1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkikalut

Lelujätti vetää myynnistä lasten Squishies-hittilelut – leluista löydettiin Tanskassa myrkkyjä

Tanskan ympäristöministeriö on löytänyt Squishies-leluista haitallisia kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa muun muassa hedelmällisyyteen. Suomessa myös Tukes selvittää asiaa.

Värikkäät Squishies-lelut ovat houkuttelevan näköisiä. Kuva: AOP

Lelukauppa BR-lelut lopettaa suosittujen Squishies-lelujen myynnin Suomessa. Värikkäät lelut vedetään pois myynnistä kaikissa tanskalaisen TOP-TOY-konsernin liikkeissä.

Syynä on Tanskan ympäristöministeriön teettämä tutkimus, jossa Squishies-lelusta löydettiin haitallisia kemikaaleja. 12:sta lelutyypistä löydettiin ainakin dimetyyliformamidia, styreeniä ja tolueenia. Aineet voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen ja aiheuttaa iho- ja silmäoireita.

Kemikaalit ovat määritelty Euroopan kemikaalivirastossa huolta aiheuttaviksi aineiksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes vahvistaa asian ja selvittää parhaillaan asiaa tarkemmin. Merenkivi ei suosittele Squishies-leluilla leikkimistä. Etenkin vahvasti tuoksuvat ja juuri paketista avatut lelut ovat riski, koska kemikaalit eivät ole päässeet haihtumaan.

– Näiden tietojen perusteella se ei vaikuta kovinkaan turvalliselta, Merenkivi toteaa.

BR-lelut kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että monet asiakkaat ovat kyselleet myös samantyyppisten Bubbleez-lelujen turvallisuudesta. Lelukaupan mukaan ne ovat kuitenkin valmistettu eri materiaalista ja siksi turvallisia.

BR-lelut kertoo, että Squishies-leluja ostaneet voivat palauttaa lelut ilman kuittia lähimpään BR-myymälään.

Mistä tietää onko lelu turvallinen?

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkiven mukaan leluturvallisuuden tilanne on Suomessa melko hyvä.

– Täällä isommat lelutoimijat tiedostavat turva-asiat ja kiinnittävät niihin huomiota.

Kaupassa myytäviä leluja ei kuitenkaan valvota etukäteen, vaan valvontaa tehdään vasta, kun tuotteet ovat jo kauppojen hyllyissä. Vastuu turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja kauppiailla. Tukes tekee tuotteisiin pistokokeita ja ilmoittaa puutteista sivuillaan ja Euroopan komissioon.

Esimerkiksi viime viikolla EU-maiden viranomaiset ilmoittivat seitsemästä vaarallisesta markkinoilla olevasta lelusta. Merenkiven mukaan yleisimpiä puutteita ovat kemikaalit, leluista irtoavat osat ja liian helposti aukeavat paristokotelot.

Leluostoksilla huomiota kannattaa kiinnittää tuotteen merkintöihin. Suomessa myytävistä leluista on löydyttävä valmistajan tiedot. Jos valmistaja on EU:n ulkopuolella, täytyy lelussa olla myös tieto maahantuojasta. Lelusta on aina löydyttävä myös turvallisuudesta kertova CE-merkintä ja tarvittavat varoitukset. Kaikki merkinnät pitää lukea suomeksi ja ruotsiksi.

– Jos tietoja puuttuu, voi miettiä, että eikö valmistaja tai maahantuoja tunne velvollisuuksiaan, sanoo Merenkivi.

Merenkiven mukaan Tukes on jo aiemmin kehottanut suomalaisia lelukauppoja olemaan myymättä Squishies-leluja, koska pehmeistä muovileluista irtoaa helposti pieniä paloja.

Squishies-lelujen ikäraja on aiheuttanut keskustelua, koska tuote on kielletty vain alle 3-vuotiailta, mutta se on erityisesti pientä lasta houkutteleva. Muotoonsa palautuvasta vaahtomaisesta muovista valmistetut Squishy-lelut ovat värikkäitä ja pehmeitä hahmoja, esimerkiksi leivoksia ja eläimiä. Niitä on markkinoitu hauskoina stressinpoistajina, joita on mukavaa puristella.