ja siihen liittyvästä hallintomenettelystä. Samalla oikeus myös totesi, että markkinaoikeuteen voivat valittaa vain asianosaiset eli tässä tapauksessa kilpailutukseen osallistuneet terveyspalveluyhtiöt.

Pertti Hemminki katsoi, että hallinto-oikeuden olisi pitänyt käsitellä valitus, koska kyseessä oli hallintomenettelyssä tapahtunut virhe. Hemminki teki valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, josta päätöksen pitäisi tulla viimeistään heinäkuun alussa.

Korkein hallinto-oikeus päättänee joko hylätä valituksen tai palauttaa sen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.