Krista Kiuru syyttää keskustaa eduskunnan sääntöjen rikkomisesta: "Tässä talossa toimitaan kirjan mukaan"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) haluaa, että eduskunnan puhemiesneuvosto ottaa kantaa valiokunnassa syntyneeseen kiistaan.

sote-uudistus
Krista Kiuru
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista KiuruMikko Stig / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan piti tänään päättää lähiviikkojen kokousaikataulustaan. Yle uutisten tietojen mukaan valiokunnassa oli laaja yhteisymmärrys siitä, että valiokunta jatkaisi kokouksiaan vielä heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Loppuvaiheessa valiokunnan kokous ajautui kaaokseen, kun valiokunnan pöydälle tuli uusi esitys, jonka mukaan valiokunnan olisi pitänyt palata töihin elokuun alussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru syyttää keskustaa eduskunnan sääntöjen rikkomisesta.

–Minulle on tärkeää, että tässä talossa toimitaan kirjan mukaan. Noudatetaan tämän talon sääntöjä, ja siltä osin meillä on vahva virkamieskanta ollut tukena näiden ratkaisujen tekemisessä, Kiuru korosti.

Kiurun mukaan eduskunnan puhemiesneuvoston pitää ensi viikolla päättää, mikä on mahdollista ja mikä ei.

–Pidän siitä kiinni, että tuota virkakantaa noudatetaan, ja tältä osin nämä ehdotukset, jotka olivat pöydällä, olivat muuten tuon kannan mukaisia paitsi yksi, ja siltä osin nyt varmasti puhemiesneuvosto ottaa sitten kantaa tähän keskustan esitykseen, että onko se mahdollista vai ei.

Kiistassa on viime kädessä kysymys eduskunnan virkamiesten työ- ja loma-aikoja koskevista pelisäännöistä.

Risikko: Puhemiesneuvosto auttaa, jos pyydetään

Puhemies Paula Risikko (kok.) johti puhetta torstai-aamupäivän istunnossa.

Risikko sanoo Ylelle, että valiokunnassa syntyneeseen tilanteeseen palataan maanantaina. Riskko korostaa valiokuntien itsnäisyyttä, mutta alleviivaa, että tietysti puhemiesneuvosto ottaa tilanten käsittelyyn, jos valiokunta sitä pyytää.

Puhemiesneuvoston tehtävä on valvoa, että täysistunnot rullaavat ja työt etenevät, mutta myös huolehtia esimerkiksi henkilöstön hyvinvoinnista.

Ylen tietojen mukaan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen on jo eilen keskiviikkona laatinut muistion, jossa käydään virkamiesten työaikasäännöksiä ja lomaoikeuksia läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunan mietinnön kohdalla kovin työpaine kohdistuu valiokuntaneuvoksiin, jotka laativat mietintöluonnoksen.

Valiokuntaneuvosten lomaoikeus lomakaudella on neljä viikkoa, joka voidaan määrätä lyhennettäväksi kahteen viikkoon, mutta silloin "välttämättömyyden edellytysten pitää täyttyä". Käytännössä se tarkoittaa, että loma voidaan määrätä lyhennettäväksi, jos on olemassa esimerkiksi jokin uhkaava tilanne tai kriisi.