Hallituksen kovien työllisyystoimien hyödyistä ei hakemallakaan tahdo löytyä todisteita, lakeja sorvataan paineessa – Etla: "Nuorten osalta selkeää näyttöä ei ole"

Hallitus vie nuorten työttömien pätkätyöllistämistä ja irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin sinnikkäästi, vaikka kiire ja laillisuusongelmat uhkaavat.

lakialoitteet
Mies työskentelee tehtaassa.
Teollisuustyöntekijät opiskelevat aikuiskoutustuella vähän, vaikka työelämän murros koskettaa erityisesti heitä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Hallitus ilmoitti kevään kehysriihessä työllisyysreformista, jolla haetaan parannusta työllisyysasteeseen ja lääkkeitä erityisesti nuorisotyöttömyyteen. Irtisanomista helpotettaisiin alle 20 työntekijän yrityksissä ja alle 30-vuotiaita työttömiä voisi palkata määräaikaisiin työsuhteisiin ilman perustetta.

Linjaukset pitäisi saada lakipykäliksi nopeasti, jotta uudistukset ehtivät voimaan tämän vaalikauden päätöksillä.

Virkamiesten pitäisi sorvata lakiluonnokset lausunnoille lähetettäviksi heinäkuuhun mennessä. Mutta valmistelu takkuaa ja uudistusten perustuslaillisuus sekä yhteensopivuus EU:n työsyrjintädirektiivin kanssa tiedetään ongelmaksi. Kiire on kova.

Lakien valmistelu kuuluu työministeri Jari Lindströmin (sin.) vastuulle.

– Minä ajan täydellä sydämellä kaikkea, mistä on yhteinen päätös, vaikka ne olisivat vaikeita henkilökohtaisesti, luottamusmiestaustainen työministeri Lindström sanoi Ylelle.

Lindström sanoo, että pian valmistuvat lakiluonnokset on hallituskumppaneiden kanssa päätetty viedä joka tapauksessa lausunnoille, vaikka oikeudelliset haasteet ja epävarmuus lakien vaikuttavuudesta ovat tiedossa.

Jari Lindström
Jari LindströmJarno Kuusinen / AOP

Onko työehtojen heikennyksistä mitään hyötyä?

Alle 30-vuotiaiden, kolme kuukautta työttöminä olleiden pätkätyöllistämisen helpottaminen on vaikea viedä lakipykäliin. Jotta työnhakijaa voitaisiin laillisesti kohdella iän perusteella eri tavoin kuin muita, uudistuksen hyvät työllisyysvaikutukset pitäisi pystyä osoittamaan.

Tätä varten TEM tilasi vaikuttavuusarviot Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ekonomisteilta. Tutkijoiden raportit valmistuvat ensi viikolla. Mitään selviä työllisyysvaikutuksia ei Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen ole löytänyt.

– Nuorten osalta selkeää näyttöä ei ole tai ylipäätään sellaisia tutkimuksia ei ole, Etlan Antti Kauhanen sanoo.

Hänen mukaansa aiheeseen liittyvää tutkimustietoa löytyy lähinnä Espanjasta, jossa määräaikaisten työsuhteiden rooli työmarkkinoilla on kuitenkin aivan erilainen kuin Suomessa, eikä tuloksia siksi voi yleistää.

Kauhanen sanoo, että määräaikaiseksi työllistämisen lisääminen todennäköisesti kyllä helpottaisi työttömien työllistymistä, mutta samalla tuhoaisi työsuhteita, kun määräaikaisuuksia ei muutetakaan vakituisiksi töiksi.

Sama kaksoisvaikutus koskee irtisanomissuojan heikentämistä. Se lisää sekä palkkaamista että irtisanomisia.

– Jää vähän avoimeksi, mikä se nettovaikutus on, Kauhanen toteaa.

PT:n ekonomisti Merja Kauhanen ei halunnut kommentoida arviointityötään ennen sen luovuttamista lain valmistelijoiden käyttöön.

Antti Kauhanen
Antti KauhanenEtla

Vuoto rasitti valmistelua - kokoomukselle vesittäminen ei käy

Uudistusten lakiluonnoksia käsitellään epävirallisessa kolmikantaisessa ryhmässä, jonka työ on ollut vaikeuksissa. Ylen tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö TEM oli lähellä katkaista koko ryhmän työskentelyn, kun lakiluonnosten pohjana ollut muistio oli vuodettu viime viikolla Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Tuumaustauon jälkeen TEM kutsui ryhmän uudelleen kokoon.

– Työskentely jatkuu täysin normaalisti, ryhmää johtava työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tarja Kröger sanoo.

Vuodetusta muistiosta käy Helsingin Sanomien mukaan ilmi, että irtisanomisen helpottaminen alle 20 työtekijän yrityksissä olisi vesittymässä ja nykyinen irtisanomiskäytäntö jäisi lähes ennalleen. Kokoomukselle tämä ei käy.

– Niitä malleja on useita pöydällä ja tämä kehysriihen tahtotila täytyy toteutua. Minusta meillä on siitä yhteinen ymmärrys, sanoo kokoomuksen Kai Mykkänen, joka kuuluu työllisyydestä vastaavaan ministerikolmikkoon yhdessä Jari Lindströmin ja Mika Lintilän (kesk.) kanssa.

Työministeri Jari Lindström sanoo, että poliittisten johtopäätösten aika on vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Hallitus on saanut sapiskaa hutiloinnista ennenkin. Ollaanko eduskuntaan jälleen tuomassa lakipakettia, jonka on kiireellä kyhätty ja huterasti perusteltu?

– Kyllä tätä on valmisteltu tässä nyt huolella ja sillä parhaalla asiantuntemuksella, mitä meillä on käytössä. Me olemme yhdessä kehysriihessä päättäneet, että näitä asioita edistetään, Lindström sanoo.