Hyppää sisältöön

"Suomalaiset ovat lihansyöjäkansaa" – kasviksia grillataan aiempaa enemmän, mutta makkara pitää pintansa juhannuksen suosikkina

Maailmanlaajuisen terveysbuumin arvioidaan lisänneen kasvisten osuutta grillaamisessa.

Kuva: Carmela Johansson / Yle

Suomalaisten grilleistä löytyy tänä juhannuksena todennäköisesti raakamakkaroita, porsaan ribsejä ja kukkakaalia, arvioi K-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinointijohtaja Teija Nesterinen.

– Kukkakaalista tulee kaunista ja hyvää, sen ovat ainakin ruokahifistelijät huomanneet, Nesterinen sanoo.

S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa puolestaan uskoo grilleissä tirisevän grillimakkaraa, kasviksia ja lihaa tai kalaa.

Suosiotaan tälle kesälle ovat nostaneet niin hampurilaiset kuin raakamakkarat. Oksan mukaan makkaroihin halutaan yhä useammin eksoottisia makuja.

– Raakamakkarat nostavat vuosi vuodelta suosiotaan, halutaan ehkä vaihtelua, laadukkaampaa ja maukkaampaa versiota välillä, Oksa pohtii.

Lidl nostaa esiin myös hot dogien kasvaneen suosion.

– Tänä juhannuksena hodarin sisään laitetaan varmasti perinteisiä braatvursteja, debreczinereitä tai eri tavoin maustettuja nakkeja, Lidlin tiedottaja Anna Rissanen kertoo sähköpostitse.

Kasvishampurilaiset nousussa

Hampurilaisreseptejä riittää yllin kyllin, mutta Nesterinen nostaa yhdeksi kesän erikoisuudeksi mustan briossisämpylän.

– Monet kokeilijat haluavat varmasti testata mustien sämpylöiden tekemistä. Nousussa ovat myös kasvispainotteiset hampurilaiset, joissa sämpylä korvataan sienellä tai bataatilla.

Halutaan tehdä itse korealaisia lohihampurilaisia tai pilkkoa vähän erilaisella tavalla vihanneksia ruuan sekaan.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinointijohtaja Teija Nesterinen

Nesterisen mukaan yksi kesän grillaustrendeistä on kansainvälisyys.

– Kansainvälisyys näkyy esimerkiksi hampurilaisissa, halutaan tehdä itse korealaisia lohihampurilaisia tai pilkkoa vähän erilaisella tavalla vihanneksia sinne ruoan sekaan. Vaikutteita haetaan aika paljon Kaukoidästä ja hampurilaisissa varsinkin Australiasta ja Amerikasta.

Kasvikset valtaavat hiljalleen lisää alaa grillistä

Sekä Nesterisen että Oksan mukaan kasvisten osuus grillauksessa näyttää kasvavan vuosi vuodelta.

– Varmasti ylipäätään tämä maailman megatrendi eli terveellisyys ja hyvinvointi johtavat siihen suuntaan. Myös kana kiinnostaa entistä enemmän, Nesterinen sanoo.

Kasvikset eivät ole nousseet lihatuotteiden ohi, mutta ne nähdään yhä useammin grillattavina lisukkeina, S-ryhmän Oksa pohtii.

– Ennemmin näkisin, että grillaamista osataan käyttää nyt monipuolisemmin ja laajemmin ruuanlaittotapana. Ollaan havahduttu siihen, että myös kasvislisukkeet on hauskaa tehdä grillissä. Ei se kasvis ole yleensä vaihtoehto sille lihalle tai makkaralle, Oksa sanoo.

Ei se kasvis ole yleensä vaihtoehto sille lihalle tai makkaralle.

S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa

– Suomalaiset ovat lihansyöjäkansaa. Sen kertoo jo se, että ribsit ja makkara ovat yhtiä juhannuksen suosituimpia tuotteita, Nesterinen puolestaan toteaa.

Lidlin mukaan sianlihan kysyntä ylipäätään on laskenut, kun taas vaalean lihan kysyntä kasvanut.

– Yleisemmin ruokavaliot ja ruokailutottumukset ovat monipuolistuneet. Se näkyy niin, että yhä useampi haluaa kevyempiä vaihtoehtoja, kuten broilerista valmistettuja tuotteita.

Lue lisää:

Grillilihaa usein nauttivat suurentuneessa diabeteksen vaarassa

Suomen grillikesässä savuaa ulkomailta tuotu hiili – laatua ei juurikaan tutkita

Kun grillaat, niin grillaa vaan – rajat, turvallisuus ja naapurit huomioiden jopa parvekkeella

Oletko hankkimassa grilliä kesäksi? Ota huomioon ainakin nämä 3 asiaa