Paha sheriffi ei päihitä Robin Hoodia Konttisen kesäteatterissa

Tänä kesänä Lapin kesäteattereissa on tarjolla myös Carolaa, soterokkia, lehmänmaitoa ja mansikoita.

kesäteatterit
Ohjaaja opastaa näyttelijöitä
Uula Kuvaja / Yle

Kesäteatterit alkavat kohta vetää viimeisiä harjoituksiaan ennen ensi-iltaa. Tänä kesänä Lapissa esiintyy ainakin viisi vakiintunutta kesäteatteriryhmää – muun muassa rovaniemeläinen Lentävän poron teatteri, joka yrittää välttää konkurssin tämänvuotisella kesänäytelmällään.

Yksi pitkäikäisimmistä kesäteatteriryhmistä Lapissa, rovaniemeläinen Konttisen kesäteatteri tuo näyttämölle klassisen seikkailutarinan Robin Hoodin. Näytelmän ohjaa Joni Kuokkanen, ja käsikirjoituskin on hänen oma sovituksensa.

– Tämä lähti itse asiassa jo viime kesän lopulla, kun mulle tuli idea, että Robin Hood olisi hieno tarina, klassikko ja koko perheelle sopiva näytelmä. Robin Hoodistahan on ruvettu kirjoittamaan balladeja jo 1400-luvulla, ja tätä tarinaa on kerrottu vaikka kuinka päin. Milloin Robin Hood on ollut oikeasti rosvo ja milloin hänestä on tullut progressiivisen verotuksen keksijä ja niin pois päin.

Taistelukohtaus Konttisen kesäteatterin esityksessä
Uula Kuvaja / Yle

Kuokkasen mukaan Konttisen Robin Hood kertoo siitä, miten pieni joukko alkaa vastustaa diktatuurista hallitsijaa, joka on ahne. Ahneuden vastustaminen lienee sopiva teema niin aikuisille kuin lapsillekin.

– Kyllä se opetus on tässä lapsillekin hyvä, että ahneella on... likainen loppu.

Robin Hoodia näyttelee Karri Karjalainen, joka kertoo solahtaneensa helposti sankarin rooliin – tosin naurun säestyksellä.

– Se oli vaan, että teksti käteen. Jotenkin tällaisen sankarin rooli, mitä tehdään tässä, se on ollut aika helppo omaksua.

Karri Karjalainen Robin Hoodina
Karri Karjalainen Robin HoodinaUula Kuvaja / Yle

Karjalainen ei ole näytellyt lapsiyleisön edessä aikaisemmin. Hän odottaa sitä, kun pienimmät alkavat elää tarinan mukana ja tarjoavat neuvojaan näyttelijöille.

– Treeneissäkin Angry Birds -puiston lapset käyvät aina katsomassa, ja sieltä kuuluu aina kaikenlaisia kommentteja. Mä odotan, että mitä ne sitten siellä varsinaisessa esityksessä huutaa, vaikka niihin ei reagoidakaan. Mutta se tuo ihan oman juttunsa, kun selkeästi seurataan sitä esitystä.

Näytelmän pahiksen, Nottinghamin sheriffin roolia näyttelevä Seppo Rintamäki on tehnyt pitkän uran ja tietää, mitä odottaa lapsikatsojilta.

– Itse asiassa lapsille tekeminen on helvetin... eiku hirveän paljon vaikeampaa kuin aikuisille, kun ne ovat jotenkin niin armottomia ne lapset. Jos joku asia feikkaa, ne alkavat heti haukottelemaan ja sitten ne rupeavat kiertelemään tuolla äitin sylissä. Lasten kanssa pitää olla oikeasti tilanteessa mukana, niin että niille on todella hienoa tehdä töitä.

Seppo Rintamäki esittää Robin Hood -näytelmän pahaa sheriffiä
Seppo Rintamäki Robin Hood -näytelmän pahana sheriffinäUula Kuvaja / Yle