Taksilain muutokset pikkukunnan kuskille: pakollinen päivystys päättyy, mutta samalla loppuu Kela-kyytien varma ansio

Taksiyrittäjät eivät pelkää kilpailua Päijät-Hämeen reuna-alueilla. Uudistuksen vaikutusta tienesteihin on kuitenkin vaikea ennakoida.

Antero Salmisen ei tarvitse jatkossa enää päivystää Sysmän taksikopilla. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Heinäkuun alussa voimaan tuleva taksilain muutos on herättänyt ristiriitaisia tunteita kunnissa. Taksialaan liittyvä tiukka sääntely puretaan: jatkossa autojen ja kuljettajien määrää ei rajoiteta ja hinnoittelu on vapaata.

Lisäksi Kela-kyydit siirtyvät alueellisten kilpailutusten voittajien välitettäväksi. Autoilijat voivat saada Kela-kyydeistä pienemmän korvauksen kuin aiemmin.

Päijäthämäläisiltä taksiyrittäjiltä uudistus ei kiitosta saa, eräänkin hartolalaisen taksiyrittäjän mukaan on parempi olla kommentoimatta, koska muuten "tulisi painokelvotonta tekstiä."

Sysmäläisen taksiautoilijan mukaan asiakkailta on tullut paljon kysymyksiä ja niitä riittää yrittäjälläkin.

– Monet asiat ovat vielä kesken ja jo reilun viikon päästä homman pitäisi toimia täysillä, taksiyrittäjä ja Sysmän Taksit -yhdistyksen puheenjohtaja Antero Salminen tuskailee.

Takseille kesä on sesonkia, mutta monen muun pikkukunnan tapaan Kela-kyytien osuus on Sysmässäkin merkittävä.

– Kela-korvattavia ajoja on ollut reilusti yli puolet ajoista tähän asti, kertoo Antero Salminen.

Koulukyydit on Sysmässä keskitetty linja-autoyhtiölle.

Uusi välittäjä Kela-kyydityksiin

Kela kilpailutti keväällä Kela-korvattavien taksikuljetusten välittäjät.

Monella paikkakunnalla firma vaihtuu. Sopimukset on neuvoteltu uusiksi ja joillakin paikkakunnilla on ollut kapinahenkeä.

Päijät-Hämeessä uusi sopimusvälittäjä on Taksi Päijänne Oy. Yrittäjän mukaan koossa on viitisenkymmentä autoa eri puolilta aluetta. Taksit ovat suoraohjausjärjestelmässä ja ajavat vain Kela-kyytejä.

Mittarit menevät uusiksi ja mukana olevia takseja koulutetaan parhaillaan. Uuden, keskitetyn tilausnumeron kautta (siirryt toiseen palveluun) asiakas saa matkakorvauksen heti taksissa ja välttyy korotetulta omavastuulta.

Tutut kuskit jatkossakin

Sysmässä ja Hartolassa takseilla on erillinen sopimus.

Niille ohjataan oman kunnan Kela-ajot ja päivystysvastuu jatkossakin, mutta autot voivat ottaa oheen muutakin ajoa.

– Meidän autot on niin sanottuja yliheittoautoja. Sysmässä on pitkät välimatkat ja kyllä siinä varmasti järjestelemistä riittää, mutta pyrimme hoitamaan homman kunnialla kotiin.

Kuskeille maksettavaan korvaukseen tulee muutoksia, muun muassa taksien odotuskorvaus poistuu.

Antero Salmisen mukaan se tarkoittaa sitä, että jos asiakkaan kanssa sovitaan paluukyydistä, odotusajaksi on löydyttävä muuta ajoa.

– Yhteen suuntaan ajo ei ole kannattavaa ja kun korvausta saa vain ajetuista kilometreistä, myös odotusajaksi olisi löydyttävä ajoa.

Sysmän taksien vakioasiakas Seppo Pelkonen on tyytyväinen, jos pääsee tutun taksin kyytiin jatkossakin.

– Hienoa jos näin on. Olen ajanut paljon poikain kyydissä ja ollut oikein tyytyväinen.

Seppo Pelkonen käyttää paljon taksia ja on iloinen, jos pääsee tutun taksin kyydissä keskussairaalakäynnille jatkossakin. Uusi palvelunumero on tiedossa. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Yökyydille hintaa

Kilpailua sysmäläiset taksikuskit eivät pelkää, vaikka taksiluvan saa jatkossa aiempaa huomattavasti helpommin, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.

– Kilpailu kovenee varmasti enemmän taajamissa, Salminen uskoo.

Asiakkaan on hyvä muistaa, että taksit eivät jatkossa enää päivystä 24/7 -periaatteella Kela-kyytejä lukuun ottamatta.

Kotikyyti ravintolasta öiseen aikaan voi tulla kalliiksi ja hinta saattaa olla ihan muuta kuin tähän asti on totuttu.

Hintatietoinen osaa ennakoida matkansa ajankohdan ja sopia jo ennakkoon kyydille sopuhinnan.

Taksien sähköiset palvelusovellukset varmasti lisääntyvät, mutta Sysmässä asiakaskunta on iäkästä ja luottaa pitkälti peruspuhelimiin.

– Meillä ei ole käytössä sovelluksia ja jatkossakin tilaukset hoituvat varmasti perinteiseen malliin soittamalla. Mummoilla ei ole täällä juurikaan älykännyköitä, Antero Salminen naurahtaa.