Hyppää sisältöön

Mitä sinäkin voit tehdä tuttujen keinojen lisäksi, jos haluat hidastaa ilmastonmuutosta? Professori listaa 3 yllättävää asiaa

Suomen ympäristökeskuksen kestävän kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä arvioi sijoittamisen olevan yksi merkittävimmistä tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.

Lentomatkustamisen aiheuttamat päästöt voi laskea ja maksaa verkosta löytyvillä lukuisilla laskureilla. Kuva: AOP

Arjen ilmastoteot ovat jo useimmille tuttuja: vähennä lihansyöntiä, suosi polkupyörää tai julkista liikennettä ja alenna asuinhuoneiston lämpötilaa.

– Jos esimerkiksi asuntopuolella energiassa säästyneet rahat käytetään Thaimaan-matkaan, voi ilmastopuolella unohtaa sen hyvän, mitä on tehnyt asumisessa, Suomen ympäristökeskuksen kestävän kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä sanoo.

Hän haluaa korostaa, että omalla vapaa-ajan käyttäytymisellä on hyvin suuri merkitys henkilökohtaisessa hiilijalanjäljessä.

Seppälän mukaan kulutus- ja elämäntapamuutosten lisäksi sijoitustoiminta ja päästöjen hyvittäminen voivat olla yhä useamman tavallisen kuluttajan ympäristötekoja.

1. Sijoittaminen

Seppälä arvioi sijoittamisen olevan yksi merkittävimmistä tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Esimerkkikohteena sijoittamiselle voisi olla uusiutuvan energian tuotanto.

Seppälä myöntää, että vihreiden sijoituskohteiden löytäminen voi vaatia omaa aktiivisuutta.

– Tavallinen ihminen voi löytää sijoituskohteita vertaamalla, millä tavalla eri yritykset esimerkiksi vuosikertomuksissaan ottavat ympäristöasiat huomioon.

Seppälä mainitsee mahdolliseksi sijoituskohteeksi myös cleantech-yritykset. Niiden liikeideaan kuuluu kielteisten ympäristövaikutusten ehkäisy tai vähentäminen sekä luonnonvarojen kestävän käytön edistäminen.

Vihreää sijoittamista voi tehdä myös asuntosijoittajana.

– Pyrkisi sijoittamaan rakennuksiin, jotka ovat energiatehokkuudeltaan ja energiaratkaisuiltaan edistyksellisiä, Seppälä sanoo.

2. Päästöjen hyvittäminen

Päästöjen hyvittäminen tarkoittaa sitä, että ihminen maksaa aiheuttamistaan ilmastopäästöistä.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa elävä ihminen ei pysty päästöttömyyteen omin voimin. Päästöjä syntyy, joten voi ajatella kompensoivansa loput, Seppälä sanoo.

Tutuinta päästöjen hyvittämistä ovat todennäköisesti matkailijoiden lentokompensaatiot. Lennon aiheuttamat päästöt voi laskea ja maksaa verkosta löytyvillä lukuisilla laskureilla.

Suomalaisista kahdeksan prosenttia on maksanut lennoistaan päästökompensaatiota. Tieto käy ilmi Matkamessujen Matkailututkimus 2018 (siirryt toiseen palveluun) -julkaisusta. Saman Kantar TNS:n toteuttaman tutkimuksen mukaan 25 prosenttia suomalaisista asia ei kiinnosta.

Seppälä arvioi, että erilaiset mallit maksaa päästökompensaatioita ovat kehittymässä EU:ssa. Hänen mukaansa kuluttajille aukeaa mahdollisuuksia ostaa EU:n päästökaupan piirissä olevia päästöoikeuksia.

Lentokompensaatioiden lisäksi Suomessa esimerkiksi Luonnonsuojeluliitolla on jo Hiilipörssi, jossa kuka tahansa voi korvata omaa hiilijalanjälkeään rahoittamalla ojitettujen soiden ennallistamista. Hiilipörssin verkkosivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) viiden hehtaarin ennallistettu suo kompensoi keskivertosuomalaisen koko elämän aikana syntyvän hiilijalanjäljen.

3. Äänestäminen

Näiden lisäksi Seppälä korostaa äänestämisen merkitystä. Hänestä vaalien ehdokkailta pitäisi vaatia julki ympäristönäkemyksiä sekä vastauksia siihen, mitä he aikovat ympäristöasioissa tehdä.

– Jos lehdistö ja muut seuraisivat vaaleja, valitut ehdokkaat panostaisivat ympäristöasioiden edistämiseen innokkaammin.

Seppälän mielestä ilmastokysymykset eivät saisi enää olla ehdokkaille marginaaliasioita.

– Tässä ei pitäisi olla puoluerajoja, vaan tämän pitäisi olla kaikkien asia, hän sanoo.

Seppälän mukaan äänestettyjen päättäjien on pystyttävä tekemään ratkaisuja, jotka ohjaavat tavallisia kuluttajia automaattisesti valitsemaan vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

Lue myös: