Lahden ohitustie jyrää peruskallion läpi, mikä voi säikyttää koiria – tärinästä varoitetaan asukkaita tekstiviestein

Liki kilometrin pituisen tunnelin rakentaminen Liipolaan vaatii hyviä hermoja ihmisiltä ja eläimiltä.

räjäytystyöt
Työkone tekee tunnelia kallioon
Tunnelin rakentamista Lahden Liipolassa.

Maa tärähtää ja räjähdysmatto pöllähtää, kun puoli tonnia räjähdettä repii peruskalliota 100 metrin matkalta Lahden Liipolassa. Räjäytystyömaa on osa Lahden eteläisen kehätien rakennustyömaata.

Räjähdys irrottaa kerralla 300–400 kuutiometriä kalliota, minkä seurauksena syntyy enintään nelisen metriä tutkimustunnelia. Se tehdään, jotta tiedettäisiin mahdollisimman tarkkaan, mitä on edessä, kun ryhdytään louhimaan varsinaista maantietunnelia.

– Tämä on kovaa peruskalliota eli erittäin hyvää louhittavaa, olemme tähän mennessä tehneet jo yli 60 räjäytystä, kertoo Skanska Infra Oyn työpäällikkö Tuomas Laamanen.

Liipolan tunnelista tulee liki kilometrin pituinen kallio- ja betonitunneli, jonka pitäisi valmistua vuoden kuluttua.

Turvallisuus ennen kaikkea

Työmaa-alueelle pääsevät tutustumaan vain harvat ja valitut. Jotta esimerkiksi räjäytyksistä juttua tekevä toimittaja pääsee edes työmaa-alueelle, saati lähellekään räjäytyspaikkaa, pitää hänen tutustua seikkaperäisesti turvallisuusmääräyksiin.

Ohjeissa neuvotaan muun muassa se, että kun lähestytään isoa työkonetta, on vierailijan hyvä säilyttää katsekontakti koneen käyttäjään, jotta tämä ymmärtää varoa vierailijaa.

– Kaikilla työmaalla liikkuvilla pitää myös olla kypärä, suojalasit ja -jalkineet, huomioliivi sekä hansikkaat, kertoo Laamanen.

Louhintakartta.
Yle

Liipolan räjäytystöissä alkuvaiheessa pääsi asianmukaisista turvatoimista huolimatta lohkare sinkoutumaan pois räjäytysalueelta, mistä rakentajat saivat välittömästi palautetta. Turvatoimia tehostettiin entisestään.

– Näihin asioihin pitää reagoida välittömästi. Niitä ei kannata yrittää piilotella, sillä epäkohdat tulevat kuitenkin väistämättä julki, muistuttaa Laamanen.

Tärkeä osa turvallisuutta on myös se, että sivullisilta estetään pääsy räjäytyspaikoille. Tätä varten Liipolan maastoon on rakennettu yli kilometri aitaa.

Palaute otetaan vakavasti

Alueen asukkaiden pelkoa hälventämään hyvissä ajoin ennen räjäytystöiden alkua muun muassa järjestämällä yleisötilaisuuksia.

Rakentajat pyrkivät hälventämään asukkaiden ennakkoluuloja myös kertomalla ennalta räjäytysten ajankohdasta.

– Halukkaat tilata tekstiviestipalvelun, josta saa noin 20 minuuttia ennen louhintaräjäytystä ilmoituksen. Näin voi sitten vaikka varautua siihen, kertoo viestintävastaava Tarja Kojo Pöyry Oy:stä.

Palautetta on tullut tasaisesti muutaman ilmoituksen verran päivässä louhintaräjätysten alettua.

– Kaikille vastataan henkilökohtaisesti, otti sitten yhteyttä puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Meillä ei ole käytössä vastausautomaatteja, vaan jokaiseen kontaktiin vastaa työntekijä, painottaa Kojo.

Kotikäynti helpotti hauvan oloa

Liipolalaiset lemmikinomistajat olivat ennen työmaan aloitusta huolissaan muun muassa siitä, miten koirat reagoivat tärinään ja ääniin.

Yhdessä ongelmatapauksessa rakentajat kuulivat koirasta, jolla oli vakavia ongelmia räjäytystöiden takia.

Luotan, että homma menee kuten pitää.

Timo Kalliola

Koira pyrki koko ajan menemään vessaan piiloon ja niinpä rakentajat ottivat yhteyttä eläinten käyttäytymiseen perehtyneeseen asiantuntijaan, joka lähetettiin kotikäynnille ilmeisen hyvin tuloksin, sillä ongelmasta ei ole kuultu sen koommin.

– Tässä ollaan paikallisten ihmisten naapurustossa ja pyrimme olemaan mahdollisimman hyvä naapuri, muistuttaa Kojo.

Tärinä ei huolestuta

Liipolan Huippubaarista päiväkahvilta tavoitettu Timo Kalliola on pannut merkille räjäytystöiden alkamisen.

– Asun tuossa Jyrkänkadulla ensimmäisessä kerroksessa. Kyllä siellä lattia tärisee. Mutta ei se haittaa, kun tietää, mistä johtuu.

Liipola.
Timo Kalliola.Janne Ahjopalo / Yle

Kalliola ei ole ajatellut ottaa yhteyttä rakentajiin. Asiat ovat sujuneet aivan kuten ennalta kerrottiin.

– Kertoivat, että kyllä tärinä tuntuu. Kävivät tarkastamassa huoneistot halkeamien varalta. Tekevät varmaan sitten jälkitarkastuksenkin. He ovat ammatti-ihmisiä. Luotan, että homma menee kuten pitää.