1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. The Handmaid's Tale

"Elisabethin kasvoilta näkee, että hahmon pään sisällä tapahtuu jotain" – Cannes-voittaja kertoo, miksi Elisabeth Moss on tv-draaman kuningatar

Ruotsalainen Ruben Östlund ohjasi Mossia palkitussa The Square -elokuvassa. Tavoitimme Östlundin Mallorcalta.

The Handmaid's Tale
Elisabeth Moss
Elisabeth MossAOP

Ruotsalaisella huippuohjaajalla Ruben Östlundilla on pelkkää hyvää sanottavaa Elisabeth Mossista, ainakin melkein.

– Huippumukava, erittäin ammattimainen. Sitten kun viimein saapuu kuvauspaikalle. Hän on nimittäin aina myöhässä, Östlund nauraa.

– Ehkä tätä tapahtui vain minun kanssani, mutta aina viitisentoista minuuttia myöhässä.

Amerikkalaista Mossia, 35, on sanottu television huippukauden kuningattareksi (siirryt toiseen palveluun). Valtaistuimelle hänet ovat nostaneet palkitut roolit Ylellä paraikaa pyörivissä The Handmaid’s Tale- ja Top of the Lake -sarjoissa sekä vuonna 2015 päättyneessä Mad Menissä, jossa Moss näytteli kahdeksan vuoden ajan. Mad Meniä ennen tv-draamakuningatar nähtiin myös yhdessä kaikkien aikojen sarjoista, The West Wingissä.

Miksi Moss on juuri nyt niin kuumaa kamaa? Asiaa piti kysyä naapurista eli ruotsalaiselta Ruben Östlundilta, joka ohjasi tähteä The Square -elokuvassaan. Göteborgilaisohjaaja vastaa puhelimeen Mallorcalla, jossa on kirjoittamassa seuraavaa elokuvaansa. Ja ehkä vähän myös lomailemassa.

Östlundin mielestä hyvä näyttelijä on sellainen, jonka kasvoilta näkee, että hahmo kamppailee sisäisesti.

– Aina kun katsot Elisabethia, näet, että ok, tämän tyypin pään sisällä tapahtuu jotain. Et ole ihan varma, mitä se jokin on, mutta seuraat häntä lumoutuneena.

Juuri sellaisia hahmoja Moss näyttelee Top of The Lakessa ja The Handmaid’s Talessa. Murhamysteeri Top of the Lakessa seksuaalirikoksiin erikoistunut etsivä Robin Griffin joutuu kohtaamaan menneisyytensä haamut. The Handmaid’s Talessa synnytyskoneeksi alistettu ”orjatar” Offred kokee kammottavia asioita, mutta on päättänyt selviytyä.

Vahvoja rooleja, mutta Östlund muistuttaa, että Mossista on paljon muuhunkin.

– Hänen koominen ajoituksensa on fantastinen. The Handmaid’s Talessa ja Top of the Lakessa ei sitä puolta hänestä ehkä nähdä niin paljon.

Elokuvan The Squaren näyttelijöitä ja ohjaaja. Kuvassa vasemmalta näyttelijät Terry Notary, Christopher Laesso, ohjaaja Ruben Östlund, näyttelijät Elisabeth Moss, Claes Bang ja Dominic West.
Elokuva The Squaren näyttelijöitä ja ohjaaja. Kuvassa vasemmalta näyttelijät Terry Notary, Christopher Laesso, ohjaaja Ruben Östlund, näyttelijät Elisabeth Moss, Claes Bang ja Dominic West.Sebatien Nogier / EPA

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla palkitussa The Squaressa Moss näyttelee amerikkalaistoimittajaa, jolla on kiusalliseksi äityvä yhden illan juttu fanittamansa tanskalaisen museonjohtajan kanssa. Rooli vaati heittäytymistä.

– Hahmo todella kiehtoi Elisabethia. Hän ajatteli, että ”voi luoja, tämä tyyppi on outo”, mutta pisti itsensä likoon sataprosenttisesti ja täysin häpeilemättä. Kaikki tähtinäyttelijät eivät pysty siihen.

Moss vei ruotsalaiselle tarkoitetun roolin

Takavuosina televisiotähdet lähtivät hittisarjoista yrittämään uraa elokuvissa, usein kehnolla menestyksellä. Suoratoistopalvelujen yleistymisen myötä alkaneella television uudella kultakaudella monet tähdet kuitenkin viihtyvät paremmin televisiodraaman puolella.

