May voitti merkittävän brexit-äänestyksen Britanniassa – sai oman puolueen kapinalliset kuriin

Brittiparlamentti ei saanut lisää valtaa vaikuttaa hallituksen brexit-politiikkaan.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May.
Britannian pääministeri Theresa May.Will Oliver / EPA

Theresa Mayn hallitus on voittanut merkittävän brexit-äänestyksen Britannian parlamentin alahuoneessa äänin 319–303.

Jos May olisi hävinnyt äänestyksen, parlamentti olisi saanut lisää valtaa vaikuttaa Britannian EU-eroon. Parlamentti olisi saanut veto-oikeuden hallituksen toimiin, mikäli Mayn hallitus ei pääse EU:n kanssa sopimukseen.

Äänestyksessä oppositiopuolue Labourin kansanedustajien sekä joidenkin EU-myönteisten konservatiivipuolueen kansanedustajien odotettiin äänestävän Mayta vastaan.

May sai kuitenkin viime hetken neuvotteluissa konservatiivipuolueen kapinalliset puolelleen. Pääministeri lupasi, että parlamentin alahuoneen puhemies saa päättää, mikä parlamentin valta-asema edellä mainitussa tilanteessa on.

Britanniassa on jo pitkään kiistelty parlamentin valtaoikeuksista brexitissä

Parlamentti on jo aiemmin päättänyt, että sillä on oikeus ottaa kantaa EU:n kanssa tehtävään erosopimukseen.

Kiistaa on kuitenkin aiheuttanut se, mitkä parlamentin valtaoikeudet ovat.

Jos parlamentti äänestää brexit-sopimuksen nurin tai brexit-sopimusta ei synny lainkaan, vaativatko hallituksen toimet parlamentin tuen? Tai saako parlamentti muuttaa hallituksen politiikkaa?

Parlamentin ylähuone on vaatinut parlamentille oikeutta hyväksyä tai hylätä hallituksen toimet edellämainituissa tapauksissa.

Mayn ja hänen hallituksensa mukaan kyseisen oikeuden antaminen parlamentille merkitsisi Britannian neuvotteluaseman heikentymistä. Silloin vastapuoli, eli EU, tietäisi, että Britannian on käytännössä pakko päästä neuvottelutulokseen.