Etelä-Karjala sai turisteilta jättipotin – jättivät maakuntaan ennätykselliset 360 miljoonaa euroa

Etelä-Karjala on noussut Suomen toiseksi suurimmaksi matkailumaakunnaksi ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä mitattuna.

matkailu
Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.
Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.Kari Kosonen/Yle

Suomessa vieraili vuonna 2017 noin 8,2 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa, jotka jättivät matkailutulona Tutkimus- ja Analysointikeskus Tak Oy:n arvion mukaan kolme miljardia euroa. Summa nousee yli neljän miljardin euron, jos mukaan lasketaan myös laiva- ja lentoyhtiöiltä ostetut matkaliput.

Matkailijamäärien kasvusta valtaosa johtui venäläisten matkailun lisääntymisestä Suomeen. Venäläiset tekivät Suomeen 3,1 miljoonaa matkaa, joista valtaosa oli Etelä-Karjalaan suuntautuneita ostosmatkoja.

Venäläisiä tulossa Suomeen Nuijamaalla.
Venäläisturisteja jonottamassa passi- ja tullitarkastukseen Nuijamaan rajanylityspaikalla.Tommi Parkkinen/Yle

Myös kiinalaisten Suomi-lomat lisääntyivät huomattavasti. Viime vuonna heitä kävi jo 432 000, kun vuonna 2016 Suomeen tutustui 265 000 kiinalaismatkailijaa.

Kaakkois-Suomen rajakaupungit pieniä kyliä moskovalaisille ja pietarilaisille

Venäläisten ostosmatkailu nosti Etelä-Karjalan pääkaupunkiseudun jälkeen ulkomaalaisten toiseksi suosituimmaksi matkailumaakunnaksi Suomessa. Joka viides Suomeen tuleva ulkomaalainen turisti ainakin poikkesi Etelä-Karjalassa. 1,7 miljoonaa matkailijaa jättivät maakuntaan Tak Oy:n arvion mukaan 361 miljoonaa euroa. Muiden kuin venäläisten osuus oli 15 miljoonaa euroa.

Venäläinen mies ostaa juustoa Lappeenrannan Prismassa.
Venäläisturisti ostoksilla Lappeenrannassa.Tommi Parkkinen/Yle

– Imatra ja Lappeenranta ovat pietarilaisittain tai moskovalaisittain katsottuna pieniä kyliä, joissa on hyvä kaupallinen tarjonta. Tämä tukee sitä, että tänne on hyvä tulla lomailemaan, kertoo Tak Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka syitä venäläisten ostosmatkailun lisääntymiseen Etelä-Karjalassa.

Mutta ostosmatkailu on riippuvainen erityisesti ruplan kurssin vaihteluista. Tänä vuonna ruplan kurssi on heikentynyt suhteessa euroon, ja se vähentää venäläisten kykyä tehdä ostoksia Suomessa. Myös Pietarissa vähittäiskaupan palvelut kehittyvät nopeasti.

Tax-free tarra kaupan ovessa
Mikko Savolainen / Yle

– Venäläisten matkailun kasvu ei voi perustua ostosmatkailuun. Tulevaisuudessa yhä pienempi osa matkailijoista tulee pelkästään ostosten takia Suomeen, ja siksi kaikki muu matkailun kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Pasi Nurkka.

Kaupan palveluiden kehittymisestä Pietarin seudulla kertoo se, että Suomesta ostetaan entistä vähemmän taloustavaroita, vaatteita tai lääkkeitä. Sen sijaan elintarvikkeiden ja hieman yllättäen makeisten myynti on kasvussa.

Moskovalaiset tulossa Suomi-lomille

Pietarilaisten ohella myös Moskovassa on havahduttu edullisiin Suomi-lomiin. Matkahakujen määrä on tämän vuoden aikana moninkertaistunut ja eteläisen Saimaan matkailun markkinointiyhtiöt ovat lisänneet matkailumarkkinointia Moskovan alueella.

– Tällä hetkellä kolmannes nettisivujemme verkkoliikenteestä tulee Moskovasta, ja vaikka Moskova on 700–800 kilometrin päässä, etäisyys ei ole suinkaan liian pitkä tulla lomalle Saimaalle, sanoo goSaimaan markkinointijohtaja Juha Sorjonen.

Venäläinen perhe aterioi Imatran kylpylässä.
Matkailijoita Imatran kylpylässä.YLE

Moskovalaisten viipymä Saimaalla on pidempi kuin pietarilaisten, ja samalla he käyttävät myös enemmän rahaa lomailuun. Ostosmatkaan sisältyy lähes poikkeuksetta myös lomailua Saimaalla.

– Kärkituotteet moskovalaisille ovat Saimaa, sauna, sport ja shopping, jatkaa Juha Sorjonen.

Aasialaiset matkanjärjestäjät aloittavat valmismatkat Saimaalle

Ulkomaalaisten matkailu Saimaan alueella lisääntyy tänä vuonna tuntuvasti. Keskieurooppalaisten turistien ohella Saimaalla käy kesän aikana tuhansia korealaisia matkailijoita, ja useat aasialaiset matkanjärjestäjät valmistelevat parhaillaan valmismatkojen aloittamista Saimaalle.

Korealaisille matkailijoille ohjeistus.
Kari Kosonen / Yle

Tällä viikolla Imatralla ja Lappeenrannassa on kiertänyt esimerkiksi hongkongilaisen Westminster Travelin kuvausryhmä keräämässä materiaalia yhtiön nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Yhtiö myy matkapaketteja (siirryt toiseen palveluun), jotka sisältävät lennon, vuokra-auton sekä majoituksen Järvi-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.