Elisabeth Moss Top of the Lake -sarjassa.
Elisabeth Moss Top of the Lake -sarjassa.AOP

Elisabeth Mosskin valitsee elokuvaroolinsa harkiten. Hän on esiintynyt viime vuosina lähinnä pienemmissä, mutta laadukkaissa tuotannoissa. Hänestä on muun muassa tullut kehutun nuoren polven indie-tekijän Alex Ross Perryn luottonäyttelijä.

Östlundin The Squareen Moss päätyi amerikkalaisen agenttitoimiston kautta. Ohjaaja sai listan näyttelijöistä, jotka olisivat mahdollisesti käytettävissä ja vapaina tulemaan Lontooseen koekuvauksiin.

Östlund oli pitänyt Mossin työstä Mad Men -sarjassa ja halusi tavata tämän. Näin hän loi itselleen pienen ongelman. Rooli oli nimittäin kirjoitettu alun perin ruotsalaiselle näyttelijälle.

– Pelkäsin vähän sellaista ”vieraileva tähti” -fiilistä, mikä olisi voinut helposti käydä tunnetun näyttelijän kanssa. Mutta Elisabeth vain oli niin hyvä koekuvauksissa, että en löytänyt pohjoismaalaista näyttelijää, joka olisi tehnyt roolin paremmin. Minun oli pakko antaa se hänelle.

Mossin rooliin ruotsalaiselokuvassa liittyy Östlundin mukaan mielenkiintoinen yhteensattuma.

– Hänellä on sukulaisia, jotka ovat kotoisin Göteborgin alueelta. Kuvasimme elokuvaa siellä ja oli totta kai iso bonus hänelle nähdä vähän paikkaa, mistä hänen sukulaisensa tulevat.

Feministien vastahakoinen ikoni

Mossista on tullut vahvojen naisrooliensa myötä feministinen ikoni, vaikka hän on itse toistuvasti vähätellyt rooliensa feminismiä ja sanonut lähestyvänsä hahmojaan, kuten The Square -rooliaankin, ennen kaikkea mielenkiintoisina ihmisinä.

Moss on kuitenkin sanonut (siirryt toiseen palveluun) Hollywoodissa vallitsevaa seksismiä syyksi naisohjaajien vähäiseen määrään: naisohjaajia kyllä on, mutta heitä ei palkata. Hän haluaa itse olla vaikuttamassa asiaan ja istuu siksi The Handmaid’s Talessa myös tuottajan pallilla.

Moss ei enää tässä vaiheessa uraansa olisi kuulemma edes lähtenyt monivuotiseen sarjaprojektiin, jos ei olisi saanut olla vaikuttamassa myös luovaan prosessiin.

Elisabeth Moss The Handmaid’s Tale -sarjassa.
Elisabeth Moss The Handmaid’s Tale -sarjassa.AOP

Ruben Östlund toivoo, että saisi mahdollisuuden työskennellä kiireisen tähden kanssa uudestaankin. Hän kirjoittaa parhaillaan muodin maailmaan sijoittuvaa elokuvaa, johon yrittää löytää tarpeeksi mehukkaan roolin myös Mossille.

Östlund ei ole tehnyt televisiota ja suhtautuu varauksella usein kuultuun väitteeseen televisiosta laatudraaman uutena kotina. Hänen mielestään laatua eivät välttämättä edusta pitkät sarjat, jossa jokaisen jakson päätteeksi katsoja pitää jekuttaa jatkamaan katselua, vaikka poikkeuksiakin toki on.

Hän pitää myös siitä, että elokuvissa hän saa ohjaajana olla tuotannon kuningas, kun taas sarjoissa pääkäsikirjoittajilla on isoin valta.

Tämän sanottuaan Östlund haluaa kuitenkin kertoa päässään pyörittelemänsä sekavan, mutta mielenkiintoiselta kuulostavan idean sarjasta, jossa uskollisuuden käsite asetetaan historialliseen kontekstiin.

– Meistä on tullut omien viettiemme hämmentyneitä uhreja. Me teemme niin typeriä ja järjenvastaisia tekoja. Tätä olisi mielenkiintoista ja hauskaa käsitellä.

Kuulostaa ihan projektilta, joka voisi sopia heittäytymiskykyiselle tv:n kuningattarelle?

– Ehdottomasti, Östlund nauraa.

Lue myös: Näyttelijäkuningatar Elisabethin valtakausi - Top of the Lake ja The Handmaid's Tale Ylen kanavilla

Lue seuraavaksi