Sote-valiokunta ajautui ilmiriitaan: Työskentely "umpikujassa", tunnelma "erittäin kaoottinen" – Orpo: Rauhoittukaa

Varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan olisi hyvä tarkastella sitä, onko sosiaali- ja terveysvaliokunta toimintakykyinen.

sote-uudistus
Hannakaisa Heikkinen
Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen sote-valiokunnan kokouksen yhteydessä eduskunnassa torstaina.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei päässyt tänään ratkaisuun sote-uudistuksen käsittelyaikataulusta.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoo, että hallitusryhmät olivat sellaisen ehdotuksen takana, että työtä jatkettaisiin 6. heinäkuuta saakka.

Heikkisen mukaan valiokunnan puheenjohtaja, oppositiopuolue SDP:n Krista Kiuru ei sallinut äänestystä asiasta vaan lopetti kokouksen.

Keskustan Heikkisen mukaan tunnelma sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa oli erittäin kaoottinen.

Heikkinen arvioi, että olisi hyvä tarkastella sitä, onko sosiaali- ja terveysvaliokunta toimintakykyinen. Valiokunnan seuraava kokous on maanantaina.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto syyttää erityisesti hallituspuolue keskustaa epäasiallisesta toiminnasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Hänen mukaansa valiokunta ajautui umpikujaan, koska oppositio joutui poliittisen painostuksen kohteeksi juuri ennen äänestystä.

Alanko-Kahiluoto viittaa keskustan pöydälle tuomaan ehdotukseen, jonka mukaan työtä jatkettaisiin 6. heinäkuuta saakka. Hän olettaa käskytyksen aikataulupaineeseen tulleen pääministeriltä.

Alanko-Kahiluodon mukaan valiokunnassa oli ennen yllätyskäännettä yhteinen näkemys siitä, mihin saakka työskennellään ja kuinka pitkän ajan vie, että valiokuntaneuvokset voivat pitää vuosilomansa ja sen jälkeen ryhtyä mietinnön kirjoittamiseen. Hänen mukaansa valiokuntaneuvokset olivat itse arvioineet aikataulun.

– Meillä on kuitenkin yhteinen näkemys tässä talossa ja puhemiesneuvostolla siitä, että valiokuntaneuvokset eivät ole korvattavissa muilla työntekijöillä.

Kiuru: Tässä talossa toimitaan kirjan mukaan

Krista Kiuru syyttää keskustaa eduskunnan sääntöjen rikkomisesta.

– Minulle on tärkeää, että tässä talossa toimitaan kirjan mukaan. Noudatetaan tämän talon sääntöjä, ja siltä osin meillä on vahva virkamieskanta ollut tukena näiden ratkaisujen tekemisessä, Kiuru korosti Ylelle torstaina.

Kiurun mukaan eduskunnan puhemiesneuvoston pitää ensi viikolla päättää, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Puhemies Paula Risikko (kok.) sanoo Ylelle, että valiokunnassa syntyneeseen tilanteeseen palataan maanantaina. Riskko korostaa valiokuntien itsenäisyyttä, mutta alleviivaa, että tietysti puhemiesneuvosto ottaa tilanten käsittelyyn, jos valiokunta sitä pyytää.

Puhemiesneuvoston tehtävä on valvoa, että täysistunnot rullaavat ja työt etenevät, mutta myös huolehtia esimerkiksi henkilöstön hyvinvoinnista.

Ylen tietojen mukaan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen on jo eilen keskiviikkona laatinut muistion, jossa käydään virkamiesten työaikasäännöksiä ja lomaoikeuksia läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunan mietinnön kohdalla kovin työpaine kohdistuu valiokuntaneuvoksiin, jotka laativat mietintöluonnoksen.

Sipilä kiistää hoputtaneensa valiokuntaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle eduskunnassa, ettei hän ole hoputtanut valiokuntaa, vaan kertonut vain virkamiesarvion. Sen mukaan uudistus lykkääntyy vuoteen 2021, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei ole heinäkuun loppuun mennessä valmis ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä elokuussa.

– Se on vaan fakta, eduskunta tietenkin päättää aikatauluistaan, Sipilä sanoi.

Sipilä viestitti avustajansa välityksellä Ylelle, että ei halua enää kommentoida asiaa.

Orpo kehottaa rauhoittumaan

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Ylelle toivovansa, että sote-valiokunta pystyisi päättämään käsittelyaikataulusta ensi viikolla. Orpon mukaan tärkeintä olisi, että asiassa päästäisiin eteenpäin.

– Ehkä nyt voisi olla hyvä, että kaikki vähän rauhoittuisivat tämän asian ympärillä, Orpo kommentoi kiistaa Luxemburgissa euromaiden valtiovarainministereiden kokouksen yhteydessä.

Orpo painottaa, että valiokunnan tulee työskennellä huolellisesti ja perusteellisesti sellaisella aikataululla, mikä on mahdollista henkilökunnankin puolesta. Orpo pitää täysin mahdollisena, että sote-lait pystytään vahvistamaan syksyllä.

Politiikan tutkija: Hallituksella on kiire maakuntavaalien kanssa

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Ylelle, että sote-valiokuntakärhämässä on kyse ennen kaikkea hallituksen kiireestä saada sote-uudistus äänestykseen. Jokisipilän mukaan hallitus haluaa päästä äänestämään sote-laeista sellaisella aikataululla, että tulevat maakuntavaalit pystyttäisiin järjestämään ennen eduskuntavaaleja.

Jokisipilä sanoo, että valiokunnan riitely ei ole eduskunnan arvovallan kannalta hyvä asia.

– Tämä ei näytä hyvältä ulospäin kansalaisten silmissä.

Jokisipilä kuitenkin huomauttaa, että muut valiokunnat sote-valiokunta mukaan lukien ovat luonteeltaan poliittisempia kuin perustuslakivaliokunta. Hänen mukaansa sen takia on normaalia, että puolueiden väliset vastakkainasettelut tulevat sote-valiokunnassa selkeämmin esille.

Hallituksen väitettyä painostusta valiokunnan suuntaan hän kummmastelee.

– Valtionsääntöoikeudellisesti kuvio on hyvin selkeä: eduskunta päättää. Jos valtioneuvosto yrittää painostaa valiokunnassa, niin kyllähän se on epäkorrektia. Valtioneuvoston kuuluu antaa eduskunnalle rauha päättää asioista, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä arvioi, että tämänpäiväinen valiokuntakärhämä on looginen päätepiste vaikeasti edenneelle sote-uudistukselle. Hän ei kuitenkaan usko, että uudistus uhkaa jälleen kaatua.

– Perusmuuttuja on edelleen se, että hallituksella on parlamentaarinen enemmistö olemassa. Hallitus pääsee soten kanssa maaliin, mutta mitä kaikkea sinne maaliin tulee, se on toinen kysymys.

Oppositio ja hallitus ovat kommentoineet valiokuntakiistaa Twitterissä.

Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen kuvailee Twitterissä, kuinka hallituksen ykköspoliitikkojen ilmeet menivät vakavaksi kiistan takia.

Lue myös:

Hallituspuolueet torppasivat lakivaliokunnan sote-avoimuuden - valiokunta ei kuule asiantuntijoita