Kittilän kunnanhallituksesta vaihtuu yli puolet – uudella kokoonpanolla istutaan jo ensi viikolla

Kittilän luottamustehtävien uusjaon myötä varavaltuutetuiksi nousee kuntalaisia, jotka saivat kuntavaaleissa vain muutamia ääniä.

Kittilä
kokousnuija Helsingin valtuustosalissa
Antti Kolppo / Yle

Kittilän kunnanhallituksen jäsenistä vaihtuu yli puolet ja valtuuston jäsenistä yli kolmasosa. Luottamustehtävien uusjako on seurausta valtiovarainministeriön päätöksestä hyllyttää törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä syytetyt kuntapäättäjät. He eivät saa myöskään osallistua kuntayhtymien valtuustojen kokouksiin.

Kunnanvaltuustoon nouseville sekä uusille varavaltuutetuille lähti tiistaiaamuna kunnan keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan allekirjoittama kirje, jossa ilmoitetaan uusista luottamustehtävistä.

– Ainoa konsti päästä pois on pyytää eroa eikä sitäkään voida uudelle valtuutetulle myöntää, ellei hän muuta pois paikkakunnalta, kertoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.).

Varavaltuutetuksi pääsi kolmella äänellä

Valtuuston suurin ryhmä on keskustan ryhmä, jonka yhdeksästä jäsenestä vaihtuu virkarikossyytteiden vuoksi seitsemän. Hyllytettyjen tilalle nousevat varavaltuutetut, ja varavaltuutetuiksi taas nostetaan viimeisetkin keskustan listoilta kuntavaaleihin osallistuneet. Varavaltuutetuksi nousee myös kolme ääntä viime vuoden kuntavaaleissa saanut Anna-Liisa Nilivaara.

Keskustan valtuustoryhmälle jää vain kolme varavaltuutettua eikä heitä ole otettavissa enää mistään ilman täytevaaleja.

– Kunnanvaltuusto on päätösvaltainen, jos paikalla on 18 valtuutettua. Nyt näyttäisi, että saamme tämän toimimaan, valtuuston puheenjohtaja Nevalainen kuitenkin uskoo.

Vasemmistoliiton neljän jäsenen ryhmästä vaihtuu puolet ja perussuomalaisten kolmen hengen ryhmästä yksi. Myös kuntalaislistan ainoa edustaja vaihtuu. Useassa puolueessa varavaltuutetuiksi nostettiin kuntalaisia, jotka saivat kymmenkunta ääntä huhtikuun 2017 vaaleissa. Valtuusto istuu uudella kokoonpanolla ensi kerran elokuussa.

"Luotamme, että päätöstä noudatetaan"

Kunnanhallituksen yhdeksästä jäsenestä hyllytetyksi tuli ministeriön päätöksellä viisi, ja heidän tilalleen nousevat varajäsenet. Uusi kunnanhallitus kokoontuu jo ensi tiistaina.

Valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtajan Jani Pitkäniemen mukaan hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien velvollisuus on valvoa, että hyllytettyjä ei ole paikalla ja kokous on laillinen.

– Luotamme, että päätöstä noudatetaan. Tarvittaessa pyydämme virka-apua (poliisilta), mutta en jaksa uskoa että tällaiseen tarvitsee mennä, Pitkäniemi sanoo.

Osa hyllytetyiksi tulleista on kertonut hakevansa ministeriön päätökselle toimeenpanokieltoa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta. Pitkäniemi sanoo, että hyllyttämispäätös on joka tapauksessa voimassa ainakin niin kauan kunnes hallinto-oikeus päättää mahdollisesta toimeenpanokiellosta.

Kittilän valtuuston uudet jäsenet ovat Juha Toivola (kesk.), Ville Jokela (kesk.), Sirkka Hangasvaara (kesk.), Matti Pääkkölä (kesk.), Eetu Alatalo (kesk.), Maarit Niskanen (kesk.), Outi Marttila (kesk.), Pekka Kenttälä (vas.), Jukka Ylisuvanto (vas.), Jussi Mäkitalo (ps) ja Sauli Lepola (kuntalaislista).

Kunnanhallitukseen nousivat uusina: Antti Pekkala (ps), Marita Toivanen ( vas.), Yrjötapio Kivisaari (kesk.), Raija Palosaari (kd) ja Pekka Kenttälä (vas.).