Pohjois-Savon työlupalinjaukset päivitettiin: näille aloille voi palkata työntekijöitä Euroopan ulkopuolelta normaalia helpommin

Listassa on alat, joihin voi palkata työvoimaa EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

työluvat
Mies valmistaa täytettyjä paprikoita ravintolan keittiössä.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon ELY-keskus on päivittänyt ulkomaalaisten työlupalinjaustaan. Listauksessa on mainittu ne ammattialat, joihin työnantaja voi palkata työvoimaa EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Listassa on aloja, joissa työvoiman saatavuus on vaikeutunut Pohjois-Savossa merkittävästi. Uusia ammatteja, joita linjaukseen on lisätty ovat muun muassa konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat, monet kuljetusalan ammatit, hoivatyö sekä ravintolakokit.

EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden on pääsääntöisesti haettava oleskelupaa Suomeen. Tällaisia lupia myönnettiin Pohjois-Savoon viime vuonna reilu sata, kun esimerkiksi Uudellamaalla vastaava luku oli yli tuhat. Linjausta päivitettiin edellisen kerran keväällä 2015.

Päivitetty linjaus aloista, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut Pohjois-Savossa

  1. Metalli- ja konetekniikan alalla koneistajat ja hitsaajat sekä konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat
  2. Maa- ja metsätalousalan tehtävistä tilatyöntekijät ja lomittajat
  3. Talonrakennusalalla kattoasentajat ja -korjaajat, LVIS-asentajat sekä raudoittajat
  4. Kuljetus- ja maanrakennusalalla kuorma-autojen, erikoisajoneuvojen, puutavara-autojen sekä maansiirtokoneiden kuljettajat
  5. Hoivatyö, erityisesti mielenterveys- ja päihdetyö sekä vammais- ja vanhustyö
  6. Ravintolakokit (poislukien etnisten ravintoloiden kokit) ja suurtaloustyöntekijät