Tenojoen kalasaalis vielä vaatimaton – suuria lohia vain vähän

Seuraavat kaksi viikkoa näyttävät, millainen tämän kesän lohisaaliista on tulossa, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Panu Orell. Luonnonolosuhteet ovat hyvä kohtuulliselle lohikesälle.

kalastus
Tenojoki
Tenojoki virtaa Suomen ja Norjan rajalla.Annu Passoja / Yle

Tenojoella saadaan yleensä alkukesästä saaliiksi suuria lohia, nyt saadut kalat ovat olleet pienempiä.

Tenojoen kalastusmatkailijoiden lohisaaliit (siirryt toiseen palveluun) -tilaston mukaan kalastumatkailijat ovat saaneet kolmen viikon aikana 55 lohta, joista yli seitsemänkiloisia on vain kaksi.

Tenon lohi
Deanu siidojogaid guoskki luossabivdoriidu ovddiduvvo alimus riektái. Jarmo Honkanen / Yle

– Huomionarvoista on tosiaan se – sekä paikallisten että erityisesti kalastusmatkailijoiden osalta – että tämmöisiä isompia lohia on saatu kyllä hyvin vähän tähän mennessä. Se on pikemminkin painottunut pikkulohien ja keskikoisten lohien luokkaan, Luonnovarakeskuksen (Luke) tutkija Panu Orell kertoo.

Luken pitämä matkailukalastajien saalistilasto päivittyy hieman viiveellä. Myös paikallisten kalastajien saaliit tilastoidaan, mutta vasta kauden lopuolla.

– Kaksi, kolme seuraavaa viikkoa kertovat, minkälainen tästä kaudesta tulee. Eli nyt on pikkulohet alkaneet nousta jokeen. Se on erityisesti kalastusmatkailijoiden saalis, pikkulohi, Panu Orell sanoo.

– Riippuu nyt paljon siitäkin, että paljonko kalaa nousee jokeen, millaiseksi kappalemääräiset ja kilomääräiset saaliit muodostuvat.

Lupia myyty hyvin

Matkailuyrittäjiltä tulee tämän hetken lohisaaliista kahdenlaista viestiä. Utsjoen taajamasta hieman alajuoksulle päin sijaitsee Tenon Lohiranta. Sen työntekijä Sirkka-Liisa Karjalainen sanoo, ettei saalista ole matkailjoille juurikaan tullut. Kalastulupia on kuitenkin myyty hyvin.

Yläjuoksulla, Karigasniemen kohdalla, lomakylä Reistin yrittäjä Kari Guttorm taas arvioi kauden alun olevan kohtuullinen. Lisäksi hän uskoo, että tästä kesästä on tulossa matkailumielessä hyvä.

– Kyllä meillä on Ylä-Tenolla ihan OK [saalistilanne], kausi on vasta aluillaan. Kesäkuun alussa sain jo ihan sopivasti itse kalaa. Ei siellä kalaa huonosti ainakaan ole, Guttorm sanoo.

– Turistirysäys alkaa juhannuksesta eteenpäin. Viime kesään nähden tämä kesä on aika hyvä. Viime kesä oli täydellinen floppi siinäkin suhteessa, ettei turisteja ollut. Tämä kesä on myynyt aika hyvin.

Lohensoutua Tenolla
YLE / Jyri Tynkkynen

Kari Guttormin mukaan esimerkiksi luvanmyynti on parantunut.

– Lupien nettimyyntejä aikaistettiin ja tehtiin muutoksia.

Muutoksilla Guttorm tarkoittaa sitä, että tänä vuonna Tenojokivarren mökkiläisten lunastamattomat luvat vapautuivat matkailijoiden käyttöön. Tällaisia lupia on satoja.

Luonnonolosuhteet ovat Tenojoella nyt hyvät kohtuullisellekin lohikesälle. Viime vuonna joen vesi nousi niin korkealle, että lohta saatiin saaliiksi huonosti.