Alkukesän lämpö toi uudet perunat ennätysaikaisin ruokapöytiin –varhaispottu on juhannuksen herkku

Uutta perunaa on päästy nostamaan pari viikkoa tavallista aikaisemmin. Kuivuus kuitenkin on teettänyt viljelijöille ylimääräistä työtä.

varhaisperuna
Varhaisperuna viedään pellolta pesuun ja kylmäsäilytykseen, josta peruna pakataan tilaajien tarpeisiin.
Tänä vuonna peruna sai hyvän kasvustartin.Timo Nykyri / Yle

Männistön tilalla Lopella kasvatetaan perunaa jo viidennessä sukupolvessa. Tänä vuonna kevät oli hidas, mutta alkukesän aurinko kuitenkin lämmitti pellot nopeasti ja kasvun startti oli hyvä.

Toisaalta pitkä kuivuus on teettänyt paljon ylimääräistä työtä.

– Meillä on sikäli hyvä tilanne, että pystymme kastelemaan pääosan kesäperunapelloista. Jos kastelumahdollisuutta ei ole niin se vaikuttaa satoon. Perunoiden lukumäärä jää pieniksi ja kuivuus vaikuttaa myös laatuun. Toivottavasti juhannuksena alkaa tulla vettä taivaalta, toivoo maatalousyrittäjä Juhana Männistö.

Viideltä taisin päästä nyt viime yönä nukkumaan ja kahdeksalta taas ylös.

Juhana Männistö

Männistön tilalla kasteltavaa peltoa on useita kymmeniä hehtaareja, joten viljelijän yöunet ovat jääneet viime viikkoina vähiin.

– Kastelu pitää tehdä yöllä, jotta se on tehokasta. Viideltä taisin päästä nyt viime yönä nukkumaan ja kahdeksalta taas ylös. Silloin pitää tehdä, kun töitä on, tuumaa Juhana Männistö.

Suorasopimukset tuovat paikallista väriä ketjukauppoihin

Suurin osa perunasta tulee kauppoihin edelleen suurten tukkuliikkeiden kautta, mutta osa tuottajista tekee myös suorasopimuksia kauppiaiden kanssa.

Männistön tilan oma tuote on talviperuna, ja varhaisperuna ostetaan naapurilta. Isojen tukkujen sijaan veljekset toimittavat perunat kauppoihin itse. Männistön tila on tehnyt useita suorasopimuksia ruokakauppiaiden kanssa. Sopimusten saaminen vaatii viljelijältä paljon jalkatyötä.

– Tämä on meidän mielestä paljon reilumpi kauppatapa: on vähemmän välistävetäjiä ja saadaan tehtyä kauppiaiden kanssa suoraan yhteistyötä. Olemme lähellä markkinoita ja toimitusketju on lyhyempi meiltä kauppiaalle ja kauppiaalta sitten suoraan kuluttajalle. Tavara ei seiso missään tukuissa, sanoo maatalousyrittäjä Juhana Männistö.

Me pystymme keskustelemaan tuottajan kanssa suoraan ja helposti tuotteen laadusta.

Antti-Jussi Kivi

Myös kauppiailla on intoa tehdä suorasopimuksia tuottajien kanssa. Yhä useampi kauppa pyrkii saamaan paikallista väriä valikoimaansa, ottamalla myyntiin esimerkiksi pienten tuottajien lähellä tuotettuja perunoita.

– Tämän sopimuksen avulla meillä on hyvin suora yhteys tänne viljelijään. Me pystymme keskustelemaan tuottajan kanssa suoraan ja helposti tuotteen laadusta ja siitä miten peruna tulee meille ja kuinka se sitten täällä myymälässä säilyy, kertoo K-citymarket Hämeensaaren kauppias Antti-Jussi Kivi.

Suora yhteys kaupan ja viljelijän välillä saattaa pelastaa myös hankalasta tilanteesta.

– Tässä yhtenä viikonloppunakin, kun kaupoissa oli varauduttu liian huonosti, tulikin kaunis keli ja kauppa kävi. Sieltä soitettiin tuottajalle, että tarttis lisää niin parin tunnin päästä perunaa oli taas laarissa, maatalousyrittäjä Juhana Männistö kertoo.

Uusi peruna on juhannuspöydän kunkku

Lopelta Männistön tilalta perunaa on lähtenyt kauppoihin Hämeeseen ja Uudellemaalle jo pari viikkoa. Moni odottaa uutta perunaa viimeistään juhannuspöytään. Kotimainen varhaisperuna onkin juhannuskaupalle tärkeä tuote. Juhlapöytään päätyvät perunat valitsee aina kuluttaja.

– Kyllä varhaisperunasta pitää kuoren lähteä helposti irti, kun sitä vähän pyyhkäisee. Se on tuoreuden merkki ja sitten kannattaa vähän lajikkeita kattoo, että onko se siikliä vai solistia mitä sinne pöytään haluaa valita, vinkkaa kauppias Antti-Jussi Kivi.