Unkari muuttaa perustuslakiaan – uusi laki tekee turvapaikanhakijoiden auttamisesta rangaistavaa

Pääministeri Viktor Orbánin oikeistopuolue on kampanjoinut voimakkaasti yhdysvaltalaista miljardööriä George Sorosia ja liberaaleja kansalaisjärjestöjä vastaan.

Unkari
Pääministeri Viktor Orbán
Pääministeri Viktor Orbánin puolue sai läpi lakimuutoksen, jonka mukaan "muukalaisväestö" ei voi asettua Unkariin.Marcin Obara / EPA-EFE

Unkari muuttaa perustuslakiaan tiukentaakseen maan turvapaikkasääntöjä. Unkarin parlamentti hyväksyi paketin lakiesityksiä tänään keskiviikkona.

Uudet lait tekevät niiden turvapaikanhakijoiden auttamisesta rangaistavaa, jotka eivät ole olleet välittömässä vaarassa tullessaan Unkariin. Stop Soros -nimellä tunnettu laki mahdollistaa muun muassa niiden ihmisten tai ryhmien vangitsemisen, jotka auttavat laittomia pakolaisia saamaan asuinpaikan Unkarista.

Sen lisäksi laki vaikeuttaa maahanmuuttoa edistävien kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin oikeistolainen Fidesz-puolue sai myös ajettua läpi lakimuutoksen, jonka mukaan "muukalaisväestö" ei voi asettua Unkariin.

"Hallituksen odotetaan käyttävän kaikkia keinoja"

Unkarin sisäministerin Sandor Pinterin mukaan lakipaketilla pyritään estämään, että Unkarista tulisi "maahanmuuttajien maa". Hänen mukaansa unkarilaiset odottavat hallituksen käyttävän kaikkia mahdollisia keinoja taistelussa laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Orbánin puolue valittiin parlamenttiin uudelleen huhtikuussa, kun puolue kampanjoi vahvasti yhdysvaltalaista miljardööriä George Sorosia ja liberaaleja kansalaisjärjestöjä vastaan. Orbán on ollut turvapaikkakysymyksessä myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ajamaa linjaa vastaan.

Orbán on syyttänyt Sorosia "joukkomaahanmuuttoon kannustamisesta". Orbánin mukaan Soros rohkaisisi maahanmuuttoon Euroopan heikentämiseksi.

Soros tunnetaan muun muassa Budapestissä sijaitsevan CEU-yliopiston tukijana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on jo tuominnut Unkarin päätöksen.

Lue lisää:

Orbánin Unkari ryhtyy kurittamaan kansalaisjärjestöjä – agenttilistalla myös suomalainen

Lähteet: AP, AFP, Reuters