Migri linjaa Irakin turvallisuustilanteen parantuneen – "Väkivallan tason laskiessa hakijoiden henkilökohtaisten olosuhteiden merkitys korostuu"

Migri perustelee arvion muutosta mm. sillä, että Isisin alueet on vallattu takaisin ja maan sisällä paenneet ovat alkaneet palata kotialueilleen Irakissa.

Irak
Irakilaissotilas partioimassa shiiamuslimien kulkiessa kohti Imam Musa al-Kadhimin pyhäkköä Bagdadissa 10. huhtikuuta.
Irakilaissotilas partioimassa shiiamuslimien kulkiessa kohti Imam Musa al-Kadhimin pyhäkköä Bagdadissa 10. huhtikuuta.Ali Abbas / EPA

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irakin, Afganistanin ja Somalian tilannekatsaukset, joissa arvioidaan maiden turvallisuustilannetta ja esimerkiksi aseellisista selkkauksista johtuvaa väkivaltaa.

Irak on ainoa maa, jonka tilanteen katsottiin merkittävästi muuttuneen, kertoo Maahanmuuttoviraston (Migri) oikeus- ja maatietoyksikön ylitarkastaja Juuso Hyvärinen.

Migri katsoo, ettei Irakissa ole enää alueita, joilla aseellinen väkivalta olisi niin äärimmäistä, että kuka tahansa alueella oleskeleva olisi vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi.

Migrin mukaan turvapaikanhakijan hakemusta ratkaistaessa otetaan kuitenkin huomioon, että hänen "henkilökohtaisissa olosuhteissaan voi olla seikkoja, jotka altistavat väkivallalle muuta väestöä enemmän".

Muutosta perustellaan usealla seikalla

Migrin Hyvärinen painottaa, että Migrin uusi linjaus ei tarkoita, että kenellekään irakilaiselle turvapaikanhakijalle ei enää myönnettäisi toissijaista suojelua (siirryt toiseen palveluun).

Toissijaisen suojelun tarvetta arvioidaan, jos henkilöllä ei ole edellytyksiä turvapaikkaan. Toissijaista suojelua voi saada, jos henkilöä uhkaa esimerkiksi kuolemanrangaistus, kidutus tai aseellinen väkivalta.

– Irakissa on yhä useita alueita, joilla esiintyvä aseellinen väkivalta on korkealla tasolla. Tämä tarkoittaa, että kyseisiltä alueilta kotoisin olevien hakijoiden kohdalla on arvioitava, onko henkilökohtaisissa olosuhteissa seikkoja, jotka voisivat altistaa hänet väkivallalle.

– Ikään kuin väkivallan tason laskiessa hakijoiden henkilökohtaisten olosuhteiden merkitys arviossa korostuu.

Migrin tilannekatsauksessa Irakin muuttunutta tilannetta perustellaan muun muassa sillä, että äärijärjestö Isisin hallussa olleet alueet on saatu vallattua takaisin ja maan sisällä paenneet ovat alkaneet palata kotialueilleen.

Migri toteaa myös, että vaikka terrorismia ei ole vielä kitketty Irakista, on aseellisten konfliktien seurauksena kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä vähentynyt tasaisesti.

Afganistanin ja Somalian tilanteet pysyneet lähes ennallaan

Migrin päivitetyn arvion mukaan Afganistanissa ja Somaliassa tilanne on pysynyt epävakaana.

Afganistanin tietyissä osissa mielivaltaisen väkivallan uhka on äärimmäisen korkea, eikä niihin palauteta ketään.

– Niillä alueilla kuka tahansa henkilö olisi henkilökohtaisista olosuhteistaan huolimatta vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi, Hyvärinen sanoo.

Migrin mukaan Somaliassa hankalin tilanne on maan etelä- ja keskiosissa, missä al-Shabaabin ja hallituksen välinen taistelu on jatkunut. Myös pääkaupunki Mogadishun turvallisuustilanne on pysynyt epävakaana.

Tästä huolimatta Migri katsoo, että tilanne ei ole millään Somalian alueella sellainen, että jokaiselle sieltä kotoisin olevalle henkilölle olisi perusteita antaa turvapaikka tai myöntää toissijaista suojelua ainoastaan kotipaikan perusteella. Jokaisen turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan henkilökohtaisesti.

Lue lisää:

Pakkopalautukset tyssäsivät Irakin poliisiin? Suomen käännyttämät irakilaiset lähetettiin Bagdadista paluulennolla Helsinkiin

Afganistaniin listattu uusia alueita, joihin Suomi ei palauta ketään – Migri päivitti kolmen maan turvallisuustilannearviot