1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuliko juhannuksena juhlittua? Tässä 8 parasta krapulavinkkiä maailmalta

Suosituimpien krapulalääkkeiden joukosta löytyy esimerkiksi strutsinmunia ja säilöttyjä lampaansilmiä, "tiikerin maitoa" ja muurahaisteetä.

juhannus
Oluttuoppeja kilistellään.
AOP

Tiedätte kyllä tunteen. Takana on neljä päivää saunomista, syömistä ja hauskanpitoa, mutta juhannuskaan ei kestä ikuisesti. Maanantaina pitää taas palata töihin.

Juhannusta ei muissa maissa juhlita ihan yhtä suurella antaumuksella kuin meillä Suomessa, mutta selvitetäänpä, miten eri maissa palaudutaan liiallisesta juhlinnasta.

Tässä krapulavinkit eri puolilta maailmaa.

Venäjällä vannotaan georgialaisen Borjomi-mineraaliveden nimeen

Georgiassa sijaitsevan Borjomin laakson vulkaanista alkuperää oleva mineraalivesi on ollut suosittu krapulalääke Venäjällä jo 1800-luvun alusta lähtien.

Sulfiittia sisältävä Borjomi oli myös georgialaista syntyperää olevan Josef Stalinin lempijuoma.

Myös tunnettu suomalainen venäläisen kulttuurin tuntija, näyttelijä Ville Haapasalo uskoo Borjomiin krapulalääkkeenä.

Borjomi-vettä Suomeen tuovan Vaanoco Oy:n mukaan Borjomi on niin sanottua juveniilista eli koskematonta vettä, jota vulkaaniset kaasut työntävät maan pintaan. Matkalla veteen liukenee suuri määrä mineraaleja.

Juuri tämän korkean mineraalipitoisuuden uskotaan parantavan krapulan.

Etelä-Koreassa krapulasta parantuminen on miljoonabisnes

Etelä-Koreassa juodaan vahvaa alkoholia eniten maailmassa (siirryt toiseen palveluun). Keskiverto korealainen juo 14 shottia vahvoja joka viikko. Tämä on kaksinkertaisen määrä verrattuna esimerkiksi venäläisiin.

Krapulasta toipuminen onkin Etelä-Koreassa viety ammattimaiselle tasolle. Krapulalääkkeet ovat maassa yli 100 miljoonan euron markkinat. (siirryt toiseen palveluun)

Maan suosituin krapulalääke on japanilaisen Hovenia-puun hedelmistä valmistettu Condition.

Sitä myydään pienissä vihreissä pulloissa suurimmassa osassa maan kioskeja. Ja naisille on omat pinkit pullonsa.

Makealta maistuvaa Conditionia juodaan korealaisissa porukoissa usein jo ennen baariin lähtöä.

Etelä-Koreassa on tarjolla myös lukuisia muita krapulanparantajia. Jotkut uskovat kaalista keitettävän haejang-guk-keiton olevan tie autuuteen, toiset taas vannovat hiivaa sisältävän redyu-chu-hyytelön nimeen.

Strutsin munasta tehtyä munakasta eteläafrikkalaisittain

Etelä-Afrikassa krapulan uskotaan lähtevällä munakkaalla. Ei kuitenkaan ihan tavallisen kanan munista tehdyllä.

Strutsin muna saattaa painaa jopa pari kiloa. Siitä saatava munakas vastaa kooltaan yli kahdenkymmenen kananmunan munakasta.

Strutsimunakas sisältää runsaasti rautaa ja magnesiumia, mutta perinteistä kananmunamunakasta vähemmän kolesterolia ja rasvaa.

Kun lähdette juhannuksen jälkeen etsimään strutsinmunia, pitäkää mielessä se, että munan rikkomiseen saattaa tarvita kättä pidempää. Munan kuori on paljon kananmunaa paksumpi, ja Etelä-Afrikassa munan rikkomiseen käytetään usein sahaa, ruuvimeisseliä ja vasaraa.

Säilöttyjä lampaansilmiä tomaattikeitossa

Mongolia vie voiton ällöttävimmän krapulalääkkeen osalta.

Maassa on jo Tšingis-kaanin ajoista asti parannettu krapulaa tomaattikeiton kanssa nautittavilla säilötyillä lampaansilmillä.

Mongolialaiset uskovat silmämunissa olevan runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia.

Joten juhannuksen jälkeen onkin sopiva aika kaivaa esiin ne talvella säilömäsi lampaansilmät!

Entisen Tesla-insinöörin missiona on löytää maailman paras krapulalääke

Yhdysvalloissa asuva korealaistaustainen Sisun Lee on kehittänyt yhdessä University of Southern Californian tutkijan Jing Liangin kanssa krapulajuoman, jolle hän povaa suurta menestystä.

Niin suurta, itse asiassa, että Lee jätti työnsä sähköautoja valmistavan Tesla-yhtiön insinöörinä ja keskittyi täyspäiväisesti täydellisen krapulalääkkeen kehittämiseen.

Morning recovery -niminen juoma sisältää dihydromyricetin-yhdistettä sekä vitamiineja.

– Vedin kännit joka ilta, koska halusin testata toimiiko tuote. Niin se on pakko tehdä, Lee sanoi Mashable-verkkolehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Hän keräsi myös sosiaalisen median kautta testaajia juomalleen, ja onnistui keräämään lähes 7 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun)alkupääomaa sijoittajilta.

Leen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Morning recovery toimii muun muassa tehostamalla alkoholin hajoamista maksassa. Se myös vähentää alkoholin haittavaikituksia aivojen välittäjäaineille, ja sen sisältämät elektrolyytit vähentävät nestehukan oireita.

Nimestään huolimatta Morning recoverya (suom. aamupalautuminen) pitäisi juoda jo samanaikaisesti alkoholin kanssa sekä ennen nukkumaanmenoa.

Perulaista "tiikerin maitoa" voi valmistaa myös Suomessa

Leche de tigre eli tiikerin maito on perulainen krapulalääke. Tarkemmin ottaen se on perulaisen perinneruoan cevichen kanssa käytettävä kastike, mutta sellaisenaan joutuna sen uskotaan auttavan krapulaan.

Tiikerin maito syntyy helposti myös Suomesta löydettävistä raaka-aineista. Siihen tulee limestä puristettua mehua, korianteria, chiliä, valkosipulia, sipulia, suolaa ja pippuria.

Tässä vaiheessa lienee syytä mainita, että perulaiset uskovat tiikerin maidon toimivan myös seksuaalista viettiä nostavana aineena.

Raaka-aineet mukaan mökiltä? Australiassa krapula lähtee muurahaisteellä

Tässä toinen krapulalääke, minkä voi valmistaa ihan supisuomalaisista raaka-aineista. Tarvitaan vain muurahaisia ja kuumaa vettä.

Australiassa maan alkuperäisväestö on parantanut monia tauteja hyönteisten avulla, joten miksei siis myöskin krapulaa.

Tähän tarkoitukseen on käytetty vihreitä kutojamuurahaisia, jotka on jauhettu ja sekoitettu kuumaan veteen.

Puolassa uskotaan suolakurkkumehun ja hapankaalimehun auttavan krapulaan

Puolassa ja monessa muussa Itä-Euroopan maassa krapulan uskotaan paranevan suolakurkkumehulla tai hapankaalimehulla. Jos se maistuu hirveältä, se on pakko olla terveellistä, ajatellaan.

Taustalla lienee kuitenkin näiden happamien säilykkeiden sisältämä meripihkahappo, joka edesauttaa alkoholin kehossa muodostaman asetaldehydin hajoamista.

Lisäksi happaman liemen sisältämät natrium ja kalium lievittävät alkoholin aikaansaamaa nestehukkaa.

Lue myös:

Britanniassa ja Venäjällä saa humaltua, Roomassa ei – lähde baarikierrokselle ympäri maailman

Lue seuraavaksi