1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Hämeenlinnan kaupunki voitti konkurssipesän Sunny Car Center -jupakassa

Hämeenlinnan käräjäoikeus katsoi, että konkurssipesän kannetta ei voi käsitellä käräjillä, vaan oikea paikka on välimiesmenettely.

Sunny Car Center
Suomen lain ensimmäinen osa ja puheenjohtajan nuija.
Arja Lento / Yle

Sunny Car Centerin konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala oli jättänyt Hämeenlinnan käräjäoikeudelle haastehakemuksen, jossa vaadittiin, että kaupungin osakeyhtiön ja Sunny Car Centerin entisten johtohenkilöiden tulee palauttaa pesään noin 320 000 euroa.

Yksinkertaistettuna kyse oli siitä, että Tuomaalan näkemyksen mukaan Hämeenlinnan kaupungin omistama yhtiö Kantolan Kiinteistöt sijoitti Sunny Car Centeriin varoja noin 320 000 euroa aikomuksenaan ostaa yhtiön osakkeita.

Vaikka varsinaista osakekauppaa ei syntynytkään, katsoo Tuomaala, että rahat olivat osa Sunny Car Centerin ja siten nykyisen konkurssipesän varoja.

Kantolan Kiinteistöt Oy on sulautettu Linnan Kiinteistökehitys Oy:n, joka on ollut vastaajana jutussa.

Vastaajista osa vaati alunperinkin asiaa välimiehiin

Kiistassa vastaajina ovat olleet Linnan Kiinteistökehitys Oy, sekä Sunny Car Centerin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma ja kaksi SCC:n hallituksen jäsentä. Heistä toinen on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Vastaajista sekä Linnan Kiinteistökehitys Oy että Iisakki Kiemunki katsoivat jo vastineissaan, että Hämeenlinnan käräjäoikeus ei ole edes toimivaltainen elin käsittelemään asiaa, vaan se on vietävä välimiehiin. Käräjäoikeus tuli samaan tulokseen Linnan Kehityksen osalta.

Käräjäoikeus katsoi, että henkilövastaajat joutuvat odottamaan välimiesten mahdollista ratkaisua asiassa, jonka jälkeen asian käsittelyä jatketaan heidän osaltaan käräjillä.

Käräjäoikeus tuomitsi samalla konkurssipesän maksamaan Hämeenlinnan Kiinteistökehitys Oy:lle oikeudenkäyntikuluja lähes 17 000 euroa. Käytännössä varattomasta pesästä niitä ei voi maksaa, joten maksajaksi joutuu Konkurssiasiamiehen toimisto.

Tosin Sunny Car Centerin julkisasiamies Jorma Tuomaala aikoo viedä käräjäoikeuden päätöksen hovioikeuden ratkaistavaksi.

Lue seuraavaksi