Tuplapalkka houkuttelee tekemään töitä juhannuksena – "Viikonlopun aikana pystyin ansaitsemaan viikon palkan"

Perinteisen mökkijuhannuksen sijaan moni viettää keskikesän juhlan töissä. Juhannusta pidetään kivuttomampana uhrauksena kuin joulua.

juhannus
toimistossa
Juhannuspäivänä Vilma Venho muuttaa toimistonsa festareille.Vilma Venhon kotialbumi

Jyväskyläläinen Vilma Venho, 24, viettää juhannuspäivän töissä Jämsän Himoksella juhannusfestarilla. Venho tiesi jo etukäteen, että juhannus kuluu työvuorossa.

− Sovimme, että tämän kesän festarikeikat ovat lauantaipäivien osalta minun vastuullani. Ei ollut muutenkaan suunnitelmia juhannukseksi, joten tämä ei haittaa, hän kertoo.

Vilma Venho oli viime vuonnakin samalla festivaalilla kirjoittamassa verkkojulkaisuja sanomalehti Keskisuomalaiselle. Rahan sijaan häntä motivoi vastuu.

− Olen otettu, että minuun luotetaan niin paljon, että saan vastuulleni kaikki verkon julkaisut. Tämä työvuoro on tilaisuus näyttää taitoni.

Juhannuspalkalla festareille

Turkulaisen Kalle Kolinin, 25, juhannus kuluu mökkeilyn sijasta turkulaisessa yökerhossa – työvuorossa. Juhannuspäivänä vuoro alkaa iltakymmenen tienoilla ja jatkuu aamukuuteen. Pyhäpäivänä saa tuplapalkan ja päälle vielä yölisät.

− Kesällä on paljon ohjelmaa, johon kuluu rahaa. Juhannuksesta voi karsia, jotta voi mennä muina viikonloppuina esimerkiksi festareille. En koe tätä ollenkaan vastenmielisenä vaihtoehtona, Kolin valaisee.

Muutama juhannus on Kolinilta kulunut edellisessä työpaikassa pikaruokaravintolassa. Nykyisessä työpaikassa juhannusvuoro on Kolinin ensimmäinen, mutta hän ei ota stressiä lähestyvästä työpäivästä.

− Uskon, että asiakkaita tulee puolet vähemmän. Edessä on varmaan normaalia rennompi vuoro. Asiakkaat ovat luultavasti nuoria, jotka eivät ole löytäneet kaveriporukkaa tai mökkiä juhannukseksi, hän arvelee.

narikka, juhannus töissä
Yövuoro juhannuksena kerryttää mukavat lisät Kalle Kolinin palkkaan.Kalle Kolinin kotialbumi

Mielellään töissä

Lapissa Inarin Saariselällä juhannus on rauhallista aikaa, kun vaelluskausi ei ole vielä kunnolla lähtenyt käyntiin. Saariselän Panimolla baaritarjoilijana työskentelevä Satu Aholin, 38, on pitänyt jo kesälomansa, ja juhannus meneekin nyt töissä.

– Ei haittaa kyllä yhtään! Olen ollut monta kertaa aiemminkin juhannuksena töissä. Olen mielelläni vuorossa pyhisin, hän toteaa.

Aiemmin festivaaleilla töitä tehnyt Aholin kertoo, että palkka ja hyvät lisät olivat hyvä motivaattori pitkille työpäiville.

– Nykyisessä työpaikassa minulla on kuukausipalkka, mutta edellisinä vuosina festareilla pystyin juhannusviikonlopun aikana ansaitsemaan viikon palkan. Helppoa ja kivaa, hän valaisee.

Sairaalassa löytyy tekijät pyhäpäivillekin

Turun yliopistollisen keskussairaalan ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen ylihoitaja Anne Hedman kertoo, että sairaalassa on varauduttu juhannukseen lisämiehityksellä, vaikka edessä on periaatteessa normaali viikonloppu.

− Kaupungissa on juhannuksena melko rauhallista. Sää vaikuttaa paljon. Mitä tahansa tuleekin, se hoidetaan, Hedman toteaa.

Vapaaehtoisia työntekijöitä kyllä löytyy. Juhlapyhien työvuorojen täyttäminen ei ole ongelma.

Ylihoitaja Anne Hedman

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksella on käytössä kiertävä työvuorolista: jokainen on vuorollaan juhannuksena töissä. Siihen osataan varautua jo etukäteen.

− Vapaaehtoisia työntekijöitä kyllä löytyy. Juhlapyhien työvuorojen täyttäminen ei ole ongelma.

Jalat sairaalan lattian ohjeviidakossa.
Sairaanhoitaja ansaitsee tuplapalkan koko juhannusviikonlopulta.Kalevi Rytkölä / Yle

Työehtosopimus määrää lisät

Juhannuksena työssä oleva saa työehtosopimuksesta ja työpaikasta riippuen peruspalkan tuplana sekä ilta- ja yölisän.

Tehyn Ylelle tekemän palkkalaskelman mukaan esimerkiksi sairaanhoitaja saa bruttopalkkaa noin 760 euroa, jos juhannusaattona on aamuvuoro, juhannuspäivänä iltavuoro ja sunnuntaina vielä yövuoro. Jokaiselta päivältä saa työehtosopimuksen mukaisesti tuplapalkan ja yövuorosta yölisää.

Normaalina viikonloppuna saa lauantailisää kello 18 asti, ja sen jälkeen tuplapalkkaa. Jos sairaanhoitaja tekee juhannusta vastaavat vuorot tavallisena viikonloppuna, palkkaa kertyy noin 590 euroa.

Juhannusviikonloppuna sairaanhoitaja tienaa siis 170 euroa enemmän tavalliseen viikonloppuun verrattuna.

Jouluna tärkeää olla vapaalla

Kalle Kolin, Vilma Venho ja Satu Aholin kokevat jokainen juhannuksen olevan se juhlapyhä, jonka voi viettää töissä. Sen sijaan joulu on juhlapyhä ylitse muiden. Sitä he eivät olisi valmiita uhraamaan työnteolle.

− Isovanhemmilleni ja vanhemmilleni on tärkeää, että olen jouluaattona paikalla. Pitää miettiä juhlan symboliikkaa, Kalle Kolin toteaa.

Venho on samoilla linjoilla, mutta lisää vielä yhden itselleen tärkeän juhlapyhän.

− Joulu on rauhoittumisen aikaa. Silloin haluan olla vapaalla. Toinen itselleni tärkeä juhla on uusivuosi. Töissä ollaan muutenkin jo niin paljon, että mielellään pitäisin nämä juhlapyhät vapaina, Vilma Venho lisää.

Juhannus on kuin hengellinen vappu.

Kalle Kolin, Turku

Vaikka tämänkertainen juhannus meneekin työvuorossa, ei keskikesän juhla ole silti Kalle Kolinin mielestä muita vähäpätöisempi.

− Pidetään hauskaa, mutta vietetään kuitenkin myös aikaa läheisten kanssa mökkeilemällä ja saunomalla. Juhannus on kuin hengellinen vappu.