Herätys: Parturihintojen sukupuolijako puhuttaa taas, karkkien valkoinen väriaine Ranskassa kieltolistalle, juhannusaatoksi sateita ja tuulta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies leikkaa hiuksia.
AOP

Tavoitteena historiallinen juhannus, jolloin kukaan ei hukkunut

Tänään moni suuntaa juhannuksen viettoon vesien ääreen. Jos kaveri heilahtaa keskellä järvenselkää yli laidan, tiedätkö, mitä pitää tehdä? Entä miten toimit, jos todistat tilannetta rannalla? Lue ohjeet jutustamme. Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton mukaan tyypillistä hukkumistilannetta ei voi sanoa, mutta hyvin monissa on yksi yhdistävä tekijä: alkoholi.

Pelastusrengas vedessä.
Arja Lento / Yle

Tämä on laki: parturin leikattava myös naisten hiukset

Osa miehille suunnatuista parturiliikkeistä leikkaa hiuksia niin halvalla, että naisetkin haluaisivat tasauttaa siellä latvat. Naisella on oikeus saada parturileikkaus myös ”miesten” parturissa. Tasa-arvolaki ei edellytä, että partureiden olisi hankittava naisia varten erillisiä työvälineitä tai aineita. Naisasiakkaista kieltäytyvä ”kympin” parturi voi joutua maksumieheksi.

Hypnoottisesta viranomaistiedotteesta syntyi peli – miten sinä pärjäät Merisääpelissä?

Merisääpeli.
Asmo Raimoaho / Yle

Osaatko puhdistaa öljyisen linnun? Entä tunnistatko kenttäorakon? Kuinkakohan monta laivaa on uponnut Tankarin edustalle? Merisääpeli on hauska tapa testata tietojaan Suomen rannikon luonnosta, historiasta ja Radio Suomen legendaarisesta merisäästä. Lähde jännittävälle seikkailulle rannikkoasemien maailmaan. Merisää on osa Yleisradion viranomaistoimintaa, josta säädetään laissa. Tämän vuoksi Merisää lähetetään kaikkialle Suomeen, vaikka se koskettaakin vain rannikkoa.

Perheiden hajottaminen rajalla loppuu, mutta Yhdysvaltain siirtolaispolitiikassa riittää ratkaisemattomia kysymyksiä

siirtolaisia lastensa kanssa
Siirtolaiset odottivat linja-autoasemalla kuljetusta katolisen hyväntekeväisyysjärjestön ylläpitämään suojaan Texasin McAllenissa 17. kesäkuuta.Loren Elliott / AFP

Yhdysvallat lopettaa parjatun käytäntönsä, jossa siirtolaislapset erotettiin vanhemmistaan maan rajalla. Perheet aiotaan nyt pidättää lapsineen, mutta sekään ei ole ongelmatonta.

Karkkien valkoinen väriaine joutui Ranskassa kieltolistalle syöpäriskin takia, Suomessa ei ainakaan vielä

karkkeja kasassa
Esimerkiksi makeisissa käytettävässä valkoisessa väripigmentissä on E171-ainetta.Ismo Pekkarinen / AOP

Useissa elintarvikkeissa ja esimerkimerkiksi hammastahnassa käytetty titaanioksidi on Ranskassa todettu eläinkokeissa karsinogeeniseksi. Sitä löytää todennäköisesti esimerkiksi karkkipussista, jossa on valkoisia makeisia. Ranska on kiirehtinyt muita EU-maita lopettamaan aineen käytön. Suomessa viranomaiset eivät toistaiseksi näe aihetta huoleen.

Jalkapallon MM-kisoissa huippujännittävä ilta – särkeekö Kroatia Messin unelman?

jalkapallo
Peter Powell / EPA

Jalkapalloa seuraava maailma pysähtyy torstai-iltana klo 21, kun avauspelissään Islantia vastaan kompuroinut Argentiina kohtaa Kroatian D-lohkon huipputärkeässä ottelussa. Barcelonassa kaiken voittanut Lionel Messi himoitsee maailmanmestaruutta, mutta taas kerran matka näyttää vaikealta. Pystyykö Kroatian kultainen sukupolvi musertamaan Messin unelman? Futis tarjoaa jännitystä jo klo 15 alkaen, kun ensin seurataan Tanskan ja Australian peliä, klo 18 Ranskan ja Perun matsia, ja Messin taisto siis huipentaa illan. Kaikki ottelut nähdään suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa – kaikki kisoista löytyy osoitteesta yle.fi/mmfutis.

Juhannusaatoksi reippaita tuulia ja sateita

torstain sääkartta
Yle

Torstaiaamu on suuressa osassa maata aurinkoinen, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Etelässä voi olla runsaammin pilvilauttaa, Lapissa liikkuu vielä hajanaisia sateita. Juhannusaattoa vieteään monin paikoin sateisessa ja tuulisessa säässä. Puuskainen tuuli voi aiheuttaa vahinkoa maan etelä- ja keskiosissa ja sateet voivat olla etenkin lännessä hyvin runsaita. Lue lisää Ylen sääsivuilta.