Tanska ja Norja aikovat perustaa Kabuliin keskuksen käännytetyille afganistanilaislapsille

Keskus on tarkoitettu lapsille, joilla ei ole vanhempia mukanaan. Keskukseen voi palata, jos lapsi on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Afganistan
Afganistanilaislapsia leikkimässä
Afganistanilaislapsia leikkimässä pääkaupunki Kabulissa lokakuussa 2017.Jawad Jalali / EPA-EFE

Tanska ja Norja suunnittelevat perustavansa Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin keskuksen käännytetyille afganistanilaislapsille.

Tanskan ja Norjan hallitukset kertoivat asiasta tänään keskiviikkona.

Keskus on tarkoitettu afganistanilaislapsille, joilla ei ole vanhempia mukanaan. Keskukseen voi palata, jos lapsi on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Euroopan unioni keskustelee samankaltaisten keskusten perustamisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille unionin rajojen ulkopuolelle. Keskuksia on ajateltu pystytettävän muun muassa Pohjois-Afrikkaan.

Tanskan ja Norjan keskus on suunniteltu perustettavan Kabulin keskustaan.

– Meillä ei ole vielä sopimusta, mutta käymme hyvää keskustelua Afganistanin viranomaisten kanssa, Norjan apulaisoikeusministeri Torkil Åmland sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Åmlandin mukaan tarkoituksena on perustaa turvallinen lasten oikeuksien mukainen keskus, jossa olisi oikeita oppimismahdollisuuksia. Afganistaniin palautettaisiin 16–18-vuotiaat lapset, mutta ei alle 15-vuotiaita lapsia.

YK:n lastenrahasto Unicefin mukaan lapsia ei tulisi palauttaa Afganistaniin heikon turvallisuustilanteen vuoksi.

Lähteet: Reuters