Kemin kaupunki kartoittaa halukkuutta siirtolapuutarhatoimintaan ja kaupunkiviljelyyn

Kyselyn tulokset summataan kesän jälkeen. Eri puolilta kaupunkia löytyy toimintaan soveltuvia alueita.

Puutarhapalsta
Siirtolapuutarhan istutuksia.
Torniossa siirtolapuutarhatoimintaa on ollut jo pitkään.Kyösti Vaara/Yle

Kemin kaupunki on avannut verkkosivuilleen kyselyn (siirryt toiseen palveluun), jolla se selvittää asukkaiden kiinnostusta siirtolapuutarhatoimintaan sekä palsta- ja kaupunkiviljelyyn. Kaupunki on jo päättänyt perustaa siirtolapuutarhan Siikakankaan alueelle.

– Siikakankaan alueella on tällä hetkellä palstaviljelyä ja nyt olisi tarkoitus, että sinne voi rakentaa pienen siirtolapuutarhamökin. Ne tontithan eivät tule olemaan kovin isoja, mutta tontilla pystyy harrastamaan myös puutarhaviljelyä, kertoo Kemin kaupungin geodeetti Paulus Rantajärvi.

Nyt avatulla kyselyllä kartoitetaan kaupunkilaisten kiinnostusta viljelytoimintaan myös muilla alueilla.

– Kysymme sitä, onko kiinnostusta palstaviljelyyn muuallakin kuin Siikakankaan alueella. Nyt kukin voi ehdottaa alueita, että missä tällaisia viljelyspalstoja voisi olla.

Viljelyslaatikoita myös yleisille puistoalueille

Viljelyspalstojen ja kaupunkiviljelyyn tarkoitettujen viljelyslaatikoiden sijoittaminen on mahdollista myös yleisille puistoalueille eri puolille kaupunkia, mikäli toiminta kiinnostaa asukkaita.

Kemissä siirtolapuutarhatoimintaa on aiemmin kaavailtu Siikakankaan lisäksi myös Paavonkariin sekä Kuivanuoron alueelle.

Rantajärven mukaan eri puolilta kaupunkia löytyy alueita, jotka soveltuvat viljelyyn.

– On syrjäisempiä puistoalueita, joita ei hoideta käytännössä lainkaan, niille olisi mahdollista sijoittaa palstaviljelystä.

Viljelytoimiin asukkaat voivat päästä jo ensi kesänä.

– Palstaviljely ja kaupunkiviljely ovat näistä kevyimpiä. Kyselemme halukkuutta myös siirtolapuutarha-asiaan, jotta voimme suunnitella, paljonko tontteja pitäisi olla. Kesälomien jälkeen käymme läpi kyselyn tuloksia ja alamme suunnittelemaan. Ensi kesäksi on jo mahdollista toteuttaa näitä alueita, Rantajärvi laskee.

Meri-Lapissa on toiminnassa oleva siirtolapuutarha-alue, joka sijaitsee Torniossa.