Turvapaikanhakijoiden kotoutumisen seuraamisessa parantamisen varaa – työministeri: "Jouduimme laittamaan kaiken uusiksi"

Vuonna 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden kotoutumisesta on saatavilla varsin vähän tietoa. Keskiviikon A-studiossa työministeri Jari Lindström lupasi, että faktojen saamisen eteen tehdään töitä.

kotouttaminen
Jari Lindström
Jari LindströmYle

Keskiviikkoiltana A-studiossa puhuttiin kotouttamisesta. Vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista moni on jo pitkällä virallista kotoutumisprosessia, mutta tietoa prosessin onnistumisesta on olemassa vain vähän. Työministeri Jari Lindström myöntää, että kotoutumisen seuraamisessa on petrattavaa.

– Kotouttaminen ennen vuotta 2015 ja kotouttaminen nyt ovat kaksi aivan eri asiaa. Me jouduimme laittamaan kaiken uusiksi. Ongelma on tulosten seuraaminen, se ei tapahdu hetkessä, Lindström kertoo.

Ministeri lupaa lisää tietoa kotoutujista

Työ- ja elinkeinoministeriö työstää tällä hetkellä selvitystä kotoutumisen onnistumisesta. Suunnitelmien mukaan selvitys julkaistaan ensi vuonna.

– Tietojen saaminen ei ole helppoa. Siinä menee todella paljon aikaa, Lindström kertoo.

– Teemme töitä, että saisimme faktaa ja pohjaa niille kotouttamisen toimenpiteille, joita tehdään.

Sosiaalityöntekijä toivoo järkeä hankkeisiin

Studiossa oli vieraana myös Espoon maahanmuuttajapalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Jenni Lemercier, joka näkee kotoutumisen arkea työssään päivittäin.

Lemercierin mielestä onnistuneen kotoutumisen mittaamisessa laitetaan liikaa painoarvoa työllistymiselle ja kielen oppimiselle.

– Meidän täytyy nähdä kotoutuminen laajempana asiana. Kotoutujan täytyy tuntea, että hän on tärkeä, merkityksellinen osa tätä yhteiskuntaa.

Jari Lindström ja Jenni Lemercier
Jari Lindström ja Jenni LemercierYle

Päättäjien taholta Lemercier toivoo ohjeistusta, joka hillitsisi kotoutujien muuttamista pääkaupunkiseudulle.

– Meillä on hyvin suuret haasteet siinä, kun kotoutujia muuttaa tänne kaikkialta Suomesta. Kotoutua voi muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle, Lemercier muistuttaa.

Lemercierin mukaan erilaisten kotouttamishankkeiden tuloksia ei ehditä käsitellä perusteellisesti, sillä kuntien ja TE-toimistojen työntekijät ovat olleet tiukilla. Järjestelmällisyys puuttuu.

– Sitten muutaman vuoden päästä alkaa uusi hanke, missä sama asia yritetään keksiä uudestaan. Hankkeiden työtä ei juurruteta käytännön tasolle.

Ystävyyssuhteet suomalaisiin tärkeitä

Kumpikin vieraista muistuttaa, että hyvä kotoutuminen lähtee kotoutujan omasta aktiivisuudesta.

– Ymmärrän sen, että haetaan ympärille itsensä kaltaisia ihmisiä, mutta toivon, ettei kukaan sulkeudu vain omiin yhteisöihinsä. Pitää tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa, Lindström sanoo.

Erityisen huolissaan hän on esimerkiksi kotiäideistä, jotka eivät osallistu suomen kielen opintoihin.

– Naiset tulisi saada mukaan kotouttamistyöhön.

Lemercier näkee petrattavaa myös suomalaisille:

– Ystävyyssuhteet valtaväestön kanssa ovat erittäin tärkeitä kotoutumiselle. On tärkeää, että selitämme myös meidän omaa kulttuuriamme sekä yhteiskunnan arvoja ja normeja.

muokattu 21.6. klo 9.55: sanamuotoa korjattu.

Katso koko keskustelu Areenasta.

Lue lisää:

Runsaassa kolmessa vuodessa Suomessa on myönnetty turvapaikka yli 14 000 henkilölle. Missä he ovat nyt?

Tiiviimmät kielikurssit, mahdollisimman pian oman alan töihin – näin irakilaispariskunta uudistaisi kotoutumista

Meksikolaisnainen sai töitä, kun maahanmuuttajille luotiin pikakaista työelämään riskirahalla