Kansainvälisesti menestynyt suomalaistaiteilija Kim Simonsson valitsi kolme suosikkiaan Fiskarsin kesänäyttelystä – ja mukaan mahtui tietysti söpö eläin

Sammalihmiset-teoksistaan tunnettu kuvanveistäjä Kim Simonsson on yksi Fiskarsin kesänäyttelyn taiteilijoista. Pyysimme häntä poimimaan kolme suosikkia yli neljänkymmenen taiteilijan kansainvälisestä About Clay -näyttelystä.

keraamikot

1

Kim Simonsson
Nella Nuora / Yle

Lotta Mattila on mestari eläinhahmoissa

”Lotta Mattila kuuluu niihin keramiikkataiteilijoihin, tai oikeastaan kuvanveistäjiin, jotka tekevät eläinhahmoja. Heitä on kansainvälisesti aika monta. Töistä näkee, että taiteilijat rakastavat tätä aihepiiriä.

Yleensä eläinhahmot on erittäin taitavasti tehty, ja tekijät ovat todella hyviä, kuten Lotta, joka on mestari tässä lajissa.

Hän on tehnyt aiemmin ehkä hieman tavanomaisempia eläimiä, mutta nyt Lotta on valinnut aiheekseen vyötiäisen. Siitä hän on tehnyt hauskoja ja hienoja, lasitettuja pienoisveistoksia.”

Lotta Mattila (s. 1986) on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Fiskarsin näyttelyssä olevat teokset ovat osa sarjaa, joka käsittelee puolustusmekanismeja.

2

Kim Simonsson
Nella Nuora / Yle

Kati Tuominen-Niittylä tekee savesta ikuista

”Kati Tuominen-Niittylällä on työhuone naapurissani Arabian taideosastoyhdistyksen tiloissa. Kati on tehnyt näitä keramiikkaveistoksiaan määrätietoisesti ja pitkään, ja hänet on palkittu monesti kansainvälisesti.

Katin teoksissa on selvä pyrkimys tehdä jotain ikuista, mikä myös sopii saveen. Poltettu savi on hyvin kestävää, ja vanhimmat löytyneet veistokset on tehty savesta.

Katin teoksissa ruukku on ehkä jossain määrin niiden lähtökohtana, mutta ne eivät ole koskaan olleet käyttöesineitä. Osasta puuttuu pohja. Kati kuuluu taiteilijana ehdottomasti meidän hienoon modernistiseen perinteeseemme.”

Kati Tuominen-Niittylä (s. 1947) valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän on työskennellyt muun muassa Arabialle.

3

Kim Simonsson
Nella Nuora / Yle

Futamura onnistuu kahden erilaisen saven yhdistämisessä

”Yoshimi Futamuran teoksissa on mieletön materiaalin tuntu. Ne ovat hyvin japanilaisia töitä. Teokset näyttävät siltä kuin ne olisivat vain haljennutta klimppiä, mutta niissä on todella paljon taitoa ja osaamista taustalla.

Nämä työt ovat sellaisia, joista ei voi koskaan tietää, millaisina ne tulevat uunista ulos. Se on yksi keramiikan ulottuvuus.

Töissä on käytetty kahta savea, matalamman polton punasavea ja korkeamman polton vaaleaa savea. Ne kutistuvat eri tavalla poltettaessa. Futamura on onnistunut näiden yhdistämisessä todella hienosti.”

Japanilainen, Pariisissa asuva Yoshimi Futamura (s. 1959) on saanut keramiikkakoulutuksensa Japanissa. Häntä inspiroivat vuodenaikojen vaihtelut, Japanin saaristo sekä luonnonmullistukset.