Häme harmaantuu kovaa vauhtia

Erityisen nopeaa väestön vanheneminen on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

vanheneminen
Vanhus syö aamiaista.
Tilastokeskuksen mukaan Kanta-Hämeessä on suhteellisesti selvästi enemmän eläkeikäisiä kuin koko maassa.Sari Törmikoski / Yle

Parissakymmenessä vuodessa yli 65-vuotiaiden osuus Kanta-Hämeen väestöstä on lisääntynyt kovaa tahtia. Tilastokeskuksen mukaan maakunnassa on suhteellisesti selvästi enemmän eläkeikäisiä kuin koko maassa.

Parikymmentä vuotta sitten noin joka kuudes kantahämäläinen oli täyttänyt 65 vuotta. Nyt heitä on lähes neljännes maakunnan väestöstä.

Kuntien väliset erot ovat suuret, vaikka jokaisessa kunnassa väestö ikääntyy. Forssassa eläkeikäisiä on jo lähes 30 prosentttia, Humppilassa ja Ypäjällä selvästi yli 25 prosenttia asukkaista. Hausjärvellä ja Riihimäellä yli 65-vuotiaiden osuus on vain viidennes väestöstä ja Hattulassa reilu viidennes. Kaikissa näissä kunnissa väestö on kuitenkin vanhentunut viimeisten kymmenen vuoden aikana erittäin nopeasti.

Tämän vastakohtana alle viisitoistavuotiaita on Hämeeessä yhä vähemmän. Missään Kanta-Hämeen kunnassa heitä ei ole lähellekään viidennestä asukkaista, Forssassa alle 13 prosenttia